Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 12 min 47 sec geleden

Windmolenpark Urirama van de baan

3 uur 24 min geleden

ORANJESTAD – Ondanks toezeggingen van het vorige kabinet, is de kans nu klein dat Aruba’s tweede windmolenpark doorgaat. Het huidige kabinet wil het park niet bij Urirama, een natuurgebied aan de noordkust.

Het vorige kabinet zou daarvoor het ruimtelijke ordeningsplan wijzigen om de 8 windmolens van 3,3 megawatt te kunnen plaatsen. Maar premier Evelyn Wever-Croes zegt nu het windpark niet op deze plek te willen en ‘als vrienden uit elkaar’ te willen gaan met de exploitant.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/urirama.mp3 Ariën Rasmijn in gesprek met premier Wever-Croes

Sinds de aankondiging van het park in 2009 is er weerstand. Vooral van de nabijgelegen wijken. Er is ook protest omdat het te dicht bij kapel Alto Vista ligt, als oudste katholieke kerk ook een populaire toeristenbestemming.

Exploitant Windpark Urirama NV kreeg echter een hindervergunning. Maar een groep bewoners vecht dit al lange tijd aan. De vergunning heeft het kabinet nog niet ingetrokken en er loopt nog een administratieve zaak bij het Gemeenschappelijke Hof.

Directeur van het exploitatiebedrijf Henk Hutting zegt zeker te zijn van zijn zaak. “De rechters hadden de landsadvocaat op de man af gevraagd wat onwettig zou zijn aan het project. Daar kon hij geen antwoord op geven. Ook het verzoek om behandeling uit te stellen is afgewezen.” De uitspraak is op 4 juni.

Weer voor de rechter
Premier Wever-Croes zegt dat de hindervergunning ‘expres’ niet is ingetrokken omdat er dan geen hoorprocedure plaats kan vinden. Dit wil het kabinet eerst om vervolgens de vergunning voor de uitspraak in te trekken. En daarna met de exploitant in onderhandeling te gaan.

Ze zegt wel dat de kans groot is dat deze de regering voor de rechter sleept.

Wever-Croes vermoedt dat de vorige regering ‘tal van vergaande toezeggingen’ zou hebben gedaan aan de exploitant. Welke en in hoeverre de overheid daaraan is gebonden, is volgens haar nog niet duidelijk.

Lagere straf voor doodschieten politieman Bonaire

24 april 2018 - 9:39pm

KRALENDIJK – Nitzaël Padilla Gutierrez heeft in hoger beroep een twee jaar lagere straf gekregen voor het doodschieten van politieagent Ferry Bakx (45) bij een overval in augustus 2016.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie veroordeelde hem tot 17 jaar gevangenisstraf tegenover 19 jaar in eerste aanleg. Het OM had opnieuw 19 jaar geëist.

Ook twee andere Venezolaanse daders kregen lagere straffen. Chanon Rivera had in eerste aanleg 18 jaar gekregen en krijgt nu 16 jaar, omdat dit volgens het Hof meer in evenwicht is met de andere straffen. De straf van José Exposito Perez gaat van 16 naar 14 jaar.

William Padilla Marin krijgt een jaar meer dan in eerste aanleg, namelijk 14 in plaats van 13 jaar. Ook zijn broer Francisco moet 14 jaar gaan zitten, gelijk aan het vonnis in eerste aanleg. Het Hof zag in tegenstelling tot het Gerecht in Eerste Aanleg geen reden onderscheid te maken tussen deze verdachen.

Doelbewust geschoten
De rechters oordelen dat Nitzaël doelbewust op Bakx heeft geschoten om te kunnen vluchten en de buit zeker te stellen. Hij wilde voorkomen dat zijn neef, die door Bakx werd achtervolgd, zou worden neergeschoten. Het Hof verwierp de suggestie dat de overval en de schietpartij los van elkaar gezien moeten worden.

Ook hecht het Hof geen geloof aan de volgens de verdachten gemaakte afspraak dat er niet geschoten zou worden tijdens de overval. Ze gingen immers met vijf geladen wapens de woning van de familie Van Dijk in Sabadeco binnen. De hele groep wordt bovendien verantwoordelijk gehouden voor de planning van een overval op de woning van de familie De Jongh in de wijk Mexcio. Die overval werd afgelast, omdat het te gevaarlijk zou zijn.

De rechters wegen in hun oordeel ook de impact mee die de overval en de dood van de politieagent heeft gehad op de gemeenschap van Bonaire, de slachtoffers en de nabestaanden. Dat Padilla Gutierez nu toch een lagere straf krijgt, heeft hij te danken aan zijn positieve proceshouding, zijn getoonde berouw en zijn jeugdige leeftijd (22). Chanon R. krijgt van de andere vier de hoogste straf, omdat hij een organiserende rol speelde en bovendien cocaïne meesmokkelde.

Niet in hoger beroep
Twee verdachten kwamen niet voor in hoger beroep. Het brein achter de overval, Bonairiaan Rachyt Saragosa, die in eerste instantie met 20 jaar cel de hoogste straf kreeg, wilde zijn hoger beroep vorige maand intrekken. Op aandringen van het OM en zijn advocaat besloot hij daar nog verder over na te denken. Op 17 mei dient zijn zaak pro forma, waar besloten wordt of er nog een inhoudelijke behandeling nodig is.
De zevende verdachte ging niet in hoger beroep tegen zijn straf van 12 jaar.

St. Maarten worstelt met niet-sluitende begroting

24 april 2018 - 7:05pm

PHILIPSBURG – St. Maarten zal tot en met 2020 met niet-sluitende begrotingen moeten werken volgens de ontwerp-begroting voor 2018 die het parlement op donderdag behandeld.

De tekorten lopen op tot 486,2 miljoen Antilliaanse gulden. Pas in 2021 voorziet de regering een klein overschot van 4,1 miljoen.

