Sint Eustatius

Kaart Statia

Sint Eustatius

Sint Eustatius is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied (dus gelegen in het Caribische deel van Nederland) dat sinds 2010 bestuurlijk als openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt.

Het behoort geografisch met onder andere GuadeloupeSaba en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats is Oranjestad. Het eiland is genoemd naar de heilige Eustachius; het wordt door de plaatselijke bevolking Statia (Engels uitgesproken: [ˈsteɪʃə]?) genoemd.

Sint Eustatius bestaat uit een vermoedelijk slapende vulkaan in het zuidoosten van het eiland, The Quill genaamd (verengelsing van de oorspronkelijk Nederlandse naam 'De Kuil') en een ca. 200.000 jaar oud, uitgedoofd vulkanisch gebied in het noorden van het eiland, met daartussen een betrekkelijk vlak terrein.

Nationaal park Quill - Boven werd opgericht in 1997, is ruim 5 km² groot en bestaat uit twee delen: uit de slapende vulkaan zelf De Quill en uit Boven. Samen ongeveer 26% van de omvang van het eiland. De Quill is begroeid met tropisch regenwoud. Boven is een heuvelachtig gebied, savanneachtig. Beide gebieden zijn door BirdLife aangemerkt als IBA (belangrijk vogelgebied).

Kenmerkende vogelsoorten: Grote kwartelduif, Groengeelkolibrie, Roodsnavelkeerkringvogel, Antilliaanse elaenea.

Bedreiging: het ontwikkelen van Boven, met name Venus Bay Gut, ten behoeve van massatoerisme.

Beheerder van de beide natuurgebieden: St. Eustatius National Parks Foundation (STENAPA)

         

Belangrijke wetten, brieven en rapporten:

 Bonaire goes green