Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 40 min 46 sec geleden

FKP nog steeds op zoek naar investeerders sociale woningbouw

21 april 2017 - 8:13pm

WILLEMSTAD – De stichting voor sociale woningbouw op Curaçao, de Fundashon Kas Popular (FKP), is op zoek naar buitenlandse investeerders voor het grote woningbouwproject Wechi. Volgens Arthur Con, de directeur van FKP, is het nog niet gelukt lokale financiering te vinden.

Het project-Wechi zal naar verwachting ruim 400 miljoen gulden kosten. Over maximaal vijftien jaar moeten de huizen er staan. Volgens directeur Con zijn buitenlandse investeerders “zeer belangstellend”.

Financiering
De FKP heeft eerder lokale banken benaderd voor financiering van het project, tegen een rente van minder dan 5 procent. Daarop zijn geen positieve reacties gekomen. Con hoopt dat de Centrale Bank alsnog lokale banken toestemming zal geven in het project te stappen. De Centrale Bank heeft echter op een verzoek hiertoe van FKP nog niet gereageerd. De voorzitter van de Vereniging van Bankiers, Daniel Hodge, zegt het te betreuren als alleen buitenlandse financiers in Wechi zouden deelnemen.

Materiaalkosten
Volgens Con kost het tegenwoordig bijna 100.000 gulden om een huis met twee slaapkamers te bouwen. De materiaalkosten zijn, vergeleken met tien jaar geleden, flink gestegen. Wie 100.000 gulden leent om te bouwen, tegen een rente van 5 procent, moet maandelijks bijna 400 gulden aan de bank afbetalen.

Bij de FKP staan 8.400 gezinnen ingeschreven staan voor een woning. De meeste van die gezinnen hebben niet genoeg inkomen voor een normale huur. Als ze een nieuwe woning krijgen voor 400 gulden per maand zouden ze alsnog huursubsidie nodig hebben.

Advocaat Vaders wil vrijspraak voor Nini Fonseca

21 april 2017 - 6:46pm

WILLEMSTAD – De advocaat van Burney ‘Nini’ Fonseca heeft vandaag onmiddellijke vrijspraak bepleit voor haar cliënt. Fonseca wordt ervan verdacht dat hij als tussenpersoon heeft opgetreden in de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels.

Het OM heeft woensdag op de eerste zittingsdag 26 jaar geëist tegen Fonseca en noemde hem een ‘moordmakelaar’. Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen.

Elvis ‘Monster’ Kuwas, de huurmoordenaar die Wiels heeft omgebracht, heeft woensdag belastende verklaringen afgelegd. De advocaat van Fonseca, Marije Vaders, zegt dat deze verklaringen niet betrouwbaar zijn, omdat Kuwas al meerdere keren onder ede heeft gelogen. “Kuwas is niet alleen de gevaarlijkste man van het Koninkrijk, maar ook een pathologische leugenaar”, aldus Vaders.

Ook zegt Vaders dat het OM ‘geen concreet’ bewijs heeft, maar alleen getuigenverklaringen gebaseerd op ‘onbekende bronnen’ en ‘van horen zeggen’.

Het onderzoek naar de opdrachtgevers duurt voort. Justitie verdenkt onder meer oud-minister George Jamaloodin en zijn halfbroer, loterijbaas Robbie dos Santos, van betrokkenheid. Jamaloodin zou het geld voor de moord aan Fonseca hebben verstrekt. De oud-minister is op verzoek van het OM opgepakt in Venezuela. Hij wordt naar verwachting binnenkort uitgeleverd.

‘Geen bewijs’
Fonseca zit in Nederland vast voor cocaïnesmokkel en witwassen. Om veiligheidsredenen volgt hij zijn zaak vanuit Nederland via een liveverbinding. Fonseca heeft tijdens het laatste woord gezegd dat er geen enkel bewijs tegen hem is en dat dat er ook niet zal komen. Hij bedankte officier van Justitie Gert Rip voor het doen van een lang en uitgebreid onderzoek, waaruit ‘geen bewijs tegen mij’ is uitgekomen.

De uitspraak is op 11 mei.

Saba wil Nederlandse hulp bij pensioencrisis

20 april 2017 - 7:29pm

THE BOTTOM – De eilandsraad op Saba wil van de Nederlandse regering dat het pensioenfonds PCN meer tijd krijgt om de problemen rond de uitstaande schulden op te lossen. Volgens eilandsraadslid Vito Charles van de bestuurspartij WIPM moet de Nederlandse regering de schuld zelfs saneren.

“Sinds 10-10-10 (toen Saba een zogeheten bijzondere Nederlandse gemeente werd – red.) strijden we voor een redelijke levensstandaard voor de bevolking van Saba”, aldus de WIPM-fractie in een verklaring. De kosten van het levensonderhoud zouden de afgelopen jaren flink zijn gestegen en de armoede op het eiland zou zijn toegenomen. Nederland had daarop eerder juist aanvullende maatregelen beloofd.

Alle partijen in de eilandsraad menen dat de voorgenomen korting van 3,5 procent op de pensioenen veel bewoners zal duperen. De oppositiepartij SLP beschuldigt de WIPM ervan te weinig te hebben gedaan om de korting tegen te gaan.

Hulp gezocht
Bij de recente verkiezingen voor de Tweede Kamer, in maart dit jaar, hebben de nodige inwoners van Saba gestemd op D66. SLP-oppositieleider Ishmahel Levenstone meent dat deze partij de eilandbewoners dan ook te hulp moet komen. De SLP heeft ook contact gelegd met Ronald van Raak, het Nederlandse parlementslid voor de SP dat de problematiek op de Caribische eilanden al jaren in zijn portefeuille heeft.

Bijeenkomst eilandsraad – Foto Hazel Durand

“Onze mensen hebben nu al minder te besteden dan gepensioneerden in Nederland”, aldus WIPM-lid Everton Heyliger. “Je werkt dertig tot veertig jaar, en uiteindelijk houd je niets over.”

De vergadering van de eilandsraad over de pensioenproblemen werd door veel bewoners bijgewoond. Onder hen waren ook bezorgde bewoners van het bejaardenhuis.

OM eist 26 jaar tegen ‘moordmakelaar’ Nini Fonseca

19 april 2017 - 11:02pm

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 26 jaar geëist tegen Burney ‘Nini’ Fonseca in de zogeheten Maximus-zaak, het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. Fonseca staat terecht voor uitlokking van moord en medeplichtigheid aan de moord op Wiels en wordt gezien als de tussenpersoon van de opdrachtgevers.

Volgens het OM fungeerde Fonseca samen met zijn rechterhand Luigi ‘Pretu’ Florentina als ‘moordmakelaar’. “Door Wiels te vermoorden is een geliefd man weggerukt uit zijn gezin en uit het democratisch proces. Met Wiels werd niet alleen Pueblo Soberano een leider ontnomen, maar ook een in Curaçao op handen gedragen leider.”

Elvis ‘Monster’ Kuwas, de huurmoordenaar die Wiels in mei 2013 doodschoot, heeft vandaag in de rechtbank belastende verklaringen tegen Fonseca afgelegd. Kuwas, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in de gevangenis in Vught, is speciaal overgevlogen naar Curaçao om te getuigen.

Kuwas verklaarde ‘niet meer te willen liegen’ en Fonseca niet meer in bescherming wil nemen. Ook heeft hij spijt betuigd tegenover de nabestaanden. Onder anderen broer Aubert Wiels volgde de zaak op de volle publieke tribune.

De advocaat van Fonseca, Marije Vaders, vroeg meerdere keren aan Kuwas of hij een deal heeft gesloten met officier van Justitie Gert Rip voor zijn verklaring vandaag. Kuwas hield voet bij stuk dat hij is gekomen na een dagvaarding van het OM.

Fonseca zit in Nederland vast voor cocaïnesmokkel en witwassen. Om veiligheidsredenen volgt hij zijn zaak vanuit Nederland via een liveverbinding.

New York Yankees
Volgens meerdere getuigenverklaringen staat Fonseca aan het hoofd van de New York Yankees, een criminele bende die naast de bende No Limit Soldiers in de beruchte wijk Koraal Specht actief is. Meerdere getuigen verklaren dat de opdracht en het geld voor de moord op Wiels afkomstig zijn van oud-minister George Jamaloodin (MFK) en zijn halfbroer en loterijbaas Robbie dos Santos. Wiels had onderzoeken lopen naar illegale loterijverkoop en wilde daarmee mogelijk in de openbaarheid treden.

Een van die verklaringen is van het voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Edsel Gumbs. Hij heeft gezegd dat een informant van de VDC hem een paar dagen na de moord op Wiels heeft benaderd met de informatie dat Jamaloodin mensen zocht om Wiels voor hem ‘koud te maken.’

Oud-minister van Financien George Jamaloodin – foto: Anneke Polak

Bruine enveloppen
Ex-medewerkers van het bedrijf van Jamaloodin, Speedy Security, hebben verklaard dat Fonseca regelmatig langskwam bij het bedrijf en weer wegging met bruine enveloppen met geld, die de medewerkers voor Jamaloodin eerder bij de bank moesten halen. Het ging om bedragen van 25.000 en 30.000 gulden, een enkele keer om een bedrag van 50.000 gulden. Fonseca spreekt dit tegen.

Jamaloodin heeft tot nu toe elke betrokkenheid ontkend. Volgens officier Rip probeerde Jamaloodin ‘zich daarna schuil te houden’ in Venezuela, maar is hij op verzoek van het OM op Curaçao daar aangehouden. Jamaloodin wordt mogelijk binnenkort uitgeleverd.

Schotte
Rip maakte ook bekend dat er in de maanden voor de moord telefonisch contact is geweest tussen Fonseca en oud-premier Gerrit Schotte. Maar, zo beklemtoonde Rip, Schotte is op dit moment ‘geen formele verdachte’.

De zitting wordt vrijdag voortgezet.

Vrees voor misbruik geld Criminaliteitsfonds

19 april 2017 - 12:43am

WILLEMSTAD – Het Crimininaliteitsfonds Curaçao, bedoeld voor projecten op het gebied van misdaadbestrijding, zal binnenkort over grote sommen extra geld kunnen beschikken. Het gaat onder meer om geld dat in beslag is genomen van Robbie Dos Santos, de eigenaar van Robbie’s Lottery. Oud-minister van Justitie Ornelio Martina (PNP) is bang dat het extra geld uit het fonds voor oneigenlijke doelen kan worden gebruikt.

“Voordat ik als minister aftrad, gaf ik de Stichting Overheidsaccountantbureau (SOAB) de opdracht alle procedures van het Criminaliteitsfonds na te kijken en een beter systeem van ‘checks en balances’ in te voeren dat het juiste gebruik van inbeslaggenomen geld in de zaak-Bientu garandeert”, aldus de vroegere bewindsman. Hij vreest dat van buitenaf druk kan worden uitgeoefend op het personeel dat met het Criminaliteitsfonds werkt, om de financiering van mogelijk oneigenlijke projecten mogelijk te maken.


Ex-minister Ornelio Martina spreekt met José Manuel Dias

In de zogeheten zaak-Bientu tegen Dos Santos is in totaal 72,5 miljoen gulden in beslag genomen. Daarnaast komt voor het Criminaliteitsfonds ook geld vrij uit de verkoop van eigendommen die in beslag genomen zijn door het zogeheten Afpakteam.

Bij een vonnis op 1 april 2016 in de zaak-Bientu heeft het Gerecht opdracht gegeven tot inbeslagname van 72.5 miljoen gulden van Dos Santos. Dit geld is verdeeld over diverse bankrekeningen in de Verenigde Staten (VS). Dos Santos is onder meer veroordeeld voor witwassen van geld en valsheid in geschrifte bij zijn belastingaangifte.

Hoofdkantoor Robbie’s Lottery. Foto José Manuel Dias

Geld nog niet binnen
“De sommen geld die in de VS in beslag zijn genomen in de zaak-Bientu staan nog niet op de rekening van het Criminaliteitsfonds en het Openbaar Ministerie is bezig met de procedures om dit geld vrij te krijgen”, zegt Norman Serphos, woordvoerder van het OM. Op grond van bestaande verdragen zal niet het hele bedrag van 72.5 miljoen gulden naar Curaçao komen. Een deel zal bij de Amerikaanse autoriteiten blijven, terwijl Sint-Maarten ook een deel zal ontvangen voor de medewerking aan het onderzoek van de zaak.

Slechts projecten die als doel hebben de misdaad te bestrijden komen in aanmerking om gebruik te maken van het geld van het Criminaliteitsfonds. Ex-minister Martina zegt dat hij het Criminaliteitsfonds heeft achtergelaten met 7,5 miljoen gulden, bestemd voor nieuwe projecten. In totaal is 4,5 miljoen gereserveerd voor lopende projecten.

Sint-Eustatius opent klopjacht op de groene leguaan

17 april 2017 - 5:40pm

ORANJESTAD – Op nog maar drie plekken op aarde zijn ze te redden. De angst dat de Antilliaanse leguaan op Sint-Eustatius uitsterft, is in de afgelopen maanden toegenomen, waarschuwen natuurbeschermers.

De groene leguaan, een soort die niet op het eiland hoort, heeft zich voortgeplant met de inheemse soort. Er zijn al verschillende jonge, hybride leguanen gevangen in de afgelopen maanden. De lokale natuurbescherming voert steeds ‘tijdrovende’ patrouilles uit om ze te kunnen vangen. Vorige week is er dankzij oplettende inwoners opnieuw een melding binnengekomen van een hybride leguaan.


Een reportage door John Samson

Het probleem is alleen maar groter geworden dankzij de groene leguaan. Van de inheemse soort zijn er maar zo’n 420, terwijl een gezonde populatie er 5.000 telt. Ratten, honden en ook mensen jagen erop. Inwoners zouden nog steeds soep van de ‘Iguana Delicatissima’ maken. Wie de lokale leguaan iets aandoet, riskeert hoge boetes.

Het nabije Sint-Maarten kende een overvloed aan Antilliaanse leguanen. Doordat mensen de grotere en dominante groene leguaan naar het eiland brachten, is de inheemse leguaan er binnen twintig jaar verdwenen. Hetzelfde gebeurde op veel andere eilanden in de regio. Alleen op Dominica is het nog veilig voor de Antilliaanse leguaan.

Noodsituatie
Vermoedelijk is vrachttransport vanuit buureilanden de boosdoener. Vorige maand is in de haven weer een groene leguaan gevangen op Sint-Eustatius Natuurbeschermingsorganisatie Stenapa wil dat overheidsinstanties nauwer gaan samenwerken. “Er zou eigenlijk een inspecteur in de haven moeten komen die binnenkomende schepen op dit soort dieren onderzoekt”, aldus Clarisse Buma van de natuurbescherming.

De natuurbescherming probeert via een campgane zo veel mogelijk inwoners over de noodsituatie te informeren en zegt blij te zijn met de alertheid van de inwoners. “Als de groene leguaan hier vaste voet aan de grond krijgt, heb je echt een probleem als eiland. Ze leggen vier keer per jaar eieren. De lokale leguaan maar één keer per jaar”, aldus Buma.

Euthanasie
De gevangen leguanen krijgen in overleg met de lokale autoriteiten een spuitje van de dierenarts. Volgens Stenapa is er geen budget om de dieren terug te brengen of uit te zetten naar andere eilanden. De export van deze dieren blijkt een ‘heel tijdrovend proces’ te zijn vanwege de ‘internationale bureaucratie’.

Gezondere kinderen door lokaal voedsel

16 april 2017 - 8:22pm

WILLEMSTAD – Drie keer in de week fastfood en iedere dag minstens drie glazen suikerrijke frisdrank. Het is het dieet van veel kinderen op Curaçao. Lekker misschien, maar ook ongezond. Twee op de drie Curaçaoënaars heeft dan ook overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC).

Fastfood is op het eiland goedkoop en makkelijk te krijgen door het hoge aantal fastfoodrestaurants. Gezond eten is voor veel mensen een stuk duurder. Het VIC wil dat kinderen op school meer gestimuleerd worden om gezond te eten. Daarnaast moeten zowel kinderen als hun ouders meer voorlichting krijgen over ongezonde leefgewoonten en over wat wél gezond eten is.


Een reportage door Eva Vloon

Fastfood als inspiratiebron
Muriël Strobos zet zich hiervoor in. Sinds twee jaar geeft zij kook-workshops aan kinderen. Daarin leert zij gezonde gerechten te maken met lokale producten. Strobos: “Fastfood is haast niet meer weg te denken uit de maatschappij. Maar ik zeg altijd: eet het liever niet. Er zit namelijk zo ontzettend veel rotzooi in.”

De gerechten uit fastfoodrestaurants kunnen volgens Strobos wel degelijk een inspiratie zijn. “Het zijn vaak heel makkelijke recepten, die ook niet per definitie slecht zijn”, vertelt ze. “Ze gooien er alleen in die restaurants zoveel rommel bij, dat het weinig meer met echt eten te maken heeft. Voor mijn workshops bedenk ik dan ook gezondere varianten op die gerechten. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische hamburgers of patatjes van groente.”

Lokale producten
Volgens Strobos kiezen mensen niet alleen vanwege een gebrek aan geld voor fastfood. “Vaak heeft het ook te maken met een gebrek aan kennis over gezonde producten en hoe je die op een lekkere manier kunt bereiden.

“Er zijn namelijk genoeg lokale groenten te vinden in de supermarkt, die helemaal niet zo duur zijn. Kousenband bijvoorbeeld. Op het internet kun je vinden welke groenten er nog meer op het eiland groeien. Vraag aan je moeder of oma wat je daar allemaal mee kan. Je zult dan zien dat er genoeg lekkere gerechten te maken zijn, waarbij je ook nog je vitamines binnenkrijgt.”

Vuilstortplaats Tamarijn voorlopig dicht

13 april 2017 - 11:31pm

ORANJESTAD – De illegale vuilstortplaats in Tamarijn blijft voorlopig dicht. Dat heeft het ministerie van Justitie gelast. Het gat waar vorige week een grote afvalbrand woedde, wordt waarschijnlijk met zand en bouwafval afgedekt. Omwonenden van de vuilstortplaats nemen juridische stappen tegen de eigenaar van het terrein.

Minister Arthur Dowers van Justitie heeft buurtbewoners uitgelegd dat de eigenaar geen vergunning voor het storten van vuil op zijn terrein heeft en dus in gebreke is. Op de vraag of hij dan ook vervolgd zal worden, gaf de minister te kennen dat dit aan het Openbaar Ministerie (OM) is om te beslissen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/tamarijndowers.mp3 Ariën Rasmijn in gesprek met buurtbewoner Luc Alofs en minister Arthur Dowers

‘Ingedutte’ commissie
Datzelfde OM heeft ook zitting in een speciale commissie die vijf jaar geleden in het leven werd geroepen om illegale stortplaatsen te inventariseren en te sluiten, en om overtreders te beboeten. Luc Alofs, die vijf jaar geleden ook al actief was tegen de vuilstortplaats in Tamarijn, zegt dat de commissie was ingedut.

Tussenoplossing
Volgens de minister echter is die commissie ‘altijd actief gebleven’, maar heeft een van de leidinggevenden ervan te weinig gedaan. Die persoon is inmiddels niet meer werkzaam bij de overheid. “Nu kunnen wij iemand anders ermee belasten”, aldus de bewindsman. Voorlopig wordt het gat van Tamarijn met zand afgedekt, totdat de commissie mogelijk besluit om het af te dekken met bouwafval, zoals eerder met twee andere illegale vuilstortplaatsen is gedaan.

Aruba kent op dit moment naast de dump van Parkietenbos één stortplaats voor bouw- en tuinafval. Deze ligt in Gabilan. Er zijn echter, voor zover bekend, zo’n dertig illegale stortplaatsen verspreid over het eiland waar, al dan niet tegen betaling, alle soorten vuil zonder enig toezicht worden gestort.

Sint-Eustatius: Premier Rutte negeert ons

13 april 2017 - 6:09pm

HILVERSUM – De bewoners van Sint-Eustatius willen af van hun status als ‘bijzondere gemeente van Nederland’. De Nederlandse regering weigert echter hierop te reageren. Volgens bestuursleden Clyde van Putten en Derrick Simmons bevindt demissionair premier Mark Rutte zich ‘in een ongemakkelijke positie en weet hij zich geen raad.’

Op 4 januari dit jaar stuurde Sint-Eustatius een brief aan Rutte met het verzoek om het eiland uit de status van ‘bijzondere gemeente van Nederland’ te halen en een autonome status te geven. In die brief herinnerden de bestuursleden Rutte ook aan de uitslag van het referendum in 2014.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/simmonsunstatia.mp3 Derrick Simmons over de brief (Engels)

Coalitieleider Clyde van Putten zegt dat ‘Sint-Eustatius niet zal buigen voor Nederland tot autonomie is bereikt’. Foto: Anneke Polak

Uit dat referendum bleek dat een meerderheid van de Statianen autonomie wil. Den Haag weigerde echter de uitslag te erkennen en eist een nieuw referendum, maar dat wil het eiland niet.

Achtertuin
Premier Rutte zit in een lastige situatie, vindt Van Putten. “Nederland wil graag bekendstaan als een land dat opkomt voor mensenrechten in andere landen op de wereld. Maar in hun eigen ‘achtertuin’ struikelen ze over de mensenrechten. Maar we zullen geen vreemden worden op ons eigen eiland. Sint-Eustatius behoort ons toe. Wij hebben niet gekozen voor de huidige status als bijzondere gemeente: Nederland heeft ons geen gunst gedaan. Ik wil graag degene zijn die tegen Nederland zegt, als ze zich niet aan de (VN)-regels houden, dat ze mogen opstappen.”

‘Nederlands machtsspel’
Sint-Eustatius vecht al jaren voor een autonome status en was het enige Caribische eiland dat in 2005 protesteerde tegen ‘inlijving door Nederland als bijzondere gemeente’. Volgens Simmons ‘houdt Nederland het eiland gevangen in een web aan regels die iedere keer veranderen.’

“Wij willen het eiland ontwikkelen, maar iedere keer als we een stap maken, worden we door Nederland tegengehouden”, vertelt Simmons. “Ze gebruiken het systeem tegen ons en zeggen dat ze het doen om ons te beschermen. Maar wat ze eigenlijk doen, is ons klein en machteloos houden.”

Geen toezicht Verenigde Naties
Door de status van ‘bijzondere gemeente’ van Nederland verdween Sint Eustatius van de VN-lijst met ‘niet-zelfbesturende gebieden’. “Dat betekent dat Nederland met ons kan doen en laten wat het wil zonder dat iemand ze controleert”, legt de adviseur van Simmons, Xavier Blackman, uit.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/blackmanunstatia.mp3 Xavier Blackman over de ‘macht’ van Nederland (Engels)

Schandalig en betreurenswaardig
Intussen heeft ook de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties Rutte tot de orde geroepen. Zij eist een reactie van de premier op het verzoek van Sint-Eustatius. “Schandalig en betreurenswaardig dat de premier nog steeds geen antwoord heeft gegeven op de brief van Sint Eustatius”, vindt Tweede-Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk). Volgende week zijn de bestuursleden van Sint Eustatius in Den Haag om te praten over de ontwikkelingen op het eiland. Ook de wens voor autonomie zal weer op tafel worden gelegd.

Bonden op Bonaire geven gesprekken een kans

12 april 2017 - 2:33am

KRALENDIJK – De scholen op Bonaire zijn woensdag weer open. Dinsdagmiddag gingen de ambtenaren weer aan het werk, nadat de vakbonden de stakingen tegen de pensioenkortingen hadden opgeschort.

De werkgevers die zijn aangesloten bij het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) kondigden maandagavond aan dat zij gaan praten met Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) over de problemen bij PCN. Toen dat de volgende ochtend schriftelijk werd bevestigd, bliezen de bonden verdere acties af.

Overwinning
Vakcentrale Usibo noemt dit een overwinning. “Sinds we vrijdag met de acties zijn begonnen, is er beweging gekomen. Er gaat nu gepraat worden. We hebben veel bereikt”, aldus adviseur Norwin ‘Nochi’ Willem van Usibo. Wel dreigen de bonden nog met juridische stappen tegen PCN om de korting van 3,5 procent die deze maand is ingegaan van tafel te krijgen.

RCN en OLB gaan woensdagmiddag al om tafel voor overleg en hebben ook de andere werkgevers uit het onderwijs en de zorg hiervoor uitgenodigd. Het initiatief hiervoor kwam van Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella en het Bestuurscollege van Bonaire.

“De deur is open voor dialoog”, aldus Usibo-voorzitter Charles Mercelina na de vakbondsbijeenkomst dinsdagochtend. De vakcentrale ziet het ook als een belangrijk resultaat dat de werkgevers de stakingsdagen niet ‘als straf’ zullen inhouden op de salarissen. Ook gaat het Bestuurscollege onderzoeken wat er fout is gegaan bij PCN.

Ruimte
“Er zijn twee deuren open gegaan”, zei Willem dinsdag. “De acties hebben vruchten afgeworpen en die willen we niet weggooien.” De mogelijkheid dat de acties worden hervat als er de komende dagen of weken geen resultaat wordt bereikt, houden de bonden nadrukkelijk open. “We blijven wel alert. Maar voor de gesprekken over een oplossing geven we ruimte.”

‘Afspraken over omgangsvormen in Koninkrijk nodig’

11 april 2017 - 5:32pm

DEN HAAG – Parlementariër André Bosman (VVD) wil dat er op ministerieel niveau gesproken wordt over omgangsvormen in het Koninkrijk. Dat heeft Bosman vandaag gezegd in de Tweede Kamer. De VVD’er vindt bovendien dat minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) aan de bel moet trekken bij ‘stemmingmakerij’. Directe aanleiding zijn de uitlatingen van de Sint-Maartense premier William Marlin.

Marlin zei, nadat de Rijksministerraad afgelopen vrijdag Sint-Maarten een aanwijzing oplegde, dat Nederland maar ‘troepen moest sturen’ om die aanwijzing te implementeren. Recentelijk sneerde ook de Curaçaose premier Gilmar Pisas na een aanwijzing aan dat eiland, dat Nederland maar ‘een vuurpeloton moest sturen’. Bosman noemt beide uitlatingen ‘onbestaanbaar’.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/bosmanplasterk.mp3 André Bosman en Ronald Plasterk tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer

Minister Plasterk benadrukte vooral dat hij verwacht dat Sint-Maarten zich aan de aanwijzing houdt. Wel heeft hij via een vertegenwoordiger laten weten zich gestoord te hebben aan de uitspraak van Marlin. Hij zei niets over de uitspraak van Pisas of zijn reactie daarop.

Bosman vond dat niet genoeg: “Dit lijkt me het moment om als bestuurders een gesprek met elkaar te voeren en elkaar in de ogen te kijken. Niet om via allerlei afdelingen ambtelijk te vertellen wat we ervan vinden.”

Verhoudingen
Het Tweede Kamerlid vindt het tijd voor een gesprek over hoe politici in het Koninkrijk met elkaar omgaan. “Mijn idee is dat we hier minimaal op ministerieel niveau over zouden moeten praten om elkaar ervan te overtuigen dat we zo niet met elkaar omgaan. Dat soort teksten zijn niet bevorderlijk voor de onderlinge verhoudingen, en zeker niet voor mogelijk gedrag naar Nederlanders op de eilanden.”

‘Nederland staat klaar als watertekort Sint-Eustatius uit de hand loopt’

11 april 2017 - 2:13pm

DEN HAAG – De Nederlandse regering staat paraat als het watertekort op Sint-Eustius, een bijzondere gemeente van Nederland, te nijpend wordt. Het eiland heeft geen formeel verzoek tot hulp gedaan, wel heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar eigen zeggen ‘contact met alle relevante partijen’.

Het Statiaanse waterleidingbedrijf STUCO heeft sinds zaterdag het drinkwater gerantsoeneerd. Op Sint-Eustatius hebben bewoners nu zes uur per dag toegang tot drinkwater, drie uur in de ochtend en drie uur in de avond.

“Mogelijke hulpverlening kan in de vorm van ondersteuning bij waterleverantie, bijvoorbeeld door het via een schip aan te voeren. Of financiële ondersteuning om de prijs van drinkwater laag te houden voor inwoners”, zegt woordvoerder Geert Koolen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

“In Caribisch Nederland krijgen de Openbaar Lichamen (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) een structurele subsidie die bedoeld is tariefstijging te voorkomen”, zegt Koolen. “Drinkwater produceren is daar duurder dan in Nederland. Twee jaar geleden heeft Sint-Eustatius een subsidie van het ministerie benut om stijging van de tarieven te compenseren.”

Drinkwaterprogramma
Een watertekort is niet nieuw op de Bovenwinden. In 2015 leed Saba onder ernstige droogte. De marine heeft toen watercontainers geleverd om de grootste nood te verzachten. Op Saba lag de nadruk van het drinkwaterprogramma op hogere productie en meer opslagcapaciteit. Het eiland heeft geen drinkwaternet omdat het te rotsachtig is om er een aan te leggen.

“Op Statia heeft een dergelijke investering een jaar of acht geleden al plaatsgevonden door met EU-subsidie een drinkwaterleidingnetwerk aan te leggen”, aldus Koolen. “Bijna iedereen heeft nu een eigen cisterne onder het huis. Alleen in het droge seizoen – zo’n drie maanden per jaar – valt er minder regen en teert men op de voorraad in de cisterne.”

Stakers Bonaire zinnen op verdergaande acties

11 april 2017 - 2:18am

KRALENDIJK – Op het Wilhelminaplein in Kralendijk hebben maandag enkele honderden mensen gehoor gegeven aan de oproep van vakcentrale Usibo om te staken vanwege de voorgenomen korting op de pensioenen. De stakingsleiding zegt zich te beraden op nieuwe acties, waaronder mogelijk ook het luchtverkeer, het toerisme en andere sectoren van de economie zullen lijden.

Gedeputeerde Nina den Heyer zei ‘kippenvel’ te krijgen van het succes van de staking. Ook Charles Mercelina, de voorzitter van vakcentrale Usibo, toonde zich tevreden. “Het is voor het eerst dat op Bonaire zo’n grote eenheid is”, zo klonk op het plein. De meeste scholen op het eiland waren maandag gesloten. Alleen eindexamenleerlingen van de middelbare school SGB konden terecht. Veel ambtenaren waren niet op het werk verschenen.

Stakers verzamelen zich op het Wilhelminaplein. Foto: 99 Live

De betogende stakers op het Wilhelminaplein, waar de winkels gewoon open waren, zorgden voor andere inwoners van Bonaire voor weinig overlast. Dat wordt mogelijk anders, als ook andere sectoren van de economie met stakingen te maken krijgen.

Gedeputeerde Den Heyer zei te hopen dat de zaak niet zal escaleren. Echte overlast kan ontstaan als ook werknemers van het nutsbedrijf WEB zich bij de staking aansluiten, en er stroomonderbrekingen komen.

Volgens vakbondsman Charles Mercelina, in gesprek met het radiostation Bon FM, zijn er drie mogelijkheden om het pensioenfonds PCN uit de problemen te helpen: de gehekelde korting, premieverhoging, of een eenmalige extra werkgeversbijdrage. “Dat laatste geeft ons lucht, want een korting willen we uiteraard niet en de premies zijn al hoog.”

De staat
Mercelina onderstreepte dat de staking niet tegen Nederlanders is gericht. “We protesteren tegen de staat, niet tegen de mensen. De staat moet extra fondsen beschikbaar stellen.” De bonden bekijken van dag tot dag hoe verder te gaan. Zij blijven hopen op een positieve reactie uit Nederland, maar zijn bereid de staking uit te breiden.

Plasterks voorstel voor geschillenregeling is nog lang niet van Cariben af

10 april 2017 - 9:52pm

DEN HAAG – De Raad van State zal naar verwachting over enkele maanden advies uitbrengen over de zogeheten ‘geschillenregeling’ voor het Koninkrijk. Het gaat om een wetsvoorstel dat is ingediend door minister Ronald Plasterk (Koninrijksrelaties). De Nederlandse bewindsman wil niet dat uitspraken via de geschillenregeling bindend worden voor de Rijksministerraad. De Caribische landen binnen het Koninkrijk willen een onafhankelijk instituut, dat bij een geschil wel bindende uitspraken kan doen.

Tijdens het Koninkrijksoverleg vorig jaar werd tot een onafhankelijk instituut besloten. Minister Plasterk wil hierin echter niet meegaan en kwam met zijn eigen voorstel. Volgens William Marlin, de premier van Sint-Maarten die vorige week in Nederland was, komt dit omdat Nederland ervan uitgaat dat het ‘altijd gelijk’ krijgt. Marlin heeft dit ook duidelijk gemaakt in zijn overleg met Plasterk. De premier van Sint-Maarten was in Den Haag in een poging de Rijksministerraad te weerhouden van een aanwijzing over de oprichting van een integriteitskamer.

Verzet
Het voorstel van Plasterk is eind januari door de Rijksministerraad naar de Raad van State gestuurd. Daarmee werd een eerder voorstel van de Caribische landen aan de kant geschoven. Staatsrechtgeleerde Arjen van Rijn, buitengewoon hoogleraar staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao, zegt hierover ‘verbaasd’ te zijn. “Het verzet van de Caribische landen was enorm.”

Van Rijn vraagt zich af of de Raad van State eenvoudig met het voorstel van Plasterk akkoord zal gaan. De Raad zou namelijk ook van mening zijn dat er ‘een onafhankelijke rechter moet komen.’

Na het advies van de Raad van State gaat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. De Caribische landen leveren dan ook hun inbreng. Volgens Andin Bikker, parlementslid op Aruba (PDR), zullen de landen zeker met wijzigingsvoorstellen komen. “Dat een uitspraak niet bindend is en dat de Rijksministerraad daarvan kan afwijken: dat moet eruit.” Het wetsvoorstel zal ook op de verschillende Caribische landen apart nog worden besproken.

“De geschillenregeling heeft draagvlak nodig en dat heb je pas als een onafhankelijke rechter daarnaar kijkt”, meent staatsrechtsgeleerde Van Rijn. “Bovendien wordt het alleen van de juridische kant bekeken. Gaat het om beleid of politieke keuzes dan gaat zo’n rechter daar niet over. Daarom snap ik die koudwatervrees van Nederland niet. In Nederland is veel weerzin tegen constitutionele rechtspraak, maar in de meeste landen is dat een normaal onderdeel van de democratische checks and balances.”

Negatieve reacties
Sinds het voorstel van Plasterk naar de Raad van State is gestuurd, regent het negatieve reacties van Caribische politici. Premier Marlin betreurt het dat Plasterk voorbijgaat aan de wens van de vier parlementen van het Koninkrijk. “Dit is geen oplossing.”

Gerrit Schotte, Curaçaos parlementslid en de sterke man achter de huidige interimregering op het eiland: “Het is overduidelijk dat de huidige oplossing van de Rijksministerraad gunstig is om de ‘gelijke’ partners in het Koninkrijk te blijven overrulen.”

Stille tocht om vuist te maken tegen zinloos geweld

10 april 2017 - 8:03pm

WILLEMSTAD – ‘Ta basta!’ Het moet afgelopen zijn met zinloos geweld op Curaçao. Dat is de boodschap van de ruim honderd mensen die zondagavond meededen aan een stille tocht door de binnenstad van Willemstad. Organisator Yolanda Faneyt: “We willen laten zien dat we het niet meer pikken dat er zoveel geweld is op ons mooie eiland.”

De stille tocht is de afsluiting van een project van vijf weken, dat als tegenhanger van het geweld op Curaçao moet dienen. Faneyt en haar team spoorden de afgelopen weken mensen aan het hoofd koel te houden bij ruzies, een berichtje te plaatsen op social media om slachtoffers van zinloos geweld te herdenken en geliefden te laten weten dat ze gewaardeerd worden.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/stilletocht17.mp3 Verslaggever Eva Vloon in gesprek met enkele participanten
Verslag door Eva Vloon

Na afloop van de stille tocht verzamelden de deelnemers zich op het op het Wilhelminaplein in Willemstad, waar een schildering werd onthuld om de slachtoffers van zinloos geweld te herdenken. Alle deelnemers konden hun naam in het grote witte hart op de schildering zetten, als steunbetuiging.

Verschillende sprekers, van jong tot oud, lichtten na de onthulling van de schildering toe waarom zij klaar zijn met geweld en negativiteit.

“Deze dag is de kroon op ons harde werk” vertelt Faneyt. “Ik vond het hartverwarmend om iedereen hier bij elkaar zien en de inspirerende verhalen van de sprekers te horen. Het geeft me hoop dat er zo veel mensen zijn op het eiland die, net als ik, willen dat er iets gedaan wordt aan al het zinloze geweld.”

Organisator Yolanda Faneyt bekijkt de stille tocht. Foto: Eva Vloon

Verenigen voor verandering
Afgelopen maandag bleek dat er aan dat zinloze geweld nog geen einde is gekomen. De 69-jarige Eduard Leito werd in zijn huis overvallen door drie gewapende mannen en daarbij geraakt door een kogel. Hij overleefde het voorval niet. “Het deed me ontzettend veel pijn om dat verhaal te horen”, vertelt Faneyt geëmotioneerd. “Leito was geen crimineel, maar een vader en echtgenoot.”

Leito is het negende dodelijke slachtoffer van vuurwapengeweld op Curaçao dit jaar. Veel sprekers op de bijeenkomst vinden dat dat hoge aantal doden voor een deel te wijten is aan de passieve houding van regering. Zo ook Faneyt. Ze legt uit: “De politici zijn zo druk met hun eigen problemen, dat ze geen tijd lijken te hebben om het zinloze geweld aan te pakken.”

Beweging
“Deze bijeenkomst zou in eerste instantie de afsluiting zijn van een project”, gaat ze verder. “Maar het is nu het begin geworden van een beweging. We moeten laten zien dat we willen dat de overheid iets doet aan het geweld op Curaçao. Vandaar dat we hebben besloten hier vanaf nu iedere eerste zondag van de maand samen te komen. We zullen doorgaan totdat er iets verandert.”

‘Uitkomen voor Curaçao achteraf gezien de beste keuze’

9 april 2017 - 3:08pm

WILLEMSTAD – Jarchinio Antonia (26), speler bij de Nederlandse voetbalclub Go Ahead Eagles, is sinds 2016 ook aanvaller in de nationale ploeg van Curaçao. De keuze om voor het eiland uit te komen was geen gemakkelijke. De in Nederland geboren Antonia heeft een Antilliaanse vader en een Surinaamse moeder, maar is niet door zijn vader opgevoed. Daarom twijfelde hij tussen uitkomen voor Curaçao of Suriname, of zelfs te wachten op een aanbod van Oranje.

“Op een gegeven moment word je ouder en ga je nadenken. Ik hoopte op het Nederlands elftal omdat het een grote naam heeft, maar toen besefte ik dat Oranje niet haalbaar was voor mij.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/antoniavoetbal.mp3 Jarchinio Antonia vertelt over het grote verschil tussen de Nederlandse en Curaçaose supporters

Als Antonia de tijd terug kon draaien dan had hij opnieuw voor het Curaçaose elftal gekozen. “In het begin was het aanpoten, omdat ik totaal geen connectie had met mijn Antilliaanse roots. Ik had vooral moeite met de taal. Mijn teamgenoten vertelden een grap en het werd achteraf voor mij vertaald. De ‘fun’ was er al vanaf. Nu vang ik steeds meer woordjes op en kan ik ook meepraten.”

De keuze voor het Curaçaose elftal heeft Antonia niet alleen kennis laten maken met zijn vadertaal, maar ook met zijn oudste broer. “Ik heb mijn broer en zijn gezin op Curaçao leren kennen. Het was wennen, maar nu hebben zij een speciale plek in mijn leven.”

“We zijn samen een familie en proberen elkaar te helpen, net broeders onder elkaar.”

‘Broeders onder elkaar’
“Ik ben vanaf dag één door de supporters, staff en spelers warm ontvangen. Ik was meteen een van hen. Op de Antillen en in ons team misgunt niemand elkaar iets, we zijn samen een familie en proberen elkaar te helpen, net broeders onder elkaar.” De spelers proberen via hun groepschat op Whatsapp deze band te onderhouden. “Als we weer bij elkaar komen, is het één groot feest. Met het hele team rijden we in een open bus zingend en dansend Curaçao rond. Voor ons staat het presteren in combinatie met plezier voorop en dat maakt van ons een hechte groep.”

“Natuurlijk is Oranje de eerste keuze, omdat het voetbal in Nederland veel groter is. Maar als je weet dat je tekort schiet voor het Nederlands elftal dan zou ik anderen aanraden om voor het Curaçaose elftal te kiezen. De moeder van mijn teamgenoot Kuwas zei het volgende: je kan drie wedstrijden voor het Nederlands elftal spelen en een van de jongens zijn, of je kan tachtig wedstrijden voor Curaçao spelen en de man worden.”

Jarchinio Antonia

Caribbean en Gold Cup
Het Curaçaose elftal is aan het trainen voor de Caribbean Cup in Martiniqe in juni en de Gold Cup in de Verenigde Staten in juli. Het is de eerste keer dat het elftal zich heeft geplaatst voor deze twee voetbalcompetities.

Schuilen achter een milieuwet die maar niet komt

8 april 2017 - 4:06pm

ORANJESTAD – Op Aruba blijft uitbreiding van de milieuwetgeving nog altijd uit, ondanks beloften die hierover al sinds 2008 zijn gedaan. Volgens Mike de Meza, de Arubaanse minister van Milieu, is dit te wijten aan een gebrek aan deskundigen die de nieuwe wet dienen op te stellen. Het is onduidelijk of de wetgeving nog voor de verkiezingen van september dit jaar bij het parlement zal zijn ingediend.

In 2008 riep Aruba voor nieuwe milieuwetgeving de hulp in van een jurist uit Nederland. Drie jaar later lag er een concept, dat door milieuminister Benny Sevinger, voorganger van De Meza, is besproken met diverse non-gouvernementele organisaties op het eiland. De conclusie toen was dat de voorgestelde wetgeving te uitgebreid en te ingewikkeld was. Een eenvoudigere versie is tot op heden niet aan het parlement voorgelegd.

Minister Mike de Meza van Milieu. Foto: Sharina Henriquez

Niet optreden
De noodzaak tot betere milieuwetgeving op Aruba is deze week opnieuw gebleken met de brand op de illegale vuilstortplaats Tamarijn. Volgens critici verschuilt de overheid zich al jaren achter het excuus dat zij vanwege beperkte wetgeving niet adequaat kan optreden. En dat terwijl op het Caribische eiland al zo’n dertig jaar geleden een speciale commissie concludeerde dat sprake was van voldoende regelgeving, maar van gebrekkige naleving ervan. Ook komt de politie niet toe aan handhaving van de bestaande milieuregels.

Op Aruba bestaan meerdere illegale illegale stortplaatsen zoals Tamarijn. Het gaat om zandafgravingen die ongecontroleerd gevuld worden met allerlei soorten afval. Daarnaast is er de asbestdump bij de raffinaderij en is ook Aruba’s grootste vuilstort, Parkietenbos, niet legaal.

Anti-dumpbeleid
Het Openbaar Ministerie heeft 6 jaar geleden tot een anti-dumpbeleid besloten, maar sindsdien is daarvan vrijwel niets meer vernomen. Het enige dat een OM-woordvoerder hierover wil zeggen, is: “Het gedeelte over het milieu, daar wil procureur-generaal Alexander van Dam niet aan op dit moment. Het speelt, daar zijn wij ons ook van bewust. De wet is heel beperkt op dit gebied en en daarmee ook onze rol. We proberen zo adequaat mogelijk te reageren als we door gezorgde burgers worden aangesproken.”

Inmiddels heeft de minister van Justitie Arthur Dowers gezegd dat tegen de dump van Tamarijn zal worden opgetreden. Over de precieze aanpak van het probleem heeft het Openbaar Ministerie echter nog niets gemeld.

Drinkwater Sint-Eustatius op rantsoen

8 april 2017 - 2:56pm

ORANJESTAD – De aanhoudende droogte op Sint-Eustatius heeft waterleidingbedrijf STUCO genoodzaakt de levering van drinkwater te rantsoeneren. Door het gebrek aan regenval zijn de watervoorraden in de opslagtanks dermate teruggelopen, dat STUCO tot maatregelen is overgegaan.

Consumenten krijgen alleen water uit de kraan tussen vijf en acht uur ’s morgens en tussen vijf en acht uur ’s avonds. De levering van drinkwater aan klanten, die niet op de waterleiding zijn aangesloten, wordt beperkt tot een halve tank.

Klanten worden opgeroepen het gebruik van water tot een minimum te beperken en zo min mogelijk leidingwater te gebruiken om de verzamelbakken voor regenwater, de zogenaamde cisternen, met drinkwater te vullen.

Droge seizoen 
STUCO heeft de beschikking over een kleine waterfabriek, maar de vraag naar water gaat de productiecapaciteit momenteel te boven. “Omdat wij nu het droge seizoen ingaan, hebben wij onze klanten geadviseerd om spaarzaam om te gaan met water en niet te veel water in de cisternen te pompen”, laat STUCO directeur Fred Cuvalay weten.

De STUCO waterfabriek op St. Eustatius. Foto: The Daily Herald | Althea Merkman

In juni 2015 zorgde aanhoudende droogte al voor problemen op het eiland. Ook toen kon STUCO de vraag naar water niet aan. Het eilandsbestuur riep destijds de bevolking op om zuinig met water om te gaan door minder vaak hun auto’s te wassen, korter te douchen, en tuinplanten alleen ’s avonds water te geven.

El Niño
Volgens meteorologen speelt het natuurverschijnsel El Niño, verantwoordelijk voor de opwarming van normaal koel zeewater in de oostelijke Grote Oceaan nabij de Evenaar, een rol bij de aanhoudende droogte op Sint-Eustatius. Ook twee jaar geleden was El Niño een factor.

Gemiddeld valt er op Sint-Eustatius zo’n 113 millimeter regen per maand. De piek van het regenseizoen ligt in de maanden oktober tot en met december. In april valt er gemiddeld tussen de 60 en 100 millimeter neerslag.

Weeronline verwacht zondag en maandag pas voor het eerst wat regen, maar de verwachte hoeveelheden zijn met 7.8 millimeter op zondag en 3.2 millimeter op maandag niet hoog.

Aanwijzing Sint-Maarten: integriteitskamer moet er komen

7 april 2017 - 10:10pm

DEN HAAG – Nederland gaat Sint-Maarten dwingen om binnen een paar maanden alsnog met een integriteitskamer komen. Het onafhankelijke instituut moet corruptie op het eiland aanpakken. De Rijksministerraad heeft een zogeheten Algemene Maatregel van Rijksbestuur aangenomen.

Uit verschillende rapporten zou blijken dat er nog steeds sprake is van ‘bestuurlijke corruptie, omkopingen en vriendjespolitiek’ op het eiland. Daarmee komt het deugdelijkheid van het bestuur van Sint-Maarten in gevaar, stelt minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties).


Verslag door John Samson

Sint-Maarten wil niet meewerken
Een eerder kabinet van Sint-Maarten heeft met Nederland in 2015 op papier afgesproken dat er een integriteitskamer moet komen. De huidige eilandregering wil daar niet aan meewerken. Volgens premier Marlin is het niet zo dat de situatie onhoudbaar is op het eiland, waardoor een ingreep op het autonome eiland gerechtvaardigd is.

“Sint-Maarten heeft genoeg eigen instituties, regelgeving en middelen in handen”, aldus premier Marlin. Een voorbeeld is de screening voor ministers op het eiland. Volgens Marlin is er in de praktijk al gebleken dat corrupte of dubieuze personen door de screening niet meer aan de macht kunnen komen.

Nog enkele maanden
Voordat Nederland echt mag gaan ingrijpen, moet het aangenomen voorstel langs de Raad van State voor een advies. Dat kan volgens minister Plasterk nog enkele maanden gaan duren. Sint-Maarten heeft aangegeven bezwaar te gaan maken bij de Raad van State.

Premier Mark Rutte
Volgens Nederland is de maat vol. Premier Mark Rutte zou vooraf de Rijksministerraad volgens de Sint-Maartense premier ‘nijdig’ hebben gezegd dat het eiland maar uit het Koninkrijk moet stappen als het niet bevalt. “In plaats van Sint-Maarten te helpen, was het meer van wij gaan dingen opleggen”, reageert Marlin.