St. Maarten heeft de komende jaren liquiditeitssteun van Nederland nodig; anders kan ze haar rekeningen niet betalen. De inkomsten per kwartaal bedragen 90 miljoen, de uitgaven 130 miljoen.

In 2018 bedragen de geprojecteerde uitgaven iets meer dan een half miljard. Daar staat 303,4 miljoen aan inkomsten tegenover. De geplande 24 miljoen voor verlagen van het tekort, is geschrapt. Pas in 2020 zal het land een voorzichtig begin maken met het absorberen van tekorten uit voorgaande jaren.

Geen besparing op kosten
Er zijn nu geen plannen voor kostenbesparingen in de begroting. “Een substantiële verlaging van de kosten is alleen mogelijk door rigoureuze ingrepen in de overheidsorganisatie.” Omdat een groot deel van de vaste kosten vastligt in contracten, gaan dergelijke ingrepen lang duren en veel frictie veroorzaken, meent de regering.

De economie van St. Maarten is volledig ingestort en zal in 2018 met 9,1 procent krimpen. Dit vindt zijn weerslag in ‘dramatisch lagere belastingontvangsten’. De regering kampt ook met grote betalingsachterstanden aan gezondheidsverzekeraar SZV, Algemeen Pensioenfonds Sint Maarten en andere crediteuren; per juli 2017 was dit 106,9 miljoen gulden.

Curaçaose flamingo Bob verovert de wereld

24 april 2018 - 12:03pm

WILLEMSTAD – Na een fotoreportage in de National Geographic van maart, is het snel gegaan met de roem van de Curaçaose flamingo Bob. In Italië, Frankrijk, Amerika en Vietnam staat de roze vogel inmiddels bekend als ‘de ambassadeur van de flamingo’s’. Zelfs CNN wil een interview. En dan te bedenken dat het hele avontuur van Bob begon met een ongeluk.

De Curaçaose dierenarts Odette Doest weet het nog heel goed. Zij redde Bob nadat hij door een raam van een hotel was gevlogen. “Toen ik Bob behandelde zag ik direct dat hij enorm verzwakt was en dat hij behoorlijk tam was”, vertelt Doest. Ook ontdekte ze dat Bob een vergroeiing aan zijn poten had (bumble feet – horrelvoeten). “Door die aandoening kan Bob niet op een normale manier zijn eten verzamelen in het wild.”

Bob op de operatietafel – Foto: Jasper Doest

Ondanks dat Bob goed herstelde, besloot Doest dat het toch verstandiger en veiliger voor Bob zou zijn als hij bij haar in de opvang zou blijven. Hij is daar niet de enige: in 2016 richtte Doest de Stichting Dier en Onderwijs Cariben (FDOC) op.  Met die stichting helpt de dierenarts gewonde wilde dieren op de eilanden en onderwijst ze samen met hen jongeren over de flora en fauna van hun eiland.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Bob during one of his school visits

education session with elementary school. aproximately half a mile from this school is a RAMSAR area where besides flamingos other (migratory) birds rest. It is a school with limited resources.Donations to the fundshon make it possible for us to visit them, and teach important values to these great young minds

Geplaatst door Fundashon Dier en Onderwijs Cariben – FDOC op woensdag 28 maart 2018

 

Bob de flamingo is een enorme aanwinst in de campagne van Doest. “Hij helpt andere wilde dieren die binnenkomen: hij heeft een rustgevende uitwerking op ze. Kinderen reageren enthousiast op hem en dat is geweldig om te zien. Ik laat ze ook naar zijn hartje luisteren.” 

Zevenjarig jongetje oog in oog met Bob terwijl hij naar zijn hartje luistert – Foto: Odette Doest

Doest ziet kennis over de natuur als een krachtbron voor Curaçaoënaars: “hoe meer kennis je hebt over de waarde van je eiland, des te meer ga je het waarderen, ervoor zorgen en ervan houden. Het begint allemaal met kennis”, vertelt ze.

In de vijftien jaar dat de gepassioneerde dierenarts op scholen les geeft over wilde dieren op de eilanden heeft ze al veel verandering gezien: “je ziet dat de nieuwe generatie steeds bewuster is van het belang van natuurbescherming en dat kinderen die kennis ook aan hun ouders overdragen.”

Humanitas-voorzitter biedt in mail excuses aan voor kwetsen Antillianen

23 april 2018 - 5:14pm

DEN HAAG – De bestuursvoorzitter van de stichting Humanitas, Gijsbert van Herk, heeft donderdagavond per mail zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken over onder andere Antilliaanse personeelsleden van het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek.

Het ging mis toen Van Herk vorige week in een interview met dagblad Trouw het negatieve beeld van De Leeuwenhoek probeerde te herstellen door op het multiculturele karakter van het verpleeghuis te wijzen. “Als wij met de Nederlandse bril van hbo-verpleegkundige uit Maastricht naar kijken, ja, dan gebeuren er dingen die niet kunnen. Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, ja, wat is het probleem?”, aldus Van Herk.

In plaats van het positieve beeld van De Leeuwenhoek te herstellen, haalde Van Herk met deze uitspraak juist de woede van Antilliaanse Nederlanders op de hals. John Leerdam, voorzitter van de Antilliaanse belangenorganisatie OCaN, ontving de afgelopen dagen tientallen telefoontjes van woedende Antilliaanse Nederlanders, waaronder ook personeelsleden van het verpleeghuis De Leeuwenhoek.

‘Met zo’n uitspraak zet je een hele bevolkingsgroep weg als incompetente hardvochtige mensen’ – OCaN

“Op een gegeven moment had ik een huilende vrouw aan de lijn die ruim twintig jaar daar werkt”, vertelt Leerdam. “Je moet je voorstellen met zo’n uitspraak zet je een hele bevolkingsgroep weg als incompetente hardvochtige mensen. Deze dame die zich ruim twintig jaar als verzorger uit de naad werkt is er kapot van.”

In de mail, die in bezit is van Caribisch Netwerk, schrijft Van Herk aan OCaN dat ‘hij nooit een bepaalde groep medewerkers heeft willen wegzetten als onbekwaam voor de zorg of om bij Humanitas te werken’. “Dat is onzinnig, zou kwetsend en onterecht zijn en wie mij kent weet dat juist ik precies knok om dit tegen te gaan. Ik omarm hiermee niet alleen onze Humanitas filosofie, maar sta ook open voor helder en transparante communicatie met alle collega’s en openheid in de zorg en welzijn in Nederland.”

‘Wij willen namens alle hardwerkende Antillianen in de zorg publiekelijke excuses van Van Herk’ – OCaN

De organisatie die zich voor de belangen van Antilliaanse Nederlanders inzet, laat weten ‘de mail van Van Herk op prijs te stellen’, maar dat een excuus per mail niet voldoende is. “Wij willen namens alle hardwerkende Antillianen in de zorg publiekelijke excuses van Van Herk. We leven in een tijd waar we het niet meer pikken dat dit soort dingen worden gezegd. Bovendien heeft hij zijn verkeerde uitspraken publiekelijk gedaan, dus zal hij zijn excuses ook op z’n minst publiekelijk moeten maken”, aldus het bestuur van OCaN.

Naast publiekelijke excuses wil de Antilliaanse belangenbehartiger samen met een aantal Antilliaanse personeelsleden van De Leeuwenhoek in gesprek gaan met Van Herk om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

Nog steeds geen gezamenlijke meldkamer voor de BES-eilanden

22 april 2018 - 4:13pm

KRALENDIJK – Inspectie Justitie en Veiligheid signaleert dat vier jaar na haar eerste rapport met aanbevelingen voor één meldkamer en één alarmnummer voor de BES, daar niets mee is gebeurd.

Er is een algemeen alarmnummer op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, maar meldingen komen alleen bij de politie terecht. De brandweer en ambulance worden meestal rechtstreeks gebeld. “Het oproepen van brandweerlieden gebeurt één voor één via de telefoon.” Dit leidt volgens de inspectiedienst tot ‘onnodige en onwenselijke vertraging’.

Nodig bij tropische storm
Een gezamenlijke meldkamer voor de BES is ook nodig bij de regie van grote calamiteiten, zoals een tropische storm.

Sinds 2012 is op Bonaire een meldkamer die de gezamenlijke meldkamer voor de BES moest worden. Maar die ontwikkeling ligt sinds 2015 stil, zegt de inspectie, door gebrek aan een ‘specialistische trekker’. Het basisstation van de meldkamer op Sint Eustatius staat ‘ongebruikt’ bij de intakebalie van het politiebureau en die van Saba in een agentenkamer.

Docu-makers op zoek naar inspirerende jongeren op Curaçao

21 april 2018 - 3:01pm

HILVERSUM – De NTR komt volgend jaar juni met een vijfdelige docu-serie vanaf Curaçao. Voor die serie zijn de makers nog op zoek naar Curaçaose jongeren met een inspirerende droom voor hun eiland.

“Het idee voor deze docu-serie is ontstaan omdat we eens een ander beeld van de Antillen willen laten zien, dan het stereotype beeld van toerisme en corruptie dat vaak in de media over de eilanden verschijnt”, vertelt regisseur Martijn Blekendaal. De Amsterdamse regisseur met Curaçaose roots maakte in het verleden documentaires zoals De 13e Man, Bikkels en de IJzeren Eeuw.

Om de verhalen van de jongeren goed uit de verf te laten komen heeft Blekendaal ervoor gekozen om alleen met lokale makers te werken. In zijn team zitten Hester Jonkhout, Michel Drenthe en Sharelly Emanuelson. “Zij kennen het eiland goed en spreken de taal. Dat is belangrijk want we volgen in de docu de taal die op dat moment wordt gesproken, of dat nu Papiaments, Nederlands of Engels is.”

De makers van de nieuwe docu-serie – Foto: Persoonlijk archief

Zelf was Blekendaal onlangs nog op het eiland om onderzoek te doen. “We zijn toen zoveel mooie verhalen tegengekomen in een paar dagen tijd. Ik denk dat het goed is dat het Nederlandse publiek ook die kant van de eilanden ziet.”

Het team zit nu nog in de ‘research fase’ en begint in augustus met filmen op het eiland. In juni 2019 wordt de docu-serie een week lang op NPO 2 uitgezonden. Ook op Curaçao zelf zal de docu te zien zijn.

Aanmelden?

Zit je op Curaçao op school en speel je klassieke muziek? Wellicht ga je volgend jaar naar het Conservatorium of een andere muziekopleiding? Meld je dan via caribischnetwerk@ntr.nl. We komen graag naar je luisteren.

Aruba richt speciale team tegen mensenhandel en -smokkel op

20 april 2018 - 10:44pm

ORANJESTAD – Een speciaal opgericht team van politie, justitie en Koninklijke Marechaussee moet de handel in en smokkel van mensen gaan aanpakken.

Daartoe tekende Aruba vrijdag een akkoord met de verschillende partijen, zo meldt het Openbaar Ministerie aldaar. Belangrijk speerpunt ook is het volgen van illegale geldstromen en het afpakken van de winsten in deze illegale handel.

100% controles in kustgebieden
Deze maand vond al een grote actie plaats waar nog meer partijen aan meededen zoals de Koninklijke Marine, Fiot en verschillende overheidsdepartementen als die van volksgezondheid en arbeid. Op zee waren er 100% controles in de kustgebieden alsook bij lokale watersportbedrijven. Zoals bekend is er een toenemende smokkel van Venezolanen.

Verder waren in het kader van deze Operatie Libertad (vertaald operatie vrijheid) controles in een Indiaas restaurant, constructiewerkplaats, hotels, bij juweliers en een mogelijk illegaal bordeel.

Volgens het OM is deze ‘integrale plan van aanpak’ uniek in de regio en is die expertise ook gedeeld met Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden waar nu soortgelijke plannen liggen.

Terug in Nederland na helpen op Sint-Maarten. En nu?

20 april 2018 - 11:34am

UTRECHT – “Ik ben bijna een week terug in Utrecht en het is alsof ik mezelf speel in een film. Op vragen over hoe het was op Sint-Maarten en hoe het is om terug te zijn geef ik tot mijn eigen verbazing coherente antwoorden.”

Naeem Juliana (28) uit Utrecht woonde tot zijn zeventiende op Sint-Maarten en werkte er in 2014 in de psychiatrische hulpverlening. Na orkaan Irma op Sint-Maarten zette hij zijn studie psychiatrie in Nederland on-hold, zei hij zijn huur op en nam hij afscheid van zijn vriendin. Allemaal om op Sint-Maarten mee te helpen aan de wederopbouw van het eiland en dan met name de psychiatrische hulpverlening. Via Caribisch Netwerk kon je zijn verhaal volgen. Sinds deze maand is hij weer terug in Nederland en deelt hij nog een keer zijn belevingen op Caribisch Netwerk.

Ik hoor mezelf vertellen over de politieke situatie, mijn werk in de psychiatrie en hoe het met mijn moeder gaat. Waar ik de nadruk plaats hangt af van de gesprekspartner, waardoor het verhaal van mijn ervaring telkens een iets andere kleur krijgt. Tijdens deze gesprekken voel ik afstand tot de toehoorder, tot mezelf en tot de inhoud van het gesprek.

Niet eerder heb ik zo duidelijk ervaren dat woorden een imperfecte vertaling zijn van emoties. Wat nu in mij omgaat is iets wat ik niet één op één uit kan drukken in taal. Ik kan het aanraken maar het is alsof er een handschoen tussen zit, ik kom niet helemaal bij het gevoel en dus ook niet bij mezelf. De enige hoop is het op te schrijven, dan stijgt er tussen de getypte regels iets op dat de woorden niet letterlijk hadden kunnen zeggen.

‘Toen ik net besloten had naar Sint-Maarten af te reizen, was mijn geest helderder dan ooit’

De eerste tijd, toen ik net besloten had naar Sint-Maarten af te reizen, was mijn geest helderder dan ooit. Mijn focus was eenduidig en simpel: terug naar Sint-Maarten en helpen. Er waren vele praktische hordes te nemen voordat ik in het vliegtuig kon stappen, en ik maakte me het hordelopen dankbaar eigen.

Het waren daadkrachtige dagen, waarin ik paradoxaal genoeg in de ontstane chaos veel regie ervoer over mijn leven. Ik wist wat nodig was en ik deed het. Zo duidelijk had ik in geen jaren geleefd.

‘De rampsituatie op Sint-Maarten bracht me opnieuw in verbinding met mijn beroep als psychiater’

De rampsituatie op Sint-Maarten bracht me opnieuw in verbinding met mijn beroep als psychiater in spe. Die verbinding dreigde voor de orkaan zoek te raken in de mist van een existentieel kruispunt waarop ik stond. Schrijver wilde ik worden, daar kon ik niet meer omheen, en met de dag werd het moeilijker daar niet volledig voor te gaan. Toen sloeg Irma mijn thuis in stukken en trok de mist op.

Deze blogs op Caribisch Netwerk waren voor mij persoonlijk even belangrijk als de ervaringen waar ik over schreef. De vele positieve lezersreacties hebben mij geraakt en geholpen om door te gaan met hulp verlenen in een onvoorstelbaar zware situatie. Door de uitlaat van het schrijven kon de dokter in mij weer opbloeien. Dat was nodig, voor mij en voor de mensen die ik heb kunnen bijstaan op Sint-Maarten. Nu de noodhulp verleend is vervolg ik mijn weg in Nederland, het kruispunt dat ik voor vertrek had achtergelaten kom ik opnieuw onder ogen.

Alliantie Nederlands Caribische natuurparken wijst Arubaanse minister terecht

19 april 2018 - 10:04pm

ORANJESTAD – “Een natuurorganisatie is geen automatisch verlengstuk van de overheid, maar heeft als maatschappelijke actor ook een geheel eigen verantwoordelijkheid.”

Dat zegt Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) in een brief aan de Arubaanse minister Otmar Oduber die in conflict is met Parke Nacional Aruba, de stichting die natuurparken op Aruba beheert.

Woensdag legde personeel opnieuw het werk neer om zijn zorgen te uiten over de onenigheid. Sommige werknemers laten weten dat ze het ook niet eens zijn met het bestuur van de stichting. Zij delen de mening van de minister die vindt dat het bestuur ‘achter zijn rug om’ de statuten in december heeft gewijzigd. Een belangrijke wijziging is dat de stichting terreinen kan kopen voor natuurbehoud.

Scherpe taal
De minister kwam langs om de werknemers gerust te stellen. Hij beaamt dat als minister hij zich niet zomaar in het beleid van de stichting kan mengen.

Minister Oduber met het parkpersoneel – Foto: Otmar Oduber

“Maar je moet de regering wel op de hoogte houden van belangrijke veranderingen. Ik kan ook tot de conclusie komen dat ik niet meer met de stichting kan samenwerken als zij mij niet op de hoogte houdt.” Hij uitte woensdag ook scherpte taal: mocht het nodig zijn, stapt hij naar het parlement om een nieuwe stichting op te richten die wél kan samenwerken met de regering.

Nu heeft de alliantie van natuurparken zich dus ook in de discussie gemengd met de brief. Waarin ze vinden dat alle partijen gehoord moeten worden en de belangen gewogen. “In een democratische rechtsstaat betekent dit soms ook dat de wensen van een regering niet of niet helemaal of niet meteen kunnen worden gehonoreerd.”

Dialoog
DCNA hoopt dan ook dat de minister opnieuw de dialoog met het stichtingsbestuur aangaat. En om de brief kracht bij te zetten, heeft ze deze ook naar de Arubaanse gouverneur, minister-president en de parlementsvoorzitter gestuurd.

Voor het personeel is het vooral belangrijk dat er meer wordt gedaan om de huidige natuurparken Arikok en Spaans Lagoen goed te kunnen beschermen. Want er is al jaren tekort aan middelen, vinden de meeste parkwachters. De stichting heeft een akkoord met de vorige regering om 16 natuurgebieden te gaan beheren. Dat is ook aan prinses Beatrix bevestigd tijdens haar bezoek vorig jaar aan Aruba. De prinses is beschermvrouwe van DCNA.

Nederlandse kabinet doet geschillenregeling voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten in ijskast

18 april 2018 - 6:12am

DEN HAAG – Aruba, Curaçao en Sint-Maarten krijgen voorlopig toch geen mogelijkheid om bij een onafhankelijke rechter in beroep te kunnen als zij het oneens zijn met beslissingen uit Den Haag.

Het Nederlandse kabinet zet het plan voor een zogeheten geschillenregeling weer in de ijskast. Staatssecretaris Raymond Knops laat weten andere prioriteiten te hebben, zoals de wederopbouw van Sint-Maarten.


Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties)

De drie eilanden hebben een eigen parlement en regering, maar over hun beleid kan de Rijksministerraad een bevel geven. Nederlandse ministers kunnen de eilanden dwingen om bijvoorbeeld hun begroting aan te passen of verkiezingen te organiseren.

De eilanden zijn het wel vaker oneens over wanneer er ingegrepen mag worden vanuit Den Haag. Een speciale geschillencommissie moet daar een einde maken.

Al twintig jaar wachten
In de afgelopen jaren kregen de autonome eilanden ruzie met Den Haag over bijvoorbeeld overheidsfinanciën en het screenen van ministerskandidaten. In 2014 ging de Arubaanse oud-premier Mike Eman in hongerstaking nadat de Rijksministerraad had besloten dat Aruba haar begroting niet mocht goedkeuren. 

De afspraak voor een geschillenregeling staat al ruim twintig jaar op papier. Aruba had in 1993 met oud-premier Ruud Lubbers van Nederland afgesproken dat er een geschillenregeling komt. De druk op Nederland voor een geschillenregeling is opnieuw opgevoerd nadat Curaçao en Sint-Maarten ook autonoom zijn geworden.

De Raad van State wil dat het Nederlandse kabinet vaart zet achter zo’n geschillenregeling. De Raad ziet dat de verhoudingen tussen Nederland en de eilanden niet zijn verbeterd. “Steeds ontstaan er geschillen waarop verder overleg vastloopt”, staat in het jaarverslag 2017.

De Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de Nederlandse regering en de hoogste bestuursrechter van het Koninkrijk – foto: John Samson

Ondanks westerse schoonheidsideaal steeds meer jongeren trots op Afro-Caribisch uiterlijk

17 april 2018 - 7:30am

BREDA – “Er is weleens tegen mij gezegd dat ik niet voldoe aan het schoonheidsideaal omdat mijn neus te breed zou zijn”, vertelt de Curaçaose Alexandra Atalita (24) uit Breda. Zondag doet ze een gooi naar de titel van Miss Noord-Brabant. Aan plastische chirurgie moet ze niet denken want ze is trots op haar afkomst.

Alexandra is allang geen uitzondering meer volgens lifestyle journalist en mode-activist Janice Deul. “Jonge mensen zijn trots op hun Afro-Caribische roots, hun authenticiteit en etniciteit en vieren ook de uiterlijke kenmerken die daar veelal bij horen.”

Het zogenaamde westerse schoonheidsideaal in de vorm van ‘goed haar’, een lichte huid en een smalle neus, lijkt daardoor onder de nieuwe generatie Afro-Caribische jongeren aan populariteit af te nemen.

Alexandra Atalita in gesprek met Natasja Gibbs

De groeiende trots en zelfacceptatie onder Afro-Caribische jongeren, als het gaat om hun uiterlijk, is volgens Deul aangewakkerd door een sterk identiteitsbesef en een groter gevoel van saamhorigheid onder deze groep. “Dankzij Facebook, YouTube en Instagram staan jonge mensen van kleur wereldwijd met elkaar in contact.”

Janice Deul – Foto: Persoonlijk archief

“Dat bevordert het gevoel van saamhorigheid, herkenning, maar ook het streven naar erkenning en naar gezien willen worden.” Deul vervolgt: “Ook de muziek- en modewereld dragen aan dit nieuwe zelfbewustzijn bij: kenmerken, looks en (haar)stijlen uit zwarte en andere (sub)culturen worden vaak overgenomen door ontwerpers, mainstream artiesten en bladen. Dat is mooi natuurlijk, maar dit gebeurt helaas vaak zonder dat de credits naar de oorspronkelijke dragers of bedenkers gaan. Dat stuit op toenemend verzet. En terecht.”

De mode-activist is positief gestemd over het onderwerp diversiteit en mode, maar merkt meteen op dat er nog een lange weg is te gaan.

“Daarbij staan ouders van kleur voor een extra uitdaging in een wereld waarin het nog altijd vaak ontbreekt aan rolmodellen in literatuur, media en mode. Een wereld die een beeld van schoonheid uitdraagt, waaraan meisjes en vrouwen van kleur veelal niet beantwoorden.”

‘Als je het niet allemaal laat zien, dan zeg je eigenlijk dat een deel van je publiek niet de moeite waard is’ – Janice Deul

De Curaçaose fotograaf Brett Russel is het eens met Deul. Zelf is hij zich heel bewust van de invloed van zijn werk op het zelfbeeld van mensen. “Het begint al bij de keuze van modellen. Ik wil daar altijd diversiteit in hebben, want de Antilliaanse gemeenschap ís divers.”

“Dat gaat verder dan ras; het zit in onze cultuur.” In het kader van deze gedachte maakte Russel onlangs een opmerkelijke fotoserie over het Curaçaose oogstfeest Seú.

Fotoshoot voor het Curaçaose magazine Fresku Daily – Foto: Brett Russel

Russel ontving veel lof voor zijn Seú-fotoserie. “Steeds meer mensen op de eilanden voelen zich duidelijk comfortabel bij hun Afro-Caribische identiteit. Dat is mooi om te zien. Nu is het een kwestie van doorzetten, niet alleen voor bladen, maar vooral voor merken en castingbureaus.”

Ook Deul ziet hier en daar veranderingen. Ruim een jaar geleden schoof de fashion-activist aan in het tv-programma Pauw om samen met Cécile Narinx (hoofdredacteur Harper’s Bazaar) te praten over meer diversiteit in de mode en media.

“In de maanden erna zagen we zwarte covermodellen op drie toonaangevende Nederlandse magazines en het onderwerp ‘diversiteit in mode’ staat sindsdien op de agenda. Ook Narinx gaf na het interview aan het licht te hebben gezien. Ze schreef er onder meer een essay over. En onlangs heeft ze weer een prachtige zwarte vrouw op de cover van Harper’s Bazaar gezet: ballerina Michaela DePrince, wier opmerkelijke levensverhaal nu door Hollywood wordt verfilmd.”

Cover Harpers Bazaar – Foto: Harpers Bazaar

De gemeenschap speelt volgens Deul ook een belangrijke rol in het vergroten van diversiteit in de mode en media. “Ook als individu kun je je uitspreken om een ommekeer te bewerkstelligen.”

“Laten weten dat je meer kleur wilt zien op covers, meer volle vrouwen en meer plus-age modellen bijvoorbeeld. Deze tijd vraagt om stellingname, want veranderingen gaan niet vanzelf. In feite moeten we allemaal een beetje ‘activist’ zijn. Dankzij de sociale media kan dat prima.”

Wederopbouw Sint-Maarten kan beginnen: Nederland tekent deal met Wereldbank

16 april 2018 - 4:58pm

WASHINGTON – De grote wederopbouw van Sint-Maarten kan eindelijk van start. Nederland heeft een definitief akkoord getekend met de Wereldbank voor het beheren van een miljoenenfonds. 

Vanaf vandaag is er 112 miljoen euro vrijgemaakt voor urgente projecten en programma’s. Het is de bedoeling dat de regering van Sint-Maarten zelf met plannen komt om de infrastructuur en gebouwen die beschadigd zijn te repareren en vooral bestendiger te maken tegen zware orkanen.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft maandag in Washington namens Nederland getekend. Er komt in stappen maximaal 470 miljoen euro bij de Wereldbank terecht, die namens Nederland dan toezicht op het geld houdt en gaat meehelpen om de projecten uit te voeren.

Hoe worden al die miljoenen uitgegeven?
  • In totaal heeft Nederland 550 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Dat bedrag staat tot 2021 op de begroting van Nederland.
  • Van dat 550 miljoen euro, heeft Sint-Maarten al 24,6 miljoen euro gekregen om de klappen van orkaan Irma op te vangen op hun begroting van 2017.
  • Voordat de overeenkomst met de wereldbank is gesloten, heeft Nederland al zo’n 7 miljoen gebruikt voor noodvoorzieningen. Zo werd er gezorgd voor schoolmaaltijden, psychische hulp aan kinderen, schoonmaakacties en de omscholing van inwoners.
  • Nu wordt er gewerkt aan het orkaanbestendiger maken van de meest belangrijke infrastructuur, zoals de water- en elektriciteitsvoorziening.
  • Nederlandse bedrijven hebben in februari gesprekken gevoerd met de Nederlandse regering om op Sint-Maarten aan de slag te gaan. Ook Arubaanse en Curaçaose bedrijven zullen erbij betrokken worden, belooft Knops.
  • De Wereldbank krijgt minimaal 23 miljoen euro om het wederopbouwfonds te beheren.

Demissionair premier van Sint-Maarten Leona Marlin-Romeo noemt het een ‘belangrijke stap voorwaarts’ om Sint-Maarten ‘verbeterd wederop te bouwen tot zijn status van baken van welvaart’.

Ondertekening in Washington – Foto:Wereldbank

Plannen maken en uitvoeren
De Wereldbank heeft ervaring met wederopbouw na natuurrampen en in de Caribische regio. Nederland heeft de Wereldbank een prominente rol gegeven om projecten ‘objectief te beoordelen en aan te pakken’.

De Wereldbank gaat de regering van Sint-Maarten helpen met bijvoorbeeld projecten opzetten en de prioriteiten leggen. Een speciale commissie beoordeelt of de plannen en projecten die Sint-Maarten indient, ook uitgevoerd mogen worden en welke bedrijven die mogen uitvoeren.

In de stuurgroep zitten vertegenwoordigers van Sint-Maarten, Nederland en de Wereldbank. Namens Nederland neemt Frans Weekers in deze stuurgroep plaats.

De stuurgroep kijkt bijvoorbeeld of een project echt noodzakelijk is. Ook belangrijk is ‘duurzaamheid’: de infrastructuur van het eiland moet in de toekomst krachtige orkanen beter aankunnen. Ook andere partijen zoals stichtingen en internationale organisaties kunnen plannen indienen.

Nieuwe regering Sint-Maarten laat op zich wachten

16 april 2018 - 1:47pm

PHILIPSBURG – De vorming van een nieuwe regering verloopt volgens een voor Sint-Maarten uniek proces. Er is overeenstemming over de vorming van een coalitie van United Democrats en de Sint-Maarten Christian Party, maar de nieuwe ministersploeg is er nog niet en dit kan nog wel even duren.

SMCP-leider Wycliffe Smith claimt volgens het geruchtencircuit de positie van minister-president, maar Smith wil dit niet bevestigen: “De coalitie is bezig met de verdeling van de portfolio’s en de selectie van kandidaat-ministers. Ik weet dat er wordt gespeculeerd maar de formateur komt met een verklaring zodra dit proces is afgerond.”

Er is nog geen zicht op een nieuwe regering. Afgelopen donderdag kwam de fractie van de UD bijeen, volgens partijleider en formateur Theo Heyliger “ter voorbereiding op discussies met SMCP over het regeerprogramma”.

Proces tot nu toe
Na de verkiezingen van 26 februari duurde het 38 dagen voor UD en SMCP een coalitie-akkoord ondertekenden. Sinds 2010 werd de vorming van een nieuwe regeerploeg vrijwel altijd beklonken in de nacht na de verkiezingen.

Nu gingen eerst twee informateurs aan het werk. Maar het vinden van een zo breed mogelijke coalitie  bleek een ‘mission impossible’; de twee grootste partijen – UD en National Alliance (NA) – kunnen niet samen door één deur.

Het alternatief – een coalitie van NA met de USp van de omsteden politicus Frans Richardson en SMCP – bleek onmogelijk; SMCP wil niet met de USp samenwerken.

Nog geen oplossing vanuit Den Haag voor dure stroom Bonaire

16 april 2018 - 12:54am

DEN HAAG – De maandelijkse rekening voor stroom dreigt voor de inwoners van Bonaire met tientallen procenten duurder te gaan worden. In Den Haag is er nog geen oplossing. 


Na afloop van de wekelijkse ministerraad in Den Haag – video: John Samson

Het Nederlandse kabinet staat niet meer toe dat overheidsbedrijven in de Caribische gemeenten met verlies blijven draaien. Energieleverancier WEB wil de kosten doorberekenen in de maandafrekening van de inwoners als het nutbedrijf niet de nodige subsidie krijgt.

Het lokaal bestuur op Bonaire hoopt dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) alsnog met een volledige subsidie over de brug komt, zodat er een korting komt op het vaste tarief. Minister Wiebes zegt zelf ‘onvoldoende’ in het dossier te zitten om een reactie te geven.

Er worden volgens staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) nu gesprekken gevoerd op de ministeries en met Bonaire om een oplossing te vinden.

Oplossing moet deze maand nog komen
Als er in april geen oplossing wordt gevonden, zal de energierekening waarschijnlijk vanaf mei alsnog fors duurder uitvallen. Het bestuur op Bonaire wist vorige maand op het laatste moment de nieuwe tarieven met een maand uit te stellen na protesten van burgers.

Nederland garandeert voldoende schuilplekken voor orkaanseizoen

14 april 2018 - 5:26pm

DEN HAAG – Als er in de komende maanden opnieuw een orkaan Sint-Maarten bedreigt, dan zullen er voldoende schuilplekken zijn waar mensen veilig terechtkunnen. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijkrelaties) zegt daar garantie over te geven.


John Samson in gesprek met staatssecretaris Knops na de Rijksministerraad

Op 1 juni begint het nieuwe orkaanseizoen in het Caribisch gebied. Volgens Knops gaat het niet lukken om voor die tijd nog alle daken op Sint-Maarten te repareren.

“Wat ik wel kan garanderen is dat de mensen waarvan de daken niet gerepareerd zijn, stel dat er een orkaan zou komen, dat we nu wel de voorzieningen treffen om die mensen goed op te vangen”, aldus Knops.

Wederopbouw
Volgens de staatssecretaris zijn er op dit moment alleen nog de daken aangepakt van ‘mensen die het meest kwetsbaar zijn’ zoals ouderen en hulpbehoevenden tijdens de zogeheten Early Recovery-fase.

Maandag wordt een overeenkomst getekend tussen Nederland en de Wereldbank, waardoor de wederopbouw op Sint-Maarten kan beginnen. De grote reparaties aan het infrastructuur van het eiland kunnen dan van start. Het is de bedoeling dat de gebouwen en huizen orkaanbestendiger worden.

Arubaan bekent schuld in schandaal uit Panama Papers

13 april 2018 - 10:00pm

ORANJESTAD – De 49-jarige Arubaan Egbert Ivan Koolman heeft in Miami schuld bekend aan het witwassen van 1,3 miljoen dollar die hij als ex-manager ontving voor het zorgen van lucratieve contracten bij zijn werkgever, staatstelecombedrijf Setar.

De oplichting kwam aan het licht toen zijn bedrijf werd genoemd in de Panama Papers, de onthulling van het wereldwijde schandaal rondom de Panamese belastingfirma Mossack Fonseca.

De Arubaan heeft meer dan 10 jaar zijn werkgever opgelicht door het gunnen van lucratieve contracten aan bedrijven in de Verenigde Staten. Hiervoor ontving hij, naar eigen zeggen, 1,3 miljoen dollar die hij vervolgens via bedrijven op de naam van zijn inmiddels ex-vrouw en kinderen witwaste.

De zaak ligt voor de Amerikaanse rechter omdat Koolman daar woont. Of de Arubaanse justitie hem ook nog gaat vervolgen, is niet bekend. De totale schade voor Setar is ook onbekend, het staatsbedrijf laat daarover weinig los.

De mobiele telefoons die Koolman via de Amerikaanse bedrijven bij Setar aan de man bracht, betroffen vaak al eerder gebruikte toestellen. Dat kwam aan het licht omdat Arubaanse klanten onder meer porno op hun ‘nieuw’ aangeschafte telefoons aantroffen.

 

Kantoren op de BES voor klachten mensenrechten

13 april 2018 - 8:49pm

THE BOTTOM – Het College voor de Rechten van de Mens wil kleine kantoren openen op alle drie de BES-eilanden voor burgers met klachten over mensenrechten.

Problemen met onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en misschien ook de situatie in de lokale gevangenissen, noemt voorzitter Adriana van Dooijeweert als voorbeeld afgelopen week in een ‘town hall meeting’ op Saba.

De opkomst was laag maar het regende klachten van burgers die het praten moe zijn en vooral actie willen zien. Den Haag belooft veel, maar er gebeurt te weinig. Terwijl nadat de BES bijzondere gemeenten zijn geworden, het leven juist zwaarder en duurder is geworden, vinden de meeste aanwezigen.

“Het leven is hard hier”

Van Dooijeweert die de BES deze weken bezoekt, geeft toe dat ‘het leven hier erg hard is’. Ze zegt haar best te doen om te helpen en Den Haag ervan te blijven overtuigen dat er meer gedaan kan worden. “En dat hoeft niet altijd meer geld te zijn.”

De lokale kantoren zijn bedoeld om klachten en signalen te inventariseren en met advies mensen verder te helpen. “De mensen weten nu niet wie wij zijn en hoe ons te bereiken. Het is niet zo gemakkelijk om dat via onze website te doen, een mail te sturen en te vertellen wat op hier speelt. Daarom gaan we, en ik hoop dat het op korte termijn lukt, op Saba, Bonaire en Statia voor een klein kantoor zorgen. Met een persoon die de klachten en signalen oppikt en naar ons terugkoppelt zodat wij iets eraan kunnen doen.”

Hierin wil Van Dooijeweert samenwerken met de Nationale Ombudsman om kosten te besparen en meer effectief op de eilanden te zijn.

Nog geen geld voor bouw van 500 sociale woningen op Bonaire

12 april 2018 - 3:40pm

DEN HAAG – Bonaire moet andere manieren gaan zoeken om de financiering rond te krijgen voor zo’n 500 sociale woningen die nog gebouwd moeten worden. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) ziet liever niet dat de Rijksoverheid eindverantwoordelijk wordt voor de financiële risico’s. 

Bonaire kampt met een woningtekort voor sociale huur. Er zijn volgens Fundashon Cas Bonairiano zo’n 1.200 woningen nodig om het probleem rond sociale huisvesting op te lossen. De woningstichting heeft bouwplannen klaarliggen om te beginnen met zo’n 500 woningen, maar de stichting kan nog geen partij vinden die garant wil staan voor 36 miljoen dollar. 

De Bonairiaanse woonstichting vestigt al jaren hoop op het ministerie van Binnenlandse Zaken om garant te staan. Een garantiestelling krijgt de stichting voorlopig niet, omdat het Nederlandse kabinet terughoudend wil zijn met het aangaan van nieuwe garanties, dat schrijft Knops aan de Tweede Kamer. Het bestuurscollege op Bonaire mag volgens de wet zelf geen garantiestelling geven. 

Andere opties gezocht
“De noodzaak tot voldoende sociale woningbouw is voor mij evident en de problematiek heb ik scherp op het netvlies”, verzekert Knops. Mochten ‘alle opties zijn uitgeput’, dan zou het kabinet alsnog kunnen overwegen om de woonstichting een garantiestelling te geven. 

Knops zegt nu op andere manieren te willen helpen, door in Nederland verder op zoek te gaan naar financierders. “Deze verkenning is al gaande en hierover heb ik ook gesproken met enkele Europees Nederlandse corporaties.”

Staatssecretaris kijkt naar Bonairiaanse politici
De staatssecretaris zegt tegen de Kamer op zoek te zijn naar oplossingen voor de langere termijn voor het probleem rondom sociale huisvesting op Bonaire. Knops rekent op toewijding van de eilandsraad en het bestuurscollege om met een actieplan te komen voor de sociale huisvesting op het eiland.

“Ook voor het oplossen van dit probleem zal gelden dat het belang van stabiel lokaal openbaar bestuur een absolute voorwaarde zal zijn bij de verdere uitwerking van een oplossing.” 

Hergebruik afval nog kleinschalig op Bonaire

11 april 2018 - 7:25pm

KRALENDIJK – Hergebruik van afval op Bonaire zou zeker helpen tegen de enige vuilstort op het eiland die als er niets gebeurt, over drie jaar vol is. Het blijft echter nog bij een handjevol initiatieven.

Vorig jaar werd 90 ton glas ingezameld terwijl in 2016 dat 155 ton was en in 2015 ongeveer 125 ton. De exacte reden voor die daling is niet bekend. Wel is er wat klein hergebruik van het glas. Zoals door Hugo Bernal die elke zaterdag tussen de verkopers van lokale producten op de Marshe di Playa staat.

Hugo Bernal verkoopt producten van afvalglas

 
Tussen de kraamhouders op het Wilhelminaplein staat Brigit Voss. Deze vrijwilliger van Stichting Animal Shelter Bonaire verkoopt onder meer boodschappentasjes. Die maakt ze van gordijnen of restjes kledingstof. “Dit is beter voor het milieu dan al die plastic tasjes.” De opbrengsten gaan naar de stichting.

Brigit Voss verkoopt tasjes van restant stof. Foto Ronald A. Muyden

“Als je gewoon creatief nadenkt, kun je veel met het afval wat uit je eigen bedrijf komt”

Suzanne ‘Suus’ Zelders is ondernemer in repareren van zeilen en kites. Ze maakt samen met haar man strandtassen van restant zeil uit hun bedrijf. “We kregen steeds meer afval van materialen die heel erg geschikt waren voor andere ideeën. Dat vonden we gewoon zonde. Dus zijn we gaan bedenken en kijken wat we ermee konden. En toen is deze tassencollectie ontstaan.”

Suus Zelders verkoopt tassen van afvalzeil. Foto Ronald A. Muyden