Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 39 min 46 sec geleden

Initiatiefwet homohuwelijk lijkt van de baan: ‘onvoldoende draagvlak’

25 september 2020 - 11:30pm

WILLEMSTAD – “De initiatiefwet om een huwelijk tussen twee mensen van het gelijke geslacht mogelijk te maken kan niet rekenen op voldoende draagvlak in de Staten”, zegt parlementariër Giselle Mc William (MAN). Daarom zal ze de initiatiefwet niet voordragen om behandeld te worden in de centrale commissie van het Curaçaose parlement.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/mcwilliamdraagvlak.mp3 parlementariër Giselle Mc William (MAN)

Download de audio hier
.

Voorzitter van Curaçao Pride, Frank Holtslag reageert hierop met: “Het is jammer dat Giselle Mc William ervoor kiest om de wet zelf niet meer in te dienen. Er komen verkiezingen aan. Dan durft men niet meer uit angst voor stemverlies. Ik ben blij dat Stephen Walroud wel doorzet.” Toch ziet Holtslag wel vooruitgang op Curaçao in  de acceptatie van de LGBT+ gemeenschap. Vanwege corona zijn de activiteiten van de achtste Pride Week dit jaar klein gehouden.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Twee jaar geleden namen Mc William en parlementariër Stephen Walroud (PAR) het initiatief om het homohuwelijk te legaliseren, wat toen symbolisch tijdens de Curaçao Pride Week werd aangekondigd. Maar nu het wetsvoorstel klaar is voor behandeling in het parlement, trekt Mc William zich dus terug.

“Wij zijn een katholiek eiland. Op dit moment zijn we er nog niet klaar voor om deze stap te zetten. Ik hoop dat in de komende tien jaar deze stap wel gezet kan worden als er andere mensen in de Staten zitten”, verklaart de parlementariër.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/mcwilliamreligie.mp3 parlementariër Giselle Mc William (MAN)

Download de audio hier
.

Collega-parlementariër Walroud blijkt niet op de hoogte van deze beslissing. Hij wil juist wel dat de initiatiefwet op de agenda gezet wordt voor behandeling. “Ook ik ben mij ervan bewust dat de initiatiefwet waarschijnlijk niet op voldoende steun kan rekenen. Maar dat neemt niet weg dat wij het verplicht zijn tegenover de LGBT+ gemeenschap om het wel te proberen.”

Walroud zegt dat hij desnoods zelf de initiatiefwet op de agenda van het parlement laat zetten zodat het proces verder kan gaan. Hij heeft al een verzoek ingediend bij de parlementsvoorzitter. De parlementariër wil ook dat de wetsbehandeling nog voor de verkiezingen plaatsvindt.

“Veel verder dan dat zullen we waarschijnlijk toch niet komen. Maar het moet wel komen tot een stemming zodat wanneer de volksvertegenwoordiging het verzaakt om dit zelf te regelen, het afgedwongen kan worden.”

‘Het moet wel komen tot een stemming in het parlement’ – parlementariër Stephen Walroud (PAR)

De LGBT+ gemeenschap kan dan een proces starten om via de rechter de regering te dwingen het alsnog te regelen. “Niet door het huwelijk in het burgerwetboek te veranderen, maar dan zal er wel een andere oplossing moeten worden geboden zodat mensen zich juridisch in het echt kunnen verbinden. Dat zal dan in de vorm van een geregistreerd partnerschap zijn”, aldus Walroud.

Parlementariër Mc William is het wel eens met haar collega Walroud dat voor geregistreerd partnerschap meer draagvlak is op Curaçao, omdat dit niet gaat om een huwelijk maar het zorgen voor gelijke rechten voor iedereen.

Landbouwbeleid Curaçao blijft steken: boeren zoeken kansen ergens anders

24 september 2020 - 10:05pm

WILLEMSTAD – “Ik ben teleurgesteld in het landbouwbeleid van Curaçao. Daarom zoek ik mogelijkheden buiten het eiland.” Dat zegt boerin Mayra Martis van Curaçao Future Farming.

De agrarisch-ondernemer heeft een brief geschreven aan een Nederlands zadenbedrijf. Het bedrijf bekijkt nu of ze hun landbouwontwikkelingsproject uit Suriname naar Curaçao kunnen halen.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

“In tijden van crisis, zoals nu in de Covid-periode, zie je hoe belangrijk het is voor landen om voor voedsel niet afhankelijk te zijn van import”, zegt Ron van Houdt, adviseur van de stichting ‘In de Kiem Suriname’.

Vooral import
Curaçao importeert volgens het Centraal Bureau voor Statistieken Curaçao (CBSC) jaarlijks rond de 4 miljoen gulden (ongeveer 2 miljoen euro) aan groente en fruit uit het buitenland. Zo’n drie procent van de totale markt wordt lokaal geproduceerd.

Om het project op Curaçao uit te rollen heeft de adviseur een stuk grond nodig, om een agro-educatiecentrum op te zetten. “Dat is het enige wat we vragen. We vragen geen financiën van de Curaçaose regering”, vertelt Van Houdt. “We zullen zelf zorgen dat financiën op een rij komen, maar eerst is het belangrijk om te weten of de Curaçaose regering hieraan mee wil werken.”

Van Houdt wil meer modernere teeltechnieken naar het eiland brengen. “Ik zie dat er problemen zijn met landbouwgif”, vertelt de adviseur, “het is toch wel zaak om veilig voedsel aan de samenleving en de toeristen voor te schotelen”.

Hij ziet hierin ook een samenwerking met de dienst Landbouw, Vee en Visserij (LVV) voor een spuitlicentie, ‘dan krijgen ze daar ook training in’. De adviseur zou meer biologische tuinbouw willen introduceren.

Ook ziet hij een oplossing voor het ‘waterprobleem’ voor veel landbouwers. “We kunnen bepaalde teelt introduceren die het watergebruik reduceert, waardoor de landbouwers minder water nodig hebben voor hun gewassen.”

Harold Schoop, woordvoerder van de Agrarische Koöperatieve Vereniging (AKV) is blij dat er initiatief wordt genomen om een landbouwproject op te zetten op Curaçao. “Wij wachten al jarenlang op een gedegen landbouwbeleid. Plannen zijn er genoeg maar er worden maar weinig plannen uitgevoerd”, vertelt Schoop.

Wachten op water voor landbouw
Zo wacht de woordvoerder nog steeds op water voor een gereduceerde prijs, wat de landbouwers enkele maanden geleden is beloofd. “Sinds de overeenkomst afgelopen mei is getekend door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), hebben wij hier nooit meer iets van gehoord.”

In juli is de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzy Romer, opgestapt. De post is overgenomen de minister van Verkeer en Vervoer, Zita Jesus-Leito. Het is niet bekend hoe de plannen voor de landbouw er nu voor staan.

Overheid gaat verder met delen geheime patiënteninfo corona

24 september 2020 - 8:37am

ORANJESTAD – Medische en persoonlijke gegevens van mensen die coronatesten doen, blijven gedeeld worden door de overheid, onder meer met een commercieel bedrijf. Dat blijkt uit informatie waarover Caribisch Netwerk beschikt.

Eind augustus lekte een lijst uit met patiëntengegevens uit de Arubaanse corona-app. Al snel wees gezondheidsminister Dangui Oduber met een beschuldigende vinger naar de politieke oppositie. De lijst zou alleen in een hele kleine kring zijn gedeeld, zei Oduber.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/gedupeerdelek.mp3 Gedupeerde patiënt Anthony Schouten in gesprek met verslaggever Sharina Henriquez

Download de audio hier
.

Maar uit de maatregelen die na de lek zijn genomen, blijkt dat de overheid niet veel heeft gedaan om de patiëntengegevens te beschermen en de kring veel groter was. Want pas na de lek, eist de overheid van iedereen die toegang tot de medische info wil,  ‘een geldige reden hiervoor moet hebben en goedkeuring’. Ook wordt het tekenen van een geheimhoudingsverklaring nu pas verplicht gesteld.

Volgens verschillende Arubaanse wetten mogen medische gegevens in principe alleen tussen dokter en patiënt gedeeld worden. Er zijn wel uitzonderingen vanwege besmettelijke ziekten, maar dat kan alleen onder strikte voorwaarden. Verder moet de patiënt weten waarvoor zijn medische informatie wordt gebruikt en toestemming geven als deze met derden worden gedeeld.

Maar mensen die de Arubaanse corona-app hebben gebruikt en van wie de gegevens zijn gelekt, zeggen dat niemand hen heeft geïnformeerd dat hun informatie ook met andere partijen wordt gedeeld.  Daarbij wil Directie Volksgezondheid de vertrouwelijke gegevens ook delen met instanties die gaan over ziekteverzuim door Covid-19. Waaronder dus een commercieel bedrijf.

Advocaat Desirée Croes die een groep van tien door de lek gedupeerde patiënten vertegenwoordigt, vindt het ‘uit den boze’ als de overheid medische gegevens gaat verstrekken ten behoeve van werkgevers.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/advocaatcroes.mp3 Advocaat Desirée Croes in gesprek met verslaggever Sharina Henriquez

Download de audio hier
.

Daarnaast wil Directie Volksgezondheid ook weer patiëntengegevens naar partijen sturen die een hotmail- dan wel gmailadres hebben. Terwijl bekend is dat deze mailaanbieders minder veilig zijn omdat ze meekijken/meelezen. In 2018 waarschuwde bijvoorbeeld de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens artsen dat zij het beroepsgeheim schenden als ze patiëntengegevens via dit soort mailsystemen blijven sturen.

De Arubaanse premier zei vorige week nog: “We garanderen iedereen dat geheime informatie van patiënten geheim blijft. We hebben fouten die er waren, gecorrigeerd.” Onder meer is ‘de procedure nu heel anders en veel meer controle’, aldus de premier die zich verder niet wil uitlaten over de onderzoeken naar de lek.

De overheid heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie voor een strafrechtelijk onderzoek. Daarnaast loopt een intern onderzoek bij Directie Volksgezondheid waaruit blijkt dat het in ieder geval niet om een hack gaat. Verder hebben dus tien burgers aangifte gedaan, ook tegen de directeur en minister van Volksgezondheid. Ze vermoeden immers ook ‘grove nalatigheid of onvoorzichtigheid’ bij de verspreiding van hun persoonlijke informatie.

De Arubaanse corona-app/afbeelding: Directie Volksgezondheid

‘Zonder onze Caribische eilanden, had de Tweede Wereldoorlog langer geduurd’

22 september 2020 - 12:19pm

DEN HAAG – Wat weten we eigenlijk over de rol van onze Caribische eilanden tijdens de Tweede Wereldoorlog? “Veel te weinig”, vindt oud-marinier Jos Rozenburg. Hij deed jarenlang onderzoek en schreef daar een boek over.

“Met de rest van Nederland, dacht ik ook dat er nooit gevochten was op de eilanden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niets blijkt minder waar. Sterker nog: zonder hulp van onze Caribische eilanden, had de oorlog langer geduurd.”

“De eilanden waren verschrikkelijk belangrijk, want daar waren de raffinaderijen die de vliegtuigen en tanks van de geallieerden van brandstof voorzien. De Duitsers hebben Aruba en Curaçao aangevallen.”

Tekst gaat verder onder de video

Oud-marinier Jos Rozenburg en sergeant-majoor Elvis Manuela in het debatprogramma Kwesties (NTR)

Tijdens de oorlog kregen inwoners de opdracht om ’s avonds in totale duisternis te leven, zodat de Duitse onderzeeboten de kust niet konden zien. “Inwoners moesten alle ramen van hun huis verduisteren. Auto’s reden ’s avonds zonder licht. Het werd geweldig nageleefd, geen lampje was meer zichtbaar.”

“De grootste daden die er verricht zijn, zijn onderbelicht gebleven”, aldus Rozenburg. “Op de middelbare school wordt op de eilanden vanuit een Nederlandse bril onderwezen. Iedereen kent Anne Frank, maar als je vraagt naar de eigen geschiedenis dan weten mensen maar één ding. De verduistering.”

‘Niet honderden, maar duizenden Caribische namen gevonden’
Acht jaar lang deed Rozenburg – in zijn vrije tijd – onderzoek naar de rol van de Caribische eilanden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het leverde niet honderden, maar duizenden Caribische namen op.

De Caribische mannen waren vaak werkzaam in de machinekamer van schepen. “Dat was de gevaarlijkste plek met een onderzeeboot in de buurt. Als je werd getorpedeerd, was de kans heel groot dat je er niet levend uitkwam.”

‘Overal ter wereld zijn er oorlogsgraven van Antillianen’
“Toen ik hoorde dat de oorlog zonder de eilanden waarschijnlijk langer had geduurd, viel ik stil”, vertelt Elvis Manuela. Hij is sergeant-majoor bij Defensie en is geboren op Curaçao. “Als ik dit soort verhalen hoor, word ik heel trots en tegelijkertijd vreet het aan me dat we zo weinig hierover leren.”

Zowel Rozenburg als Manuela missen de betrokkenheid van de Caribische gemeenschap. Zeker nu het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar bevrijding viert. “Sterker nog, er zijn over de hele wereld oorlogsgraven van Antillianen. Maar mensen weten niet welke rol de eilanden hebben gespeeld.”

‘Mijn droom is dat de Caribische scholieren hierover leren’
Rozenburg’s droom is dat het boek vertaald wordt naar het Papiaments en dat scholieren meer over ‘hun eigen en onze gezamenlijke geschiedenis’ leren. “We moeten de jeugd in hun eigen taal vertellen over de heldendaden van hun oma’s en opa’s. Maar ik heb niet de middelen. Ik ben nog steeds op zoek naar hulp.”

Beiden willen graag een gesprek met minister Ank Bijleveld van Defensie. “Bovendien”, stelt Manuela, “kunnen deze verhalen  flink helpen in de strijd voor meer diversiteit binnen Defensie. Je beseft dat je als mens, ook vanuit een klein eiland, zoveel kunt betekenen voor de wereld.”

Sergeant-majoor Elvis Manuela spant al jaren in voor meer diversiteit bij Defensie en probeert Caribische jongeren te inspireren om bij daar ook aan de slag te gaan. – Foto: John Samson

Lichte lockdown schudt Bonaire weer wakker

22 september 2020 - 12:24am

KRALENDIJK- “Ik ben zelf niet bang om het coronavirus op te lopen. Ik vermijd grote groepen mensen, maar ik vrees voor mijn zoon. Hij werkt bij het vliegveld”, zegt Stanislao Valentijn.

De 64-jarige Bonairiaanse vindt het wel goed dat de maatregelen zijn aangescherpt op het eiland. Lange tijd had Bonaire maar twee gevallen. Maar door de vele besmettingen, totaal nu 37 met 1 dode, voert Bonaire vanaf vandaag een ‘lichte lockdown’ in die voorlopig tien dagen duurt.

Dat betekent vooral dat de horeca dicht moet. Restaurants mogen nog wel eten bezorgen of laten afhalen tot tien uur ‘s avonds. Ook andere winkels die niet noodzakelijk zijn, moeten dicht. Zo ook sportscholen, kappers en casino’s.

Al vanaf het begin van de crisis is de horecasector echter het zwaarst getroffen. Bij de 88 Snack zijn alle stoelen en krukken weggehaald. “Zo zorg je dat men niet blijft hangen”, zegt de medewerker van de snackbar. Dit kost omzet, maar hij zegt begrip voor de maatregel te hebben. “Het is jammer, maar dit is beter dan meer coronagevallen. Anders krijgen we zwaardere maatregelen.”

Laks
De huidige situatie heeft bewoners weer wakker geschud. Zoals Anneke Jansen. Zij hield zich zoals veel andere Bonairianen aan het begin van de coronacrisis aan de ‘regels’. “Ik werd op een gegeven moment laks, maar ik ga me er nu weer aan houden”, zegt de Nederlandse vrouw die al jaren op het eiland woont.

“Je kent bijna iedereen op Bonaire. Het is nu beangstigend, het is niet meer een ver-van- mijn-bed-show.”

Scholen blijven open
In de meeste bedrijven is het sinds kort verplicht een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Scholen gaan niet dicht maar dat zorgt voor flinke discussies op social media; veel ouders maken zich zorgen over een uitbraak op school. Hoewel GGD-arts Marian Luinstra -Passchier afgelopen zaterdag aangaf dat de rol van de kinderen bij verspreiding van het virus minimaal is. De verspreiding op Bonaire ligt vooral in de werksfeer en sociale contacten na het werk, aldus de arts.

De lokale autoriteiten hebben verder de controles opgevoerd en voor Bonaire geldt vanuit Nederland inmiddels het reisadvies code oranje. Dat betekent dus geen vakantiereizen meer, maar alleen naar het eiland reizen als het noodzakelijk is.

Andere eilanden
Ook op Aruba en Curaçao worden de maatregelen steeds strenger. Aruba staat wereldwijd aan kop met de meeste coronabesmettingen per inwoners (3587 tot nu toe). Afgelopen vrijdag verscherpten de autoriteiten de avondklok: vanaf tien uur ‘s avonds mag niemand de straat meer op. Aruba is van alle eilanden het hardst getroffen met inmiddels 24 geregistreerde coronadoden.

Geen wet betekent voor meeste kinderen geen speciaal onderwijs

18 september 2020 - 9:55pm

KRALENDIJK – Sohaima M. is moeder van een zevenjarig meisje met gedragsproblemen. “Het ging vrijwel gelijk mis met mijn dochter op een reguliere school. We waren allebei doodongelukkig.” Maar alternatieven zijn er haast niet en dat komt omdat op Bonaire, in tegenstelling tot in Nederland, geen wet is voor speciaal onderwijs.

Sohaima’s dochter heeft een normaal IQ, maar raakt overprikkeld in een grote klas. De school heeft nog geprobeerd om begeleiding te geven, vertelt haar moeder, maar uiteindelijk liep het mis. Ze kon wel naar een particuliere school. Maar zegt de moeder: “Het is te duur, ik kan dat niet betalen.” Dus houdt ze haar kind thuis.

In de huidige wet staat dat er op het eiland inclusief onderwijs wordt gegeven. Dit betekent dat ieder kind een plek moet hebben op een reguliere school. Bonaire heeft één openbare basisschool voor moeilijk en zeer moeilijk lerende kinderen. Voor leerlingen die echter wel kunnen leren maar door bijvoorbeeld gedragsproblemen niet op een gewone school mee kunnen, is er nagenoeg geen speciaal onderwijs.

‘Kinderen met complexe gedragsproblemen of meervoudige handicap kunnen op Bonaire nergens terecht’

Saby de Bies, directeur van Stichting Openbaar Onderwijs Bonaire, benadrukt dat de problematiek groot is. “Kinderen met complexe gedragsproblemen of meervoudige handicap kunnen op Bonaire nergens terecht. Hoewel ze ook recht hebben op onderwijs, zijn er geen mogelijkheden tot speciaal onderwijs.”

Zij vindt het zorgwekkend dat er een groep kinderen is die buiten beeld blijven. “Veel ouders die uit Nederland komen, kiezen om thuisonderwijs te geven zonder officieel vrijstelling aan te vragen.”

Wie het kan betalen, kan voor speciaal onderwijs wel terecht bij de particuliere school, Het Koraal. Daarvan zegt oprichter Vera Dohmen: “Er zijn veel kinderen die wat extra nodig hebben in het onderwijs en de scholen kunnen dit niet bieden. Er is geen plek voor deze kinderen en ze vallen tussen wal en schip.”

Nederland verantwoordelijk
Gedeputeerde Nina den Heyer zegt dat speciaal onderwijs onder de rijksoverheid in Nederland valt. “Ik weet dat minister Slob (onderwijs) naar een oplossing toe werkt.”
Ze vindt verder dat er wel voldoende aandacht is voor de problemen met speciaal onderwijs. Bijna alle kinderen met leerplicht zijn ook in beeld bij de leerplichtambtenaar, aldus Den Heyer.

Inspectie over speciaal onderwijs

foto: Belkis Osepa

In 2017 meldt de Nederlandse onderwijsinspectie goed nieuws over de voortgang van regulier onderwijs. Maar voor speciaal onderwijs blijkt er nog heel wat nodig.
Lees meer: Inspectie: onderwijs in Caribisch Nederland haalt nu basiskwaliteit

Grens Sint-Maarten open na aanhoudend protest

17 september 2020 - 7:15pm

PHILIPSBURG – Nadat burgers van zowel het Nederlandse als Franse deel van Sint-Maarten opnieuw protesteerden tegen de grenssluiting, hebben de Franse autoriteiten besloten om deze direct te openen.

Soualiga United, een beweging met leiders uit de Nederlandse en Franse gemeenschap organiseerde het protest. Honderden demonstranten gaven daaraan gehoor deze woensdag en met succes: om vier uur ‘s middags werden alle blokkades en controles opgeheven. Onder de demonstranten waren ook politici van beide kanten. “De mensen in dit land, van beide zijden, noord en zuid, zijn één. En we willen ook één blijven”, bendrukt onderwijsminister Rudolphe Samuel.

De Franse autoriteiten sloten de grens voor vrij verkeer uit vrees voor coronabesmettingen. Dit nadat Nederlands Sint-Maarten eind juli de grenzen met Amerika opende. Alleen voor werk of gezondheidsredenen mochten mensen nog heen en weer reizen. Daarvoor moesten ze beschikken over een speciaal grensdocument.

Op 15 september zou de grens weer openen, maar dat werd uitgesteld naar 1 oktober. De frustratie groeide onder beide bevolkingen. Het dieptepunt vonden velen toen leerlingen die de grens over moesten om naar school te gaan, werden teruggestuurd.

Bewoners rondom vuilnisbelt Sint-Maarten moeten weg

16 september 2020 - 1:44pm

PHILIPSBURG – Rondom de vuilnisbelt net boven Philipsburg, wonen ongeveer tweehonderd mensen in krotten en zee-containers. De Nederlandse overheid heeft fondsen beschikbaar gesteld om het gebied op te knappen maar de werkzaamheden kunnen niet beginnen totdat de bewoners zijn verhuisd.

Er is nog geen duidelijk plan over waar de bewoners naartoe moeten. Ze leven in onzekerheid. Een deel van de bewoners is illegaal en vrezen voor hun toekomst nu het gebied waar ze wonen, wordt aangepakt.

Tekst gaat verder onder de video

Door Tim van Dijk en Jenny Steel (Nederlandse ondertiteling)

 
Het National Recovery Program Bureau (NRPB) voert sinds januari 2019 wederopbouwprojecten uit. In 2017 werd Sint-Maarten hard geraakt door orkaan Irma. Het eiland was grotendeels verwoest en de wederopbouw is nog niet afgerond.

Een van de projecten is de vuilnisbelt. De NRPB is van plan om de vuilnisbelt en gemeentelijke afvalstortplaatsen te upgraden. Ze willen beter beheer van afvalstoffen mogelijk maken en de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en omwonenden verbeteren.

Volgens de NRPB is het duidelijk geworden dat de gemeenschap naast de vuilnisbelt verplaatst moet worden, om een veilige herinrichting van de afvalstortplaats mogelijk te maken. Een eis van de NRPB is dat de bewoners naast de vuilstortplaats niet slechter af mogen zijn na de verhuizing.

Connie woont al twintig jaar op Pond Island. Foto: Jenny Steel

Mark Williams, interim Secretaris-Generaal van de Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur (VROMI):
“In opdracht van de NRPB (National Recovery Program Bureau) wordt er een ‘Resettlement Action Plan’ opgezet. Wanneer dit plan op tafel ligt, weten we hoe we de verhuizing van de gemeenschap op en rondom de vuilnisbelt gaan aanpakken.”

‘Geen huizen voor illegalen’
Claudius Buncamper, parlementslid voor de United St Maarten Party, is fel tegen de Resettlement Action Plan en wilt dat de krotten worden gesloopt.
“Veel mensen op Pond Island zijn illegaal. We hebben niet eens huizen voor onze eigen mensen”:

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/buncamperdump.mp3 Claudius Buncamper is het niet eens met het plan van de overheid van Sint-Maarten

Download de audio hier
.

Ermitania Pascual woont al meer dan vijftien jaar op Pond Island. “Elf mensen die hier wonen hebben een Nederlandse paspoort, waaronder ik. Maar alle mensen die hier wonen zijn Nederlanders. Ze zijn hier geboren of leven hier al jarenlang.”

Foto: Tim van Dijk

Geen antwoord op illegaal verpachte gronden
Andere Pond Islanders, die anoniem willen blijven, geven aan dat ze huur betalen aan lokale verhuurders, ondanks dat zij op een terrein wonen dat eigendom is van de overheid. Bij navraag over welke delen van het terrein op Pond Island verpacht zouden zijn, wil de overheid geen antwoord geven.

Er is nog geen vaste datum voor de afronding van het Resettlement Action Plan.

Aruba vindt opnieuw geld zonder Nederlandse steun

16 september 2020 - 12:57am

ORANJESTAD – ‘Geluk’ noemt de Arubaanse premier dat Aruba weer zelf geld weet te vinden, om zonder Nederlandse steun haar rekeningen te kunnen betalen in september en oktober.

“Natuurlijk is lenen bij Nederland voordeliger tegen 0 procent rente. Maar als zij ons niet willen helpen, dan helpen we onszelf. En het goede nieuws is, dat wij ons nu zelf kunnen helpen”, zegt premier Evelyn Wever-Croes.

Premier Evelyn Wever-Croes – foto: Sharina Henriquez

De onderhandelingen tussen Aruba en Nederland over de voorwaarden voor de derde coronalening van 204 miljoen florin (bijna 96 miljoen euro) zitten al sinds juni vast. Het geld had Aruba acuut nodig om juli, augustus en september te overbruggen als gevolg van de coronacrisis.

In augustus had het eiland ineens toch geld om zelf te kunnen betalen. Vervolgens zei de premier begin september dat er weer genoeg was om tot halverwege deze maand uit te zingen, dan zou het echt op zijn. De onderhandelingen met Nederland omschreef de premier daarom als ‘Nederland met een pistool tegen ons hoofd’.

Maar het eiland heeft toch weer een ‘deur’ gevonden, zegt Wever-Croes nu. De details zouden uiterlijk vandaag bekend worden. Financiënminister Xiomara Maduro zegt echter: “We zijn nog niet klaar, het proces moet eerst nog afgerond worden voordat de details publiek kunnen.”

Geldleners uit Aruba maar ook andere landen in het Koninkrijk kunnen zich in ieder geval inschrijven op obligatieleningen. (Update: op 16 september is bekend geworden dat de Centrale Bank van Aruba staatsobligaties uitgeeft tegen een rente van 5,3% en looptijd van 7 jaar waarmee de overheid 168 miljoen gulden (bijna 79 miljoen euro) aan leningen wil aangaan. )

‘Ik hoop dat we zelf geld kunnen blijven krijgen’ -premier Evelyn Wever-Croes

Deze leningen zorgen er in ieder geval voor dat het eiland nog dieper in het rood komt. Vooral omdat ze dus duurder zijn dan die Nederland verstrekt. Maar Aruba kan zich nog altijd niet vinden in de Nederlandse leningsvoorwaarden.

Op de vraag wat voor een signaal Aruba hiermee afgeeft, zegt Wever-Croes: “Ik hoop dat we zelf geld kunnen blijven krijgen. Het is zo dat we van geluk spreken en misschien kunnen we van geluk blijven spreken. Maar het is niet heel verantwoord, verstandig om alleen op geluk af te gaan.”

Aruba zegt sowieso een ‘gat’ van 136 miljoen florin (bijna 64 miljoen euro) voor dit jaar te hebben waar ze geld voor moet vinden. Dit omdat Nederland het termijn voor de derde coronalening pas laat ingaan als het eiland akkoord gaat met de voorwaarden.

Dubbel crisis voor Aruba’s enige ziekenhuis

14 september 2020 - 6:53am

ORANJESTAD – Horacio Oduber Hospital is het eens met de zorgwerkers die alarm slaan over de kritische situatie nu in de zorgsector. Maar Aruba’s enige ziekenhuis heeft het extra zwaar: het staat sinds 2018 miljoenen in het rood en heeft een jaar vol kostbare incidenten achter de rug.

“Het ziekenhuis staat er al een paar jaar financieel niet goed voor. Dus we hebben geen reserves, alleen maar schuldenposities om dit soort schommelingen op te kunnen vangen”, zegt Freek Korver, interim voorzitter van het ziekenhuisbestuur.

foto: Freek Korver /eigen archief

Met schommelingen bedoelt Korver de zorg van het aantal Covid-patiënten, dat vooral nu in de tweede golf op het eiland aanhoudend hoog blijft. Maar ook de bezuiniging op het budget van het ziekenhuis, ingegeven door de Nederlandse eisen voor coronaleningen aan Aruba.

Het ziekenhuis is verder geplaagd door incidenten, calamiteiten die Korver omschrijft als ‘een soort Murphy’s Law’: “Je kan het nog niet zo gek bedenken of het is gebeurd in een periode van een jaar.” Hij bedoelt daarmee de hack van het computersysteem in november vorig jaar, maar ook de grote brand in juni waarna ook asbest geruimd moest worden.

‘De wachtlijsten, dat mensen langer moeten wachten op behandeling, dat is verschrikkelijk’

Alles bij elkaar heeft dit geleid tot lange wachtlijsten, erkent de ziekenhuisbestuurder. “De wachtlijsten, dat mensen langer moeten wachten voordat de behandeling start, dat is wel een gegeven. En als mensen daar klachten over hebben, dan begrijp ik dat ook en dat is ook wat onze professionals verschrikkelijk vinden. En ik ook als ziekenhuisbestuurder verschrikkelijk vind. Het liefst heb je natuurlijk gewoon dat je met je capaciteit de reguliere zorg kan leveren. Maar dat kunnen we op dit moment niet.”

Twee weken geleden stuurde een groot aantal zorgwerkers (specialisten, huisartsen, apothekers, verloskundigen, tandartsen ect.) een brandbrief naar de regering. Met de bezuinigingen en de onzekerheid over de financieel-economische crisis waarin Aruba verkeert, zeggen ze zonder oplossing spoedig niet langer te kunnen instaan voor de zorg. Het ziekenhuis ondertekende die brief niet, maar onderschrijft de inhoud wel, zegt Korver.

“Wij hebben een aparte brief naar de minister-president en ministers gestuurd en ook naar Nederland, met woorden van gelijke strekking dat dit (bezuinigingen) voor ons in een ernstige situatie, de situatie veel ernstiger maakt. En inhoudelijk onderschrijf ik hun zorgen in de brief: als dit zo langer doorgaat, dan is het inderdaad zo dat op Aruba de zorg niet meer geleverd kan worden waarvan de professionals en wij ook als hospitaal denken dat die geleverd zou moeten worden.”

‘De zorg op Aruba wordt niet extreem goed betaald’

Korver legt uit wat er gebeurt als het ziekenhuis opnieuw minder geld krijgt: “We kunnen misschien nog een maand onze crediteuren en leveranciers van ons afhouden. Maar als dat langer gaat duren, dan niet. En dan moet je keuzes maken.” En dat betekent dus bijvoorbeeld dat het ziekenhuis niet meer voldoende materiaal kan inkopen.

Bij de eerste bezuiniging heeft het hospitaal ervoor gekozen om te korten op de salarissen. “Dat vergt natuurlijk veel van onze medewerkers. Ze zitten niet thuis duimen te draaien maar zich het snot voor de ogen weg te werken om de Covid-patiënten en andere patiënten goed te kunnen helpen.”

Korver vindt dat lokaal de waardering voor de zorgwerkers achterblijft met de rest van de wereld. “Laat ik Nederland aankaarten, daar wordt direct gesproken over hogere salarissen en eenmalige bonus. Op Aruba praten we over kortingen waarvan vanuit de overheid wordt gevraagd dat wij meer hadden moeten korten dat wij nu hebben gedaan. Wij hebben bewust gezegd: dat doen wij gewoon niet.”

Maar ook in Nederland vindt de ziekenhuisbestuurder is er een verkeerd beeld. “Ik vind dat in de zorg op Aruba niet extreem goed wordt betaald. De beelden die men heeft in Nederland over dat iedereen met een soort gouden lepel hier rondloopt, daar ben ik in ieder geval voor de zorg niet mee eens. Dat weten ze overigens ook in Nederland, dat heb ik ze ook verteld.”

‘Aruba noch Nederland heeft op de brandbrief gