Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 15 min 49 sec geleden

Caribische eilanden klaar voor vaccinatieprogramma, wachten is op Nederland

15 januari 2021 - 4:07am

KRALENDIJK/ORANJESTAD – Hoewel het vaccineren tegen corona in Nederland in volle gang is, moeten de overzeese eilanden, ook Bonaire, Sint-Eustatius en Saba die deel van Nederland zijn, tot medio februari wachten. Eerst moet een delegatie van RIVM inspecteren of alles op orde is en om de lokale zorginstanties te trainen.

De delegatie gaat ook naar de andere, autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Belangrijk zijn de vriezers  die op de meeste eilanden deze week zijn aangekomen. Deze moeten de lage temperaturen consequent aankunnen,  nodig om de vaccins goed te kunnen bewaren.

“Eigenlijk zou half januari gestart worden met vaccineren, maar dat is nu half februari geworden”, zegt Joël Candelaria van het lokale bestuur van Bonaire (OLB), die zich bezighoudt met het vaccinatieprogramma. “Wij weten dat het RIVM-team vertraging heeft gehad, maar we hebben geen reden gekregen waarom zij later zijn met hun bezoek.”

Toch loopt op Bonaire volgens Candelaria nog alles op schema. “Wij zijn goed voorbereid en rekenen nu gewoon op hun komst en dan kunnen we vanuit daar verder.”

Momenteel zijn ze druk met het regelen van onder andere mankracht en distributiepunten. Zodra de vaccins er zijn, regelen ze het registratieproces. “Omdat vaccineren vrijwillig is, is het voor ons belangrijk om in ieder geval te faciliteren dat mensen zich kunnen registreren en ze te voorzien van instructies over wanneer zij aan de beurt zijn en waar. Dat zal telefonisch gebeuren, maar mensen kunnen zich ook aanmelden via de huisartsen.”

‘Zorgpersoneel afwachtend’

Ziekenhuis Fundashon Mariadal op Bonaire – foto: Marit Severijnse

Shahaira Salas-Libier was voorheen werkzaam als dialyseverpleegkundige en zit momenteel in het bestuur van de vakbond die leden van Fundashon Mariadal vertegenwoordigd. Zij merkt niet dat het zorgpersoneel het vervelend of oneerlijk vindt dat Nederland eerder van start is gegaan met vaccineren. “Het zorgpersoneel is nu nog afwachtend. Ik denk dat we pas een mening erover kunnen vormen als we zien hoe het gaat met het vaccinatieprogramma in Nederland.”

Vaccin voor iedereen op Saba en Statia
Het ministerie van Volksgezondheid in Nederland (VWS) zegt dat op Saba en Sint-Eustatius iedereen boven de 18 jaar een vaccin kan krijgen. “ Ze zijn te klein om daar – op een efficiënte manier met zo weinig mogelijk risico op verspilling van vaccin – alleen maar ouderen en verplegend personeel te vaccineren”, aldus een woordvoerder.

Uit de speciale radio-uitzending vanavond met regeringscommissaris Marnix van Rij en hoofd medische dienst Gerwin Schobbe blijkt dat iets meer dan 1600 Statianen het vaccin zouden moeten krijgen, om te komen tot groepsimmuniteit. De RIVM-delegatie is op het moment op het eiland. Ook op Statia kunnen mensen zich via een formulier gaan opgeven. Ze krijgen dan een datum en tijd.

Welk vaccin nog niet overal duidelijk
VWS laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het voornemen is om het vaccin BioNtech/Pfizer aan de eilanden beschikbaar te stellen. Maar dat is nog niet definitief besloten, dus het kan ook nog het vaccin Moderna worden. Pfizer en Moderna zijn tot nu toe de enige twee door Nederland goedgekeurde vaccins.

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes laat vanavond weten dat Nederland heeft gezegd dat Aruba het Pfizer-vaccin krijgt. Of dat zo blijft voor Aruba, is nog niet duidelijk. De premier zegt namelijk dat Aruba zelf ook vaccins wil gaan kopen.
“We hebben de vriezers maar nog niet de vaccins. We weten nog niet hoeveel Nederland nu gaat geven. Als we niet genoeg krijgen, gaan we elders kijken om ze te krijgen.”

Bonaire zegt nog niet te weten welk vaccin ze krijgt. “Dat heeft te maken met bepaalde factoren. Niet elk vaccin werkt op elke doelgroep, dus je moet kijken welke je krijgt en welke doelgroep je daarmee kunt benaderen. Ook krijgt elke doelgroep ook een andere locatie. We verwachten dat we eind deze maand, begin februari alle knopen moeten doorhakken”, zegt Candelaria.

Op Statia is ook nog geen beslissing genomen over welk soort vaccin, zegt Schobbe. “De beslissing over Pfizer of Moderna is nog niet genomen. Er zijn voordelen voor beide vaccins en de discussie is nog gaande.” Pfizer moet namelijk bewaard worden op -80 graden en Moderna kan op -20 bewaard worden. Maar Moderna is duurder.

Wie krijgt het vaccin in de eerste ronde
VWS meldt dat 86 duizend mensen nu in aanmerking voor het vaccin komen. Dat zijn dus op de eilanden (behalve Saba en Statia) de specifieke groepen van zorgpersoneel en vervolgens ouderen boven de 60 jaar. Voor Bonaire gaat het in ieder geval om zo’n 350 mensen in de zorg en 250 in ondersteunende diensten.

Op Aruba gaat het in de eerste vaccinatieronde om ongeveer 1500 personen die in de acute zorg werken en in bejaardenhuizen. De tweede groep zijn mensen die ouder zijn dan 60 jaar en een kwetsbare gezondheid hebben. En daarna zijn Arubanen aan de beurt die jonger zijn en een zwakke gezondheid hebben, de rest van het zorgpersoneel en andere patiënten in het ziekenhuis. Dat is een groep van ongeveer 27 duizend, aldus de premier. “En daarna pas de rest van de bevolking, ongeveer 64 duizend.”

Curaçao zegt dat als eerste het vaccin van Pfizer wordt gegeven, daarna Moderna en ook AstraZeneca hoewel deze laatste nog niet is goedgekeurd door Nederland/Europa. De verwachting is wel dat dit binnen enkele weken gaat gebeuren.

De eerste groep die op Curaçao een vaccin mogen krijgen, zijn personen boven de 60, degene die 18 jaar en ouder zijn met een chronische ziekte en zorgpersoneel. In totaal gaat het om meer dan 70 duizend mensen. Kinderen onder de 16 jaar en zwangeren komen helemaal niet in aanmerking omdat de vaccins nog niet genoeg zijn getest op hen. “En mensen moeten ook na het vaccin afstand blijven houden, een mondkapje om en handen wassen. Het is nog niet bewezen of het beschermd tegen verdere besmetting. Het is dus echt niet de silver bullet”, aldus de Curaçaose regering.

The post Caribische eilanden klaar voor vaccinatieprogramma, wachten is op Nederland first appeared on Caribisch Netwerk.

Meer geitendiefstal op Bonaire: ‘bijna onhoudbaar om geitenboer te blijven’

13 januari 2021 - 4:27pm

KRALENDIJK- “Het heeft allemaal geen zin meer. Geitendiefstallen zijn niet meer te stoppen”, zegt geitenboer Alfonso Winklaar.

Tekst gaat verder onder de video

Door Marit Severijne

Sinds zijn zevende jaar hielp hij zijn vader in de boerderij en uiteindelijk heeft hij het bedrijf overgenomen. Het stelen van geiten en andere dieren was altijd een probleem, maar de laatste vijf jaar ziet hij een vermeerdering van geitendiefstallen.

‘Ik ben maar gestopt’
Zo ook Alexander Boezem. “Ik had tachtig geiten en ze zijn allemaal gestolen. Moet ik al de energie en geld er in stoppen zodat dieven kunnen profiteren?”, vraagt hij zich af. Op een gegeven moment werd de frustratie teveel en is hij gestopt als geitenhoeder. Hij kon ook niet rekenen op de politie. “Ik wist wie de dieven waren maar ik had geen bewijzen, dus er is nooit wat mee gedaan”, zegt hij.

Popo Morales van landbouwcoöperatie Kriabon zegt dat deze toename te maken heeft met dat Bonaire nu meer inwoners heeft. “Vroeger wist je wie de dieven waren. Iedereen kende elkaar en elkaars kinderen. Nu is dat niet meer zo”.

Gestolen geitenvlees
Morales vindt dat er geen passende straffen worden gegeven waardoor dieven niet worden afgeschrikt. “Ze krijgen een voorwaardelijke straf of maar twee maanden gevangenisstraf. Zo hou je dit soort diefstal in stand”, vindt hij.

Boer Maicky Evertsz, die 18 jaar geiten houdt, vindt ook dat er zwaardere straffen moeten komen. “Ze komen op klaarlichte dag jatten maar worden door de politie met fluwelen handschoenen aangepakt”, zegt hij.

Volgens Evertsz heeft hij in een persoonlijk gesprek met de gezaghebber (burgemeester) in 2019 het probleem aangekaart. “Dat was tijdsverspilling, want er is niets veranderd.”

Winklaar heeft weinig hoop op verbetering, zolang dit een lucratieve handel blijft. “Er moet meer controles en fikse straffen komen voor mensen die gestolen geitenvlees kopen”. Legaal geitenvlees is te herkennen aan een stempel van LVV. Dit is de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij op Bonaire.

Het Openbaar Ministerie reageert dat zij straffen eisen volgens de richtlijnen in de wet. Er worden geldboetes opgelegd van 300 tot 1000 dollar en gevangenisstraffen. Vragen aan de gezaghebber Edison Rijna over de geitendiefstal en bescherming van boeren, zijn niet beantwoord.

The post Meer geitendiefstal op Bonaire: ‘bijna onhoudbaar om geitenboer te blijven’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Preventie hiv/aids staat stil door coronacrisis

12 januari 2021 - 5:29pm

WILLEMSTAD – Cura+, de stichting die mensen met hiv/aids steunt, heeft hard financiële steun nodig. De stichting krijgt geen subsidie. Minister Zita Jesus-Leito van Gezondheid bevestigt de aanvraag: “maar financiële situatie is door de coronacrisis zeer moeilijk.”

De stichting heeft tot nu toe geen subsidie van de overheid gekregen om aan preventie te werken. “Daarom doen we alles vrijwillig en geven we informatie aan begeleiders van buurthuizen en lokale organisaties. Maar door de coronacrisis staat dit stil”, zegt Dudley Ferdinandus, voorzitter van Cura+.

De aandacht om de verspreiding van aids/hiv te voorkomen is door de coronacrisis erg verslapt, zegt Ferdinandus. Ook blijven recente cijfers van het aantal aids/hiv-gevallen uit. Het departement van Epidemiologie houdt normaliter het aantal gevallen bij.

Volgens de laatste cijfers uit 2018, zijn er 2100 geregistreerde gevallen van aids/hiv op Curaçao.

Geen preventiebeleid voor hiv/aids
Ferdinandus werkt al 27 jaar als psychosociale begeleider van HIV- en aidspatiënten. Voor preventie is er geen beleid van uit de overheid en als gevolg hiervan is er geen financiering.

‘Informatiecampagne voor aids/hiv moet net zo aangepakt worden als de campagne over corona’

Richardson Ignacio weet al tien jaar dat hij hiv besmet is. Volgens Richardson moet er openhartiger gesproken worden over aids/hiv op Curaçao. “Dit moet niet uitsluitend de taak zijn van Cura+, maar ook van de overheid. De gemeenschap moet alle informatie over hiv/aids krijgen, op zo’n grote schaal als nu gebeurt met Covid-19.”

‘Deel je verhaal’
In tegenstelling tot wat hij had verwacht nadat hij erachter kwam dat hij hiv/aids had, is hij niet afgewezen door zijn vrienden en familie. Wel werd hij weggepest op zijn werk, maar heeft ander werk gevonden als postbode. Door zijn verhaal te delen, wil hij anderen die hiv/aids hebben stimuleren om openlijk over de ziekte praten. “Er rust nog steeds een groot taboe op Curaçao.”

Richardson Ignacio

Leven met hiv

Richardson Ignacio was 27 toen hij de ziekte opliep tijdens carnaval. Zijn wereld stortte in. “Ik heb online zelfs gezocht naar een huurmoordenaar, maar gelukkig leerde ik in die periode Dudley kennen. Hij heeft me geholpen mijn ziekte te accepteren.” Bekijk het hele verhaal van Richardson hier.

The post Preventie hiv/aids staat stil door coronacrisis first appeared on Caribisch Netwerk.

Arubaans onderwijssysteem wordt doorgelicht: ‘onze kinderen slecht voorbereid door misstanden’

12 januari 2021 - 4:06am

ORANJESTAD – Dat Arubaanse studenten falen als ze in Nederland gaan studeren door slechte voorbereiding, komt ook door de misstanden in het onderwijssysteem op Aruba.

Daarom komt er nu een doorlichting van het onderwijssysteem zodat Aruba ook aanspraak kan maken op de financiële hulp van Nederland, zegt de Arubaanse onderwijsminister Rudy Lampe. Onderwijs is namelijk één van de prioriteiten in het landenpakket dat Aruba met Nederland overeen is gekomen om steun te krijgen vanwege de coronacrisis.

“We zijn in het vierlandenoverleg overeengekomen dat op 15 januari het plan van aanpak hiertoe klaar is.”

Foto: onderwijsminister Rudy Lampe -foto: Sharina Henriquez

Het overleg tussen de landen in het koninkrijk had vorige week plaats. Hoog op de agenda stond het rapport van de Nederlandse ombudsman over obstakels die Caribische studenten ervaren als ze in Nederland gaan studeren. De meesten blijven daardoor zonder diploma maar met een hoge studieschuld zitten.

Lampe zegt dat sinds zijn aantreden er behoorlijk wat misstanden aan het licht zijn gekomen; omvangrijke fraudes bij EPB (lager beroepsonderwijs), Enseñansa pa Empleo (onderwijs voor werkenden) en Openbare Avondleergangen Aruba (volwassen beroepsonderwijs) die nog in onderzoek zijn.

Gesjoemel met subsidies
Ook is er door schoolbesturen gesjoemeld met subsidies. Zoals bij SKOA, het grootste schoolbestuur (katholiek) dat volgens de minister op basis van een rapport van de Centrale Accountantsdienst ten minste voor 8,1 miljoen gulden (3,7 miljoen euro) onterecht aan subsidies heeft uitgegeven. “Er was geen financiële controle vanuit de onderwijsdirectie op de subsidieverstrekking aan schoolbesturen. Dat wordt nu rechtgetrokken”, zegt de minister die daarmee  erkent dat zijn eigen departement ook flinke steken heeft laten vallen.

Alle schoolbesturen krijgen nu een strikte controle op hun financiën, zo belooft hij. Maar wat betekent dit voor de leerlingen die zijn gedupeerd omdat het geld niet is gestoken in waar het had gemoeten. “We weten niet hoeveel en op wat voor manier de leerlingen door de misstanden zijn benadeeld. Het is moeilijk meten ook omdat elke leerling er anders mee is omgegaan. Sommigen hebben het op eigen houtje toch weten te redden, anderen dus niet. Wat we wel kunnen doen, is voor de toekomst de situatie herstellen.”

Ook overheid faalde in controle
Dat betekent volgens hem ook dat er bepaalde ‘gewoontes’ in het onderwijs op de schop gaan. “Als je daaraan komt, weet je dat dit leidt tot ontevredenheid bij sommige docenten. We hebben dat al gemerkt toen we volgens de wet wilden gaan werken. Je hebt gelijk dat daarbij de overheidsinstanties hebben gefaald in de controle. Voor wat betreft de jongeren, er zijn fouten gemaakt die niet meer gecorrigeerd kunnen. Want zij zijn al weg.”

Lampe hoopt met de introductie van afstands- en vooral meer gepersonaliseerd onderwijs het verleden enigszins goed te maken. Dat betekent  jongeren faciliteren door ze internationaal hoger onderwijs op Aruba te laten volgen zonder dat ze hiervoor naar het buitenland moeten. Maar ondertussen heeft de minister zich opnieuw de woede van docenten op de hals gehaald. Dat heeft vooral te maken met een rapport die de minister ook aanhaalt over misstanden bij de middelbare school Colegio San Nicolas.

Protest docenten
Het rapport is een verslag van de onderwijsinspectie over docenten die meer lesuren dan wettelijk bepaald voor bepaalde vakken hebben gegeven ten nadele van andere vakken. En volgens de minister daaraan  onterecht verdiend hebben. Daarnaast werden de klassen steeds kleiner, terwijl de kosten van de school structureel toenemen. Ook is er een lijst met de namen van 24 docenten die nog geen cijfers hebben gegeven. Volgens de minister is dat ‘onethisch werkgedrag’.

Het niet bekendmaken van de cijfers ‘stagneert de leerlingen in hun leerproces’, concludeert de onderwijsinspectie in het verslag. Twee docenten hebben bijvoorbeeld de cijfers van tien klassen niet ingevoerd. Maar bij de meeste docenten gaat het om minder dan vijf klassen die (nog) geen cijfers hebben gekregen. Ook is bij de inspectiecontrole geen rekening gehouden met ziekteverlof van docenten.

Docenten van Colegio San Nicolas stonden direct na de verklaringen van de minister op straat. Ook eindexamenleerlingen steunden hen in het protest. “We vragen al maanden om hulp en transparantie. Er is geen communicatie. En nu moeten we dus horen dat we corrupt zijn”, aldus docent Daniëlle Kole. De protesterende docenten eisen gesprekken met de minister, het schoolbestuur en -leiding, en willen inzage in het inspectierapport.

Slecht voorbereid naar Nederland
Toch ziet de minister in alle misverstanden een verband met het rapport van de ombudsman over studenten die slecht voorbereid naar Nederland gaan.

Elk jaar gaan honderden jongeren in Nederland studeren – foto: Sharina Henriquez

“Ja, er is een correlatie. Het is daarom dat slechts 23 procent een diploma haalt en achterblijft met een hoge studieschuld. Daarom is de doorlichting nodig om ons onderwijssysteem te verbeteren en zo onze kinderen een betere voorbereiding krijgen voor zelfredzaamheid en zelfstudie.”

The post Arubaans onderwijssysteem wordt doorgelicht: ‘onze kinderen slecht voorbereid door misstanden’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Grote uitbraak corona op Bonaire: ‘Mensen zijn zorgeloos geworden’

8 januari 2021 - 10:14pm

KRALENDIJK – “We kunnen niet langer doen alsof het virus niet op het eiland is. De tijd van zorgeloosheid is voorbij”, aldus epidemioloog Marian Luinstra-Passchier over de grote uitbraak van corona op Bonaire.

In de periode 29 december 2020 tot en met 6 januari 2021 heeft het eiland 95 nieuwe besmettingen. Inmiddels zijn er 100 actieve gevallen en 365 mensen in quarantaine. Belangrijkste oorzaak volgens de autoriteiten: mensen nemen de coronaregels niet meer zo nauw of volgen deze zelfs helemaal niet op.

Volgens de epidemioloog is een nieuwe cluster ontstaan door een feest op Tweede Kerstdag. Ondanks het dringende advies om met maximaal vijfentwintig personen samen te zijn, waren op dit feest meer dan honderd mensen aanwezig.

Groot feest
Op social media zijn verschillende video’s te zien van feestvierders die geen anderhalve meter afstand houden. Een Bonairiaanse vrouw van 64 jaar die liever anoniem blijft, ging niet in quarantaine hoewel zij ook op het feest was.

“Ik weet dat ik het virus niet heb opgelopen, want ik voel me goed”, zegt ze. Een coronatest heeft ze niet gedaan.

“Mensen zijn zorgeloos geworden. De cijfers laten nu zien waar dat toe kan leiden”, constateert ook Luinstra-Passchier.

Op social media en op de radio is er veel discussie over het al of niet bestraffen van de feestgangers en organisatoren. Bonairianen zeggen dat op het eiland net als in andere landen waar feesten waren, strenger opgetreden moet worden.

Het Openbaar Ministerie hanteert sancties aan de hand van richtlijnen maar ze gaan niet over het uitdelen ervan. “De politie gaat over uitdelen van boetes. Zij moeten het proces-verbaal opmaken zodat het Openbaar Ministerie kan optreden”, benadrukt woordvoerder Roderick Gouverneur.

De politie heeft niet bevestigd of ze daadwerkelijk ook al boetes heeft uitgedeeld. Bij het publiceren van dit artikel waren de politie, het Openbaar Ministerie en de dienst toezicht en handhaving in overleg hierover. Een persbericht moet nog volgen.

De nieuwe coronamaatregelen voor Bonaire

Update: Bonaire heeft inmiddels nieuwe, zwaardere maatregelen genomen. Onder andere dat bij privé-bijeenkomsten maximaal twee huishoudens aanwezig mogen zijn, in horeca geldt maximaal vier personen bij elkaar en op evenementen maximaal 25 personen waarbij zang en dans is verboden.

De ‘driehoek’ van de hoofdofficier van justitie, de korpschef en de gezaghebber hebben ook besloten strenger op te treden bij overtreding van de coronamaatregelen. In plaats van waarschuwen en beëindigen van feesten en bijeenkomsten, kunnen de aanwezigen een boete van 150 dollar krijgen. De organisatoren kunnen zelfs voor een zwaarder strafbaar feit aangepakt worden. Dat geldt ook voor mensen die weten dat ze besmet zijn, maar toch uitgaan.

The post Grote uitbraak corona op Bonaire: ‘Mensen zijn zorgeloos geworden’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Knops: ‘Van de zomer moet Aruba zelf alle bijstand en voedselhulp oppakken’

7 januari 2021 - 11:20pm

ORANJESTAD – Een kwart van de Arubaanse bevolking is afhankelijk van voedselhulp. Maar vanaf de zomer moet het eiland zelf weer in staat zijn om deze groep en ook andere mensen die leunen op bijvoorbeeld de bijzonder bijstand (Fase) door de coronacrisis, te helpen.

Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops tijdens zijn werkbezoek aan Aruba waar hij ook langs het Rode Kruis ging. “Het zijn gigantische aantallen die voor langere tijd al afhankelijk zijn van voedselhulp.” Of Nederland opnieuw geld voor noodhulp gaat geven, is nog niet besloten. “Die besluiten worden binnenkort genomen dus daar kan ik niet op vooruitlopen. Tegelijkertijd zeg ik er ook bij, en dat is nu ook mijn signaal naar de Arubaanse regering geweest: we zijn dadelijk een jaar verder, is er nog sprake van noodhulp. Of een situatie die door het land zelf moet worden opgepakt?”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsnoodhulp.mp3 Staatssecretaris Knops over noodhulp

Download audio here
.

Het Rode Kruis meldt dat het tijdens de coronacrisis 75.000 warme maaltijden op Aruba heeft uitgedeeld en 8000 e-vouchers waarmee 20 duizend mensen boodschappen konden doen. Ook hebben ze meer dan 100 doktersbezoeken aan patiënten gesteund. Ook andere hulporganisaties voorzien nog wekelijks duizenden mensen van maaltijden en levensmiddelen.

Velen van de hulpbehoevende families hebben geen legale status. Hulporganisaties schatten in april vorig jaar al dat dit aantal ongeveer 20 duizend is. Deze hebben geen recht op bijstand en van de regering moeten ze maar hulp bij de hulporganisaties zoeken, aldus de Arubaanse premier vorig jaar. Het Rode Kruis krijgt hiervoor echter geen geld van de lokale overheid. De miljoenen die ze vorig jaar kregen, kwam van de Nederlandse overheid.

Knops benadrukt opnieuw dat met Aruba afspraken zijn gemaakt dat het eiland vanaf de zomer zelf alles gaat oppakken. “Alles wat gaat over onderstand, bijstand, bijzonder bijstand, voedselhulp. Dat is niet meer een Koninkrijkstaak dan en ook niet meer een taak van een noodhulporganisatie zoals het Rode Kruis. Althans niet in omvang zoals ze het nu doen. Het is van belang dat het land Aruba de komende tijd alles wat gaat om bijstand aan mensen oppakt.”

Over de ongedocumenteerden die hulp nodig hebben, vindt de Nederlandse bestuurder dat ook daar Aruba iets aan moet doen. “Ik vind dit wel een probleem wat nu heel duidelijk aan de oppervlakte is gekomen waar het land Aruba iets mee moet. Je kunt niet in de hoogtijdagen de ongedocumenteerden gebruiken in de economie en op momenten dat de nood hoog is en deze mensen de eerste zijn die de klap opvangen, dan zegt: ja, maar dan zijn we er niet.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsillegaal.mp3 Staatssecretaris Knops over ongedocumenteerden

Download audio here
.

In de landspakketten voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten staan als maatregelen ook de aanpak van illegale arbeid en ook het tegengaan dat buitenlandse werknemers op de eilanden illegaal aan de slag kunnen. Maar zegt Knops er moet ook een vangnet zijn voor mensen die helemaal niets hebben. “Daar moet echt de komende maanden een hele slag gemaakt worden.”

The post Knops: ‘Van de zomer moet Aruba zelf alle bijstand en voedselhulp oppakken’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Problemen Caribische studenten in Nederland hoog op agenda

6 januari 2021 - 2:56pm

WILLEMSTAD – De bevindingen uit de studie van de Nationale Ombudsman van Nederland over de problemen die Caribische studenten ervaren als ze in Nederland gaan studeren, staan morgen op de agenda van het vierlandenoverleg over onderwijs.

Tekst gaat verder onder de video

Door Petra Trinidad

Ongeveer 1.600 jongeren uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Caribisch Nederland beginnen elk jaar zeer enthousiast hun studie, meldt de Nederlandse ombudsman Reinier van Zutphen. Maar velen raken vervolgens in problemen. Welke dat zijn, blijkt uit het onderzoek ‘Kopzorgen van Caribische studenten’ dat is gedaan onder 624 (ex-) studenten.

“De voorbeelden zijn pijnlijk. Als er naar behoren met deze obstakels wordt omgegaan, kan het voorkomen worden dat toekomstige Caribische studenten dezelfde problemen tegenkomen, en kunnen ze succesvol aan hun carrière beginnen met de studie die ze in Nederland hebben gevolgd.”

Hij vraagt daarom de Nederlandse onderwijsminister, maar ook staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties om er alles aan te doen dat de fases voor, tijdens en na de studie eenvoudiger worden voor de Caribische studenten. Ook wil Van Zutphen samen met de ombudsmannen van Curaçao en Sint-Maarten dit bij alle regeringen in het Koninkrijk aankaarten.

Morgen tijdens het vierlandenoverleg tussen de ministers van onderwijs van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland staat dit onderwerp in ieder geval al op de agenda.

Geen nieuw probleem
De ombudsman van Curaçao, Keursly Concincion is op de hoogte van het rapport en reageert dat de problemen niet nieuw zijn. “Maar het is wel belangrijk dat een instantie als de Nederlandse ombudsman dit in kaart heeft gebracht. Wij hebben er aan bijgedragen en ook aan tafel gezeten over de eerste bevindingen.” Ook de Curaçaose ombudsman zegt hierop verder te gaan en de Curaçaose onderwijsminister op het rapport te attenderen dat er actie genomen gaat worden.

“Als je het rapport leest, zie je dat er aan beide kanten van de oceaan een verantwoordelijkheid is. Dus bij de Nederlandse instanties en bij onszelf. Wij moeten veel meer investeren in de voorbereiding en begeleiding van de studenten. Op Curaçao is vooral een betere coördinatie nodig van alle instanties die zich hiermee bezighouden.”

Concincion merkt bovendien op dat de positie van Caribische studenten in Nederland onder de loep moet. Want het rapport concludeert dat voor internationale studenten zaken beter zijn geregeld dan voor de Caribische studenten.

Studenten in financiele problemen

Studenten klagen over moeizame communicatie met DUO

Caribisch Netwerk publiceert al jaren over de problemen van Caribische studenten. Problemen die onder meer ook veroorzaak worden door Nederlandse instanties zoals DUO.

Lees hierover meer: Oud-studenten op Curaçao in financiële problemen door DUO

My Future Career, de organisatie die Caribische studenten in Nederland begeleidt, is heel blij met de uitslag van het onderzoek van de Nederlandse ombudsman. Het rapport bevestigt de problemen zij al heel lang signaleren, zegt directeur Jealaine Alexander.

Eén van de conclusies van het rapport is dat de studenten voorbereiding missen. En daar is Alexander het mee eens.

“In Nederland studeren moet een bewuste keuze zijn voor Caribische jongeren. Niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd. Maar zij die deze stap bewust willen nemen, moeten ondertussen niet tegen allerlei blokkades aanlopen.” Zo vindt ze dat meer aandacht nodig is voor persoonlijke vaardigheden van de studenten.

Bevindingen onderzoek
  • Uit het onderzoek blijkt dat 26 procent van de studenten zich slecht tot zeer slecht voorbereid op hun studie in Nederland voelt. Voor ze naar Nederland komen, hebben ze nog geen goed beeld van: de studie, hoe studeren, de cultuur, het klimaat, de taal en de structuur van belastingen en toeslagen.

Een student zegt: “Er wordt veel gefocust op het kiezen van een studie en een goede school. Maar niet op hoe het leven in Nederland is.”

  • Een ander probleem is dat studenten pas een burgerservicenummer (BSN) krijgen als ze al in Nederland zijn en zich hebben ingeschreven. Dat maakt het regelen van praktische zaken vooraf moeilijk. Zoals het inschrijven voor een mbo-studie en openen van een bankrekening. Ook huisvesting is moeilijk vooraf te regelen.

“Sommige problemen gelden voor iedereen die in Nederland studeert. Maar in de praktijk zijn de zaken beter geregeld voor internationale studenten dan voor Caribische studenten”, aldus ombudsman Van Zutphen.

  • Omdat de studenten onbekend zijn met de Nederlandse regels, komen ze ook daardoor in financiële problemen. Zo weten velen (alleen studenten uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) niet dat ze geen recht hebben op de Nederlandse zorgverzekering en daardoor ook niet de zorgtoeslag. Later moeten ze dan vaak veel terugbetalen.
  • Een andere kopzorg is de cultuurverschillen. De studenten hebben meestal een taalachterstand en krijgen soms te maken met discriminatie en uitsluiting. Meer dan de helft van de ondervraagde studenten heeft een studievertraging. En dat komt vooral omdat ze geen sociaal vangnet hebben en uit zichzelf niet makkelijk om hulp vragen. Een deel wordt ook depressief.

“Deze Caribische studenten hebben begeleiding nodig. Van hulporganisaties voor studenten, maar ook van docenten die beseffen hoeveel extra hindernissen deze studenten moeten nemen”, aldus Van Zupthen.

  • Wat ook al langer bekend is dat veel studenten een hoge studieschuld aan over houden. Door de pandemie verdwijnen bovendien veel studentenbanen. Bijna de helft van de (ex)studenten die nu een studielening aflossen, geven aan dat dit (zeer) moeilijk is. De instanties houden geen rekening met hun financiële draagkracht. Vooral die van studenten die naar de eilanden terugkeren. Dit weerhoudt een groot deel van de ex-studenten dan ook om terug te gaan.

The post Problemen Caribische studenten in Nederland hoog op agenda first appeared on Caribisch Netwerk.

Miljoen extra nodig voor verkiezingen Curaçao vanwege corona

5 januari 2021 - 6:14pm

WILLEMSTAD – Om de gezondheidsprotocollen vanwege corona te kunnen naleven, is voor de organisatie van de parlementsverkiezingen op 19 maart in Curaçao een miljoen gulden (Naf) extra nodig.

Dat laat Pacheco Römer, voorzitter van het hoofdstembureau weten. “Toen we de begroting maakte, was er van Covid nog geen sprake. We hebben nu berekend dat we 50 procent extra budget nodig hebben vanwege de hygiënemaatregelen.” Er was 2 miljoen gulden begroot maar daar moet dus nog maximaal een miljoen bij.

Voorzitter Pacheco Römer, voorzitter hoofdstembureau Curaçao  -foto: Dulce Koopman

“We weten natuurlijk nog niet hoe het verloopt, ook niet nu met het vaccin. Het kan dus nog meevallen, maar ook tegenvallen. We hebben het niet in onze hand. Want het ging aanvankelijk goed (met coronagevallen, red.) op Curaçao. Maar nu zitten we zoals ze zeggen toch in een tweede golf.”

De ministerraad vergadert morgen over de aangepaste begroting voor de organisatie van de verkiezingen, zo laat minister Armin Konket weten. Hij bevestigt hierover een brief van het hoofdstembureau te hebben ontvangen.

Meer stembureaus

Römer legt uit dat ze ook het verkiezingsprogramma hebben aangepast om besmettingen te voorkomen.

“Het voornaamste doel is om de rijen die zich kunnen vormen straks bij de stembureaus te vermijden. We gaan daarom tien extra stemdistricten instellen zodat er straks per stembureau niet meer dan 700 tot 750 kiezers hun stem er kunnen uitbrengen. En wij dit in elf uur kunnen afhandelen.”

Ook adviseert het hoofdstembureau om de toestroom te regelen en het uit te spreiden over de dag. “We hebben hier al vorige week over gesproken met de politieke partijen en gaan 14 januari opnieuw hierover aan tafel. We willen dat zij hun aanhangers ook adviseren om dus verspreid over te dag te gaan stemmen.”

De traditie van aanhangers van deelnemende partijen is namelijk om in bepaalde stemdistricten pas in de laatste drie uur voor de stembussen sluiten, te gaan stemmen, vertelt Römer. “En dan krijg je grote ophopingen wat we dus willen voorkomen.”

Een andere traditie is het inleveren van de kieslijsten, dat gepland staat op 21 januari. “Dat gebeurt normaal met veel folklore, veel mensen, drumband, etc. Maar dit keer mag dit echt niet. Het zal dus veel soberder worden dan normaal.”

Flink minder kiezers
Het aantal verwachte kiezers van 116 duizend is een stuk lager dan bij de vorige verkiezingen. Er mogen nu 4000 minder personen een stem uitbrengen. Volgens het hoofdstembureau is die daling vooral te wijten aan emigratie.

Begin maart worden de oproepkaarten uitgestuurd. Het stemmen op 19 maart gebeurt nog steeds met potlood. Römer: “Wat Covid ons heeft geleerd, is dat we naar een ander systeem van stemmen moeten gaan kijken. In de toekomst is niet uitgesloten dat er ook online gestemd kan gaan worden.”

The post Miljoen extra nodig voor verkiezingen Curaçao vanwege corona first appeared on Caribisch Netwerk.

Made in Aruba: ‘We hebben een platform nodig waar iedereen samenkomt’

4 januari 2021 - 2:38pm

ORANJESTAD – “Het zou mooi zijn als er een platform komt om alle lokale initiatieven samen te brengen. Zodat we samen kunnen werken in plaats van dat iedereen als individu werkt. Zo kunnen we elkaar versterken en bekijken hoe je duurzaamheid als geheel kan gebruiken om het eiland te promoten.”

Hans Plaisier-Janssen, die samen met zijn vrouw eigenaar is van One Happy Bowl begint naast hun restaurant een verpakkingsvrije winkel, Unwrapped Store Aruba. “Het ligt in in de lijn van wat wij nu doen. We zijn het restaurant al begonnen vrij van plastic. Zelfs onze waterflessen zijn plantaardig, van suikerriet gemaakt. Daarnaast kunnen we zo ook doorgaan als centraal punt om lokale, duurzame producten bij het publiek te brengen.’

Tekst gaat verder onder de video

Door Sharina Henriquez

Janssen zegt dat het nu ontbreekt aan het samenbrengen van de lokale initiatieven die hij de laatste tijd in opkomst ziet. ‘Het platform kan een beter overzicht bieden aan wat er allemaal al is op Aruba en dat we minder individueel werken. Dus als je iets nodig hebt om te bezorgen, een andere (ondernemer) die toch ook op straat moet, dat voor je gaat meenemen bijvoorbeeld.”

Hans Plaisier-Janssen -foto: Sharina Henriquez

De ondernemer zegt de laatste tijd veel te horen over dat Aruba meer wil doen op gebied van duurzaamheid. Maar vanuit de overheid wordt dat niet zo concreet opgepakt, meent hij. “Het blijft bij hen meer bij plannen. Dus meestal nemen we zelf initatief. We benaderen bijvoorbeeld de diabetesstichting of scholen waar we proeverijen doen of korting geven. Op scholen kunnen jongeren ons eten uitproberen om te kijken of ze het lekker vinden. Om zo gezonder eten te promoten.”

Daarnaast proberen ze zoveel mogelijk samen te werken met lokale initiatieven, zegt Janssen. “Helaas is het nog zo dat we niet alleen lokale ingrediënten kunnen gebruiken omdat het vijf tot zes keer zo duur is dan de supermarkt. Dan is het privé wel een keuze om lokale producten te gebruiken maar voor een zaak niet altijd haalbaar om dat toe te passen. De kosten worden dan te hoog.”

‘Black Friday niet om geld te dienen, maar juist duurzaamheid’

Wat het bedrijf wel belangrijk vindt voor het eiland is om zo min mogelijk verpakkingsafval te hebben. “Zeker op een klein eiland waar al een groot probleem met afval is. Daarom beginnen we deze winkel. We verkopen droge, duurzame producten. Dus lokaal gemaakte pasta, rijst, havervlokken, zaden, olijfolie. En je kan ook de hoeveelheid kopen wat je echt nodig hebt.”

Om Aruba duurzamer te maken, zegt Janssen, moet je verder creatief zijn met de promotie. “Wij hebben dat met Black Friday gedaan. In plaats van dat wij reclame maakte voor de verkoop van meer bowls door kortingen te geven, hebben we juist gepromoot dat bij elke verkochte bowl, een gulden naar Turtugaruba(stichting voor bescherming schildpadden) gaat. Om zo met Black Friday juist meer de duurzame kant te benadrukken en voor het eiland belangrijke stichtingen te ondersteunen in plaats van het verdienen van geld als doel op zich.”

Dit is het laatste deel van de serie Made in Aruba

The post Made in Aruba: ‘We hebben een platform nodig waar iedereen samenkomt’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Kunst tijdens een crisis: ‘geen eerste levensbehoefte, wel verlichting’

2 januari 2021 - 12:23pm

WILLEMSTAD – Verschillende beroepsgroepen staan door de coronacrisis dit jaar onder druk. Zo ook die van kunstenaars. Francis Sling, bekend vanwege zijn muurschilderingen op het eiland, gebruikt juist zijn creativiteit om door deze periode heen te komen.

“Als artiest ben ik gewend flexibel te zijn en mij aan te passen aan de omstandigheden. Ook al is kunst geen eerste levensbehoefte, het kan wel een positieve uitwerking hebben op mensen, juist ook in een tijd als deze.”

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Sling is van mening dat Curaçao een heel creatief eiland is en dat dit veel meer ingezet zou kunnen worden om het eiland te promoten. “Op Curaçao wonen heel veel creatieveling, veel meer dan op andere plekken. Als we dit op de juiste manier kunnen uitdragen, zou het ons eiland kunnen helpen zich positief te profileren”.

The post Kunst tijdens een crisis: ‘geen eerste levensbehoefte, wel verlichting’ first appeared on Caribisch Netwerk.