Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 27 min 48 sec geleden

Coronastijging Aruba: bezorgdheid vooral over kinderen onder de 12

5 uur 10 min geleden

ORANJESTAD – Met 63 nieuwe gevallen en totaal nu 349 actieve coronabesmettingen, neemt de druk voor nieuwe maatregelen toe. Maar de overheid besloot vandaag anders, behalve dat het inreisbeleid voor Amerikanen wordt aangescherpt. Er is wel grote bezorgdheid over kinderen onder de 12 jaar.

“We gaan niet meteen met maatregelen komen zoals we vorig jaar deden. Het is aan elke burger om zich te beschermen”, zegt de Arubaanse (demissionaire) premier Evelyn Wever-Croes.

Reden is dat ondanks de sterke toename, de situatie in het ziekenhuis onder controle blijft. Per 1 augustus moeten Amerikanen, – de meeste toeristen die naar Aruba komen-, zich wel weer verplicht testen. Want Aruba heeft de Verenigde Staten nu toegevoegd aan de lijst van hoog risicolanden.

Terwijl in Curaçao de stijging afvlakt, gaat het op Aruba slechter.

Uit onderzoek van toerismebureau ATA blijkt namelijk dat onder de besmette personen die niet op Aruba wonen, de meeste Amerikaan zijn en ook een groot deel daarvan jongeren. Ook zijn er veel besmettingen op het eiland onder Arubaanse studenten die tijdelijk terugkeren voor vakantie.

ATA-directeur Ronella Croes zegt dat er een tendens is dat toeristen weer reizen afzeggen of uitstellen. “Dit is wat we van hotels horen en andere operators. Hoeveel kunnen we nu nog niet zeggen, die cijfers krijgen we nog.” Uit een recente enquête blijkt overigens dat meer dan 80 procent van de toeristen is gevaccineerd.

Grotere zorgen over kinderen

Directie Volksgezondheid is echter vooral bezorgd over de gezondheidssituatie onder kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. “Er is nog geen vaccin voor hen, dus zij hebben geen enkele optie. We merken dat nu meer kinderen tegelijkertijd meerdere virussen – niet alleen Covid, maar ook andere aandoeningen aan de luchtwegen- hebben. Dus de hygiëne, bescherming van deze groep is niet goed.”

Ze roept ouders van kinderen in deze leeftijdsgroepen op om extra op te letten en voorzorgsmaatregelen te nemen. “We zijn nu meer bezorgd over deze kinderen dan kinderen boven de 12 jaar want die kunnen zich nog laten vaccineren.”

The post Coronastijging Aruba: bezorgdheid vooral over kinderen onder de 12 first appeared on Caribisch Netwerk.

Geen grote zorgen over Nederland als zeer hoog risicoland: ‘niet meer in paniekstand’

28 juli 2021 - 5:15pm

KRALENDIJK – De toerismesector van Bonaire maakt zich minder druk over de gevolgen van het opschalen van maatregelen voor toeristen uit Nederland als voorheen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Miles Mercera, hoofd van Tourism Corporation Bonaire zegt geen reden tot zorg te zien. “We hebben nog niks gemerkt voor de bezettingsgraad.” Ook waren ze er goed op voorbereid. “Uiteraard heeft de lokale overheid dit al een paar weken geleden bekend gemaakt, dus onze sector is er klaar voor. We hoeven geen paniekvoetbal te gaan spelen.”

Ook Hagen Wegerer, operationeel (duik)manager bij een hotel waar veel Nederlandse toeristen komen, ziet het niet somber in. “Bezoekers zijn opgelucht dat onze situatie zo ontspannen is. Ik denk dat als ze nog steeds naar Bonaire willen komen, ze ook zullen komen.”

‘We zien steeds meer Amerikanen’ – Hagen Wegerer, operationeel hotelmanager

Wat volgens Wegerer mogelijk wel gaat veranderen, is het aantal Amerikanen dat naar Bonaire komt. Op dit moment komt naar verwachting 75 procent van de toeristen uit Nederland en 18 procent uit de Verenigde Staten.

“We zien steeds meer Amerikanen, maar ze hebben moeite om boekingen te maken, omdat er zoveel Europeanen onze kant op komen. Dat gaat mogelijk veranderen door deze nieuwe regel. Maar dat kost tijd.”

Nu druk, maar toekomst onzeker
Elvis Martina, eigenaar van een windsurfschool, durft nog niet helemaal te zeggen waar hij aan toe is. “Deze week is het druk, maar we zijn nog niet met al ons personeel aan het werk. Met de Deltavariant weet je ook niet wat er gaat gebeuren. We hopen dat het niet dicht gaat.”

De afgelopen periode zijn ze zes maanden dicht geweest. “We leren normaal duizenden mensen per jaar windsurfen. Toen was er bijna niemand. Zonder de regeling hadden we al ons personeel naar huis moeten sturen.”

Toeristen blijven wel komen
“Ik heb toevallig een paar mensen geholpen met het maken van een afspraak om de antigeen test te doen, dus ze blijven wel komen geloof ik,” zegt taxichaffeur Eric Manuel. Momenteel heeft hij elke dag wel iets te doen. “Het is wel iets drukker geworden. Er zijn niet zoveel boekingen vooraf, maar wel gewoon mensen die ter plekke een taxi willen.”

Maar hij is één van de weinige taxichauffeurs die zich niet alleen richt op toeristen. “Voor de meeste taxichauffeurs was de afgelopen periode heel slecht. Cruiseboten zorgen een dag voor een beetje geld, maar je hebt geen continuïteit. Ik roep al tien jaar; jongens richt je niet alleen op toeristen. Als het wegvalt komen jullie in de problemen en dat is gebeurd.”

Manuel richt zich daarom ook op lokale mensen. “Die geef ik 50 procent korting. En ik vervoer ook mensen naar het ziekenhuis.”

Divers toerisme
Michiel van Heusden, eigenaar van een bedrijf dat boottochten organiseert, hoort van collega’s die ook in de activiteitensector werken. dat het momenteel over het algemeen goed gaat.

“Ik hoor dat mensen best wel wat te doen hebben.” Het is natuurlijk niet zoals in 2019 met cruiseschepen, het is heel divers toerisme.”

Om meer bereik te krijgen, is het bedrijf gaan samenwerken met andere watertaxi’s en een duikschool. “Volgens mij hebben we hier op Bonaire wel echt een goede kans om te overleven. Voor de activiteitensector zie ik nog heel veel groeimogelijkheden.”

‘Het beleid in Bonaire staat niet meer in paniekstand’ – Rene Knip, autoverhuurder

Rene Knip, eigenaar van twee autoverhuurbedrijven, maakt zich ook niet zo’n zorgen. “Wij verhuren aan particulieren en zijn niet verbonden aan touroperators zoals TUI. Als zij stoppen met de pakketreizen, hebben wij daar geen last van.“

Ook staat Knip er positiever in dan een aantal maanden geleden. “Het beleid op Bonaire is niet meer in de paniekstand. Er wordt niet meer van de hak op de tak geanticipeerd, dus ik denk dat het redelijk onder controle is.”

Zeer hoog risicoland

Nederland is sinds maandag voor Bonaire een ‘zeer hoog risicoland’. Dat betekent dat reizigers naast de NAAT(PCR)-testen voor vertrek of direct na aankomst, ook nog op de vijfde dag van hun verblijf een test moeten doen. Dit geldt voor zowel gevaccineerde als niet gevaccineerde.

The post Geen grote zorgen over Nederland als zeer hoog risicoland: ‘niet meer in paniekstand’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Eerste Favela Street Project afgerond op Curaçao

27 juli 2021 - 5:52pm

WILLEMSTAD – Begin 2019 begon oud-Jong Oranje speelster Rocky Hehakaija het wereldwijde Favela Street Project op Curaçao waarmee ze jonge meiden wilde opleiden tot zelfstandige voetbalcoaches. Nu, ruim tweeënhalf jaar later, is het eerste Favela Street Project succesvol afgerond.

Dertien meisjes én jongens sluiten het project af in Scharloo tijdens een avond waar ze hun persoonlijke verhaal op een podium vertellen tegenover vrienden en familie tijdens ‘Kòrsou stories’. Tijdens het traject werden workshops gegeven aan de jongeren gericht op persoonlijk ontwikkeling. Zo leren de deelnemers hun talenten te ontdekken en deze te ontwikkelen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Er is gekeken naar wie de meiden en jongens zijn als persoon en hoe ze hun eigen verhaal kunnen inzetten om zo een rolmodel te zijn voor anderen. “Om jongeren te werven, ben ik gewoon met een bal en laptop de wijken ingelopen en heb ik jongeren die ik tegen kwam gevraagd of ze een potje wilden voetballen”, vertelt de oud professioneel voetbalster over hoe ze met de jongeren in contact is gekomen.

Jongens en meisjes
Ook heeft ze jongeren via verschillende sportclubs op het eiland benaderd. Hehakaija: “Uiteindelijk zijn zo’n vijfentwintig jongeren tussen de 16 en 25 jaar gestart met het project. Dertien daarvan hebben, ondanks alle uitdagingen, het project afgerond.” Oorspronkelijk was het project gericht op alleen meisjes. Uiteindelijk zijn hier ook een aantal jongens bijgekomen.

Rocky: “De focus is op meiden maar ik vind het belangrijk om daar jongens bij te betrekken. Door samen te werken verander je niet alleen de mindset bij de meiden maar ook juist bij de jongens. De jongens hebben misschien een bepaald soort houding tegenover sportende meiden of vrouwen in een leidinggevende rol, die neem je daarin meteen mee, juist door het samen te doen. Als de ruimte er is, vind ik het belangrijk om een crossover te doen”, aldus Hehakaija.

‘Door samen te werken verander je niet alleen de mindset bij de meiden maar ook juist bij de jongens.’ – Rocky Hehakaija, initiatiefnemer Favela Street Project Curaçao

Tijdens de finale van het project hebben de jongeren een evenement georganiseerd voor vrienden en familie. “Alle jongeren kregen een taak tijdens het evenement. Sommigen stonden als gastvrouw bij de deur om de gastenlijst te beheren en de mensen te verwelkomen. Anderen verzorgden de catering tijdens de avond. Ze hebben het samen gedaan. Een aantal jongeren hebben hun persoonlijke verhaal voorgelezen, dat ze tijdens dit project geformuleerd hebben.”

Een positieve voet
Het is volgens Hehakaija belangrijk voor de jongeren om de dingen aan te pakken die ze hebben meegemaakt en waardoor ze misschien op een negatieve manier zijn gevormd. Dat begint door erover te praten in een veilige omgeving. “Het is belangrijk dat je de pijn die je in je lijf meedraagt, op een veilige manier kunt delen, op die manier kan verwerken en daarna op een positieve voet door kan gaan.”

Een deel van deze jongeren gaat door in een ‘train de trainer’-project zodat zij zelf in de toekomst dit project door kunnen zetten. In oktober hoopt Hehakaija een volgende groep te starten voor het tweejarige project.

The post Eerste Favela Street Project afgerond op Curaçao first appeared on Caribisch Netwerk.

Onderwijsexpert: ‘Enorme problemen dreigen voor Caribische studenten in Nederland’

27 juli 2021 - 2:57am

ROTTERDAM – De kans drop-outs of flinke studievertraging onder Caribische jongeren in Nederland is al jaren groot, maar door de coronacrisis zou het een toppunt gaan bereiken. Daarvoor waarschuwt hoofddocent Studiesucces Jean-Marie Molina (Hogeschool Rotterdam).

Molina helpt studenten op de Hogeschool Rotterdam die studievertraging hebben opgelopen om alsnog hun diploma te halen. “Een hbo-studie duurt vier jaar, de Caribische jongeren doen daar vaker het dubbele over. Dat is ernstig.”

Door de coronacrisis ziet Molina dat het onderwijs zwaar onder druk staat. “Ze werden al niet snel én niet goed geholpen. Door de enorme druk van de coronacrisis presteren docenten niet zoals ze normaal deden. Ze hebben niet genoeg tijd en ze zijn overwerkt. In de praktijk betekent dit dat onze Caribische studenten minder hulp kunnen krijgen als vroeger.”

‘De Caribische jongeren zijn een bijzaak voor veel instellingen’

“Hoe goed de bedoelingen ook zijn, de Caribische jongeren zijn een bijzaak voor veel instellingen. Het is niet zo dat ze bewust vergeten worden, maar je kan alleen aandacht hebben voor iets dat steeds op je netvlies staat. En deze jongeren komen niet zo makkelijk voor zichzelf op”, aldus Molina. “Er zijn redenen genoeg om ons zorgen te maken over de Caribische studenten.”

“Veel Nederlandse hogescholen en universiteiten hebben nu hun handen vol met hun eigen problematiek en ze hebben ontzettend veel studenten die aan het worstelen zijn. Er zijn vrij weinig mensen die zeggen dat we ook nog een andere groep hebben die voorzieningen nodig heeft: de Caribische groep.”

Jean-Marie Molina (1979) is opgegroeid op Sint-Eustatius. Ze heeft een mastertitel in pedagogische wetenschappen en doet onderzoek naar langstudeerders. Molina werkt als hoofddocent Studiesucces en is academische adviseur aan de Hogeschool Rotterdam.

“Ook voor de Europees-Nederlandse jongeren is studeren vaak een uitdaging. Velen doen zes jaar over hun studie. Maar onder de Caribische langstudeerders waarmee ik te maken krijg, gaat het om acht jaar of meer.”

“Caribische studenten hebben vaak niet eens een netwerk om op terug te vallen. En in tegenstelling tot Europese Nederlanders, hebben onze jongeren vaak ook niet de ouders die makkelijk bijlessen in euro’s kunnen betalen.”

Molina verwacht dat de problemen verder gaan toenemen. “Veel studenten die ik alsnog naar de eindstreep begeleid, dachten in het begin over een studie: ach, dit doe ik wel even. Maar deze coronacrisis gaat het van alle kanten nog moeilijker maken voor onze jongeren.”

En wat als je in de problemen raakt?

Waar ga je eigenlijk heen voor hulp als je, na jaren studeren, nog geen zicht hebt op een diploma? “Wat mij opvalt is dat onze Caribische studenten een terughoudende houding hebben: anderen moeten mij helpen in plaats van dat zij zelf zelf om hulp vragen. Doen ze dat, dan komt de volgende uitdaging: discipline hebben om die hulp ook daadwerkelijk te accepteren.”

Een studie blijkt in de praktijk ook niet altijd de drijfveer om na de middelbare school naar Nederland te vertrekken. “Een deel van de Caribische jongeren komt naar Nederland in eerste instantie voor hun vrijheid. En een studie staat dus op de tweede plaats. En dan valt nog iets op: ze weten eigenlijk ook niet of de studie bij ze past. Veel van onze studenten hebben het ook psychisch zwaar.”

‘Onze kinderen weten vaak niet hóe ze moeten studeren’

Naar schatting haalt de helft van de Caribische studenten hun eerste studiejaar niet. Hoe komt dat? “Scholieren en ouders denken dat als je een havo- of vwo-diploma hebt, dat je dus makkelijk kunt gaan studeren, want.. je hebt immers een diploma. Maar dat is een mythe.”

“Ze stampen van de basisschool tot de middelbare school getallen en woorden in hoofd om een toets te halen. Ze leren vaak het letterlijke antwoord op een voorgekauwde vraag van de docent. Onze kinderen leren van alles op school, behalve hóe zij al dat lesmateriaal moeten bestuderen.”

‘De oplossing ligt voor een groot deel op de eilanden zelf’

“Zo maak je kinderen niet nieuwsgierig, zo leer je ze niet om zelf kritische vragen te stellen en zelf het grotere plaatje te gaan zien. Als je dat niet zo goed kan, ben je dan wel klaar voor een hbo- of wo-studie? Nee. Maar dit betekent wel dat de oplossing voor een groot deel op de eilanden zelf ligt.”

Jean-Marie Molina heeft onderzoek gedaan en een methode ontwikkeld die op de Hogeschool Rotterdam wordt toegepast bij langstudeerders: Tough Love. “Uiteindelijk lukt het altijd om ze – op een harde, maar liefdevolle manier – te onderwijzen zodat ze de eindstreep alsnog behalen. Ik leer ze hun mindset te herkennen en aan die te passen. En: hoe ze moeten leren.“

“Ik leer ze ook de juiste vragen te stellen aan zichzelf en anderen zodat ze hun studie kunnen afronden. Wat ik dan zie gebeuren, is dat hun zelfvertrouwen groeit. Ze raken gemotiveerd omdat ze de succes van hun inzet ervaren. Het werkt.”

‘Deze problematiek houdt me ook in mijn vrije tijd bezig’

Molina’s aanpak blijkt zo succesvol, dat de moeilijkste gevallen alsnog naar haar doorverwezen worden. Op haar eigen hogeschool, maar ook daarbuiten. “Deze problematiek houdt me ook in mijn vrije tijd bezig. Regelmatig krijg ik van ouders, collega’s en studenten noodkreten via sociale media, om ze alsjeblieft te helpen. Ik heb net een student waarvan ik het gezicht zelfs niet ken, geholpen om alsnog haar diploma te behalen.”

The post Onderwijsexpert: ‘Enorme problemen dreigen voor Caribische studenten in Nederland’ first appeared on Caribisch Netwerk.

‘Kindermishandeling één van de grootste problemen op Curaçao’

23 juli 2021 - 5:11pm

WILLEMSTAD – “Als je aan jongeren op Curaçao vraagt of ze vroeger thuis wel eens zijn geslagen, zal de meerderheid dit bevestigen.” Dat vertelt de 28-jarige Ruchendell Windster, beter bekend onder zijn artiestennaam Boechi. Windser is een rapper wiens roots op Curaçao liggen.

Boechi is gevraagd door de projectgroep Veiligheidshuis Curaçao om mee te werken aan een campagne die de nadelige effecten van de ‘correctietik’ ter discussie wil stellen. Hij heeft hiervoor een nummer geschreven om kinderen, maar ook hun ouders, bewust te maken van het feit dat slaan en schreeuwen niet hoeft. Dat het ook anders kan.

Criminaliteit
‘Bo ke mi kompronde of Bo ke mi sinte? Koregimi NO kibra’mi’ (Wil je dat ik het begrijp of dat ik het voel? Corrigeer me, maar maak me niet kapot?) is een campagne van stichting het Veiligheidshuis Curaçao, dat als doel heeft om de criminaliteit op Curaçao te verlagen.

Het Veiligheidshuis wordt ondersteund en georganiseerd door de stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC) en gefinancierd door het Ministerie Veiligheid en Justitie Nederland. De campagne wil de effecten en de gevolgen van kindermishandeling bespreekbaar maken.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

“De hoogopgelopen trauma’s van jongeren worden vaak achter gesloten deuren gehouden. Zo’n jongere komt vaak later pas in beeld als de uitbarsting al heeft plaatsgevonden”, aldus Viandrelica Narcisio, procesmanager van het Veiligheidshuis Curaçao.

Toename
In de afgelopen jaren is een toename te zien in het aantal zaken dat binnenkomt waarbij minderjarigen betrokken zijn. Het gaat hierbij soms om kinderen die jonger zijn dan tien jaar. “We zien dat de kinderen die bij ons komen steeds jonger worden en we merken dat ze gewelddadiger worden. Wat deze kinderen gemeen hebben, is dat ze vaak uit multi-probleemgezinnen komen waarin veel geweld voorkomt. De kinderen zien dit als voorbeeld en gebruiken dit voorbeeld weer om hun eigen problemen op te lossen”, aldus Narcisio.

‘Wij willen draagvlak creëren om kindermishandeling terug te dringen’ – Viandrelica Narcisio, Veiligheidshuis Curaçao

Kindermishandeling is volgens de hulpverlener één van de grootste problemen op het eiland op dit moment. “We krijgen op jaarbasis zo’n 120 gevallen. Zeventig procent van deze kinderen komt uit gezinnen waar mishandeling de boventoon voert. Daar valt niet alleen slaan met de riem onder, maar ook andere vormen van kindermishandeling, zoals psychische- en emotionele mishandeling.”

Muziekproject
Het Veiligheidshuis heeft ervoor gekozen om de boodschap te vertalen in een vorm dat veel mensen aanspreekt. “We zijn bezig met een kunstproject en dit muziekproject. Daarvoor hebben wij een artiest gezocht die hier ervaring mee heeft en die meehelpt met zijn talent om deze boodschap te vertalen naar een groter publiek. Wij willen draagvlak creëren om kindermishandeling terug te dringen, ondanks dat het al een strafbaar feit is”, aldus Narcisio.

Met het nummer hoopt ze dat ouders en kinderen zich er in herkennen en dat de slachtoffers om hulp gaan vragen. Narcisio: “We willen dat ze beseffen ‘hé, ik ben niet alleen, het is oké om hierover te praten’ omdat ze zich identificeren met de artiest. Hoe jonger je begint met behandeling hoe beter je de schade kunt beperken bij jongeren op latere leeftijd”.

The post ‘Kindermishandeling één van de grootste problemen op Curaçao’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Deltavariant ook op Bonaire aangetroffen: eiland weer een risiconiveau omhoog

22 juli 2021 - 8:14am

KRALENDIJK – Bonaire gaat vanaf 23 juli een risiconiveau omhoog; van risiconiveau 1 naar 2. Het aantal besmettingen op Bonaire neemt de laatste tijd weer toe en ook werd deze week bekend dat de coronavariant Delta op het eiland is.

Vooral degene die nog niet gevaccineerd zijn, of nog niet volledig, lopen het risico heel erg ziek te worden,“ aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie woensdag. “We vragen mensen extra voorzichtig te zijn.

Bonaire heeft momenteel 17 coronabesmettingen. “Er liggen nog geen mensen in het ziekenhuis en een groot deel van de Bonairiaanse samenleving is gevaccineerd. Daarom hebben wij niet besloten om naar een nog hoger risiconiveau te gaan,” aldus Rijna.

Risiconiveau 2 houdt onder andere in dat er, zowel binnen als buiten, niet gezongen en gedanst mag worden. Ook moeten restaurants en sportscholen hun bezoekers weer registreren.

Jongeren motiveren om te vaccineren
Momenteel heeft 80 procent op Bonaire de eerste coronaprik gehad en is 68,4 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. “Een mooi resultaat, maar met het oog op de Deltavariant is het van groot belang dat meer mensen zich laten vaccineren,” aldus GGD-arts Marian Luinstra.

Onder jongeren heeft momenteel slechts 20 procent de eerste coronaprik gehad. “Terwijl jongeren wel langdurig gezondheidsklachten kunnen houden“, aldus Luinstra. Er wordt gezocht naar manieren om deze groep te motiveren tot vaccinatie.

Op school vaccineren mogelijk maken, is volgens Luinstra geen optie. “Ouderen moeten hun kinderen toestemming geven en we willen ook geen groepsdruk creëren op school.“

Geen gevolgen bubbel ABC-eilanden
Voorlopig zijn er geen gevolgen voor de bubbel tussen de ABC-eilanden. Compleet gevaccineerde personen kunnen zonder problemen vliegen tussen de eilanden. “Maar men moet er wel rekening mee houden dat dit elk moment kan veranderen”, aldus de gezaghebber.

Nederland hoog risicoland
Een punt van aandacht is volgens Rijna wel dat veel mensen nu terugkeren van vakantie, of als toerist naar Bonaire komen. “Daarom hebben wij vanaf afgelopen maandag Nederland op de lijst met hoge risicolanden geplaatst.“

Dat betekent dat reizigers naast de NAAT(PCR)-testen voor vertrek of direct na aankomst, ook nog op de vijfde dag van hun verblijf een test moeten doen. Dit geldt voor zowel gevaccineerden als niet gevaccineerden. “We moeten rekening houden met grote drukte bij onze afdeling Publieke Gezondheid. Maar we doen ons best om te zorgen dat dit goed verloopt,“ zegt Rijna.

Ondanks controle blijft het een uitdaging
Op de vraag hoe wordt toegezien op deze extra test, antwoordt Luinstra: “We hebben daar een heel proces voor bedacht. Mensen tekenen een instemmingsverklaring op de luchthaven en maken hier bij binnenkomst al een afspraak voor. Een deel van de mensen bellen we ook om ze hieraan te herinneren.“

Luinstra is het met Rijna eens dat dit desondanks een uitdaging wordt. “Het gaat om enkele honderden mensen per dag, maar wij vinden het belangrijk om Bonaire op die manier te beschermen.“

The post Deltavariant ook op Bonaire aangetroffen: eiland weer een risiconiveau omhoog first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen

21 juli 2021 - 7:04pm

WILLEMSTAD – Op Curaçao geeft een crisisteam sinds kort informatie aan de evenementenbranche en de uitgaanswereld over de meest recente coronamaatregelen.

“We geven toelichting over de maatregelen, meer informatie hoe ze hier mee om moeten gaan en bieden begeleiding. Alleen samen kunnen we de crisis aanpakken”, verklaart Lesley Fer, directeur Risicobeheersing & Rampenbeleid Curaçao. Deze week krijgen eigenaren van snèks en bars uitleg over de maatregelen.

Afgelopen week werd een bijeenkomst georganiseerd met verschillende strandtenten en discotheken hoe om te gaan met de maatregelen. Zo moeten strandtenten waar meer dan 250 mensen samenkomen, waar er gedanst wordt en/of harde muziek wordt gedraaid, verplicht aan de deur om een negatieve PCR-test, een antigeentest of een bewijs van een dubbele vaccinatie vragen.

“We kwamen er achter dat de beachclubs meer uitleg moesten krijgen over de vraag hoe ze om moeten gaan met dat soort vereisten. Hoe check je bijvoorbeeld of het vaccinatieboekje wel actueel is? Hoe check je of de antigeentest niet ouder dan drie dagen is? En tegenwoordig is er een app voor gevaccineerden uit Europa. Hoe kun je in die app zien dat iemand gevaccineerd is? Dat zijn allemaal vragen die we met de sector moesten bekijken”, aldus Fer.

Flinke toename van besmettingen
Curaçao kent sinds een dag of tien een flinke toename van het aantal coronapatiënten. Zo waren er op 11 juli 45 actieve coronabesmettingen geregistreerd, op 21 juli is dat gestegen naar 561.  Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft vorige week maatregelen voor controles aangescherpt.  Dat betekent dat handhavers bedrijven kunnen sluiten als ze niet aan de maatregelen voldoen, zo legt Fer uit.

‘’Maar we zetten nu ook in op meer informatie en begeleiding. De ministeriële regels zijn aangepast waardoor bedrijven duidelijker kunnen zien waar ze aan moet voldoen en waar ze zich aan moeten houden.” Volgens Fer is bekend welke zaken zich minder vaak of niet aan de regels houden. Deze controleert de overheid regelmatig en ze krijgen een boete bij overtreding van de regels.

“Het bedrag wordt elke keer opgeschroefd als ze weer een boete krijgen, dus de boetes worden telkens zwaarder.”

Liever geen avondklok of lockdown
Volgens Ashley Duits, directeur van de Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao, doet de overheid er alles aan om ondanks de oplopende besmettingscijfers – onder meer veroorzaakt door de Deltavariant – herinvoering van strenge maatregelen zoals een avondklok of lockdown, tegen te gaan.

“We moeten rekening houden met een derde golf. Vanwege de vaccinatiegraad zie je nu dat de curve aan opnames in ziekenhuizen niet parallel loopt met het aantal besmettingen. Maar dat de golf gepaard gaat met opnames in het ziekenhuis, zie je wereldwijd terugkomen, vooral van niet-gevaccineerden. Dus wij verwachten dat dat hier niet anders zal gaan dan in andere landen.”

‘We moeten rekening houden met een derde golf’-Ashley Duits, Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao

Als er vanwege de toename in besmettingen extra maatregelen moeten komen, zal het volgens Duits in eerste instantie gaan om het dragen van mondkapjes en het stimuleren van thuiswerken.

“We proberen de werking van het virus in te dammen door massale overdracht tegen te gaan. Gelukkig is het team van epidemioloog Izzy Gerstenbluth zo geroutineerd dat ze snel onderzoek kunnen doen, waarna ze ook snel kunnen reageren en ondersteunen. Maar we zijn een kwetsbaar eiland omdat we afhankelijk zijn van mensen die van elders komen. Zolang daarnaast een gedeelte van de populatie niet gevaccineerd is, blijven maatregelen noodzakelijk.’’

The post Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen first appeared on Caribisch Netwerk.

Studeren in Nederland in coronatijd: ‘Meeste klasgenoten helemaal niet ontmoet’

20 juli 2021 - 4:26am

WILLEMSTAD – “Ik heb in het afgelopen studiejaar de meesten van mijn klasgenoten door de coronamaatregelen helemaal niet leren kennen.” Dat vertelt Anne Coenen, die sinds augustus 2020 in Nederland Communication & Multimedia Design aan de HAN in Arnhem studeert. Ze is afkomstig uit Curaçao.

Anne Coenen: “Ik heb het hele jaar grotendeels online les gehad en ben maar een aantal keer op de hogeschool zelf geweest. Ik heb eigenlijk alleen contact gehad met de studenten waar ik projecten mee heb gemaakt en waarmee een goede klik kreeg. Ik heb dus mijn klas nooit volledig leren kennen, wat eigenlijk best wel raar is.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Sinds de coronacrisis zijn veel hogescholen en universiteiten in Nederland overgeschakeld van fysiek onderwijs naar online onderwijs. Door de coronamaatregelen, waaronder de ‘anderhalve meter maatregel’ was het voor veel scholen niet haalbaar om fysiek les te geven. De overgang naar online onderwijs heeft op veel Caribische studenten grote invloed gehad omdat ze nieuw in een land zijn en vaak nauwelijks of helemaal geen mensen kennen.

“Ik heb het geluk gehad dat ik in aanmerking kwam voor een woonruimte in een studentencomplex, samen met allemaal andere internationale eerstejaars studenten”, vertelt Anne. ”Omdat wij dus allemaal in dezelfde situatie zaten, hebben wij veel steun en gezelschap aan elkaar gehad. Samen koken, boodschappen doen, wandelen, fietsen, de dingen die wel mochten ondanks alle strenge maatregelen. Dus al met al heeft het gebouw ervoor gezorgd dat ik een sociaal leven had en niet eenzaam ben geweest”.

Enquête over beleving studenten
“Wij zijn ons ervan bewust dat studenten die in deze tijd naar Nederland gaan om te studeren in een andere situatie terecht komen dan andere jaren”, vertelt Juliette Chirino-Mendez, hoofd afdeling klantcontact van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC).

“Vanaf september zouden de studenten gewoon weer fysiek naar school gaan, maar nu de besmettingen in Nederland weer aan de hoge kant zijn, is het even afwachten wat dat voor gevolg heeft voor de studenten.”

Om er achter te komen wat voor invloed de maatregelen op de Caribische studenten heeft, heeft SCC een enquête doorgestuurd waarin ze vragen hoe de studenten de situatie beleven. “Een aantal studenten heeft laten weten dat ze zich eenzaam voelen omdat ze geen sociaal contact hebben. Maar gelukkig gaf de meerderheid aan dat ze daar geen last van hadden. Mochten de studenten wel problemen hebben, dan kunnen ze altijd contact opnemen met onze mentoren”, stelt Chirino-Mendez.

‘Het is een hele grote stap om in de coronatijd naar het buitenland te verhuizen voor je studie’

Anne vindt het jammer dat ze haar medestudenten van de opleiding niet heeft leren kennen. “Het is een hele grote stap om in de coronatijd naar het buitenland te verhuizen voor je studie, maar door een sociale woonomgeving heb ik het jaar niet ervaren als een eenzaam jaar met al te veel beperkingen. Eigenlijk zouden er voor internationale studenten veel meer van dit soort woonaccommodaties moeten zijn, zodat zij steun hebben aan elkaar.”

Ze hoopt dat ze het komende nieuwe studiejaar dan ook weer gewoon normaal fysiek onderwijs kan volgen. Maar of dit kan, hangt af van de ‘anderhalve meter maatregel’ en of die kan worden losgelaten. Door deze maatregel is het aantal lokalen erg beperkt geworden op de hogeschool, waardoor niet iedereen direct fysiek les kan gaan volgen.

“Ik hoor pas begin augustus of ik eindelijk gewoon weer naar de hogeschool kan gaan om mijn lessen te kunnen volgen of dat de lessen toch gedeeltelijk online zullen worden gegeven. Het is dus allemaal nog erg onzeker.”

The post Studeren in Nederland in coronatijd: ‘Meeste klasgenoten helemaal niet ontmoet’ first appeared on Caribisch Netwerk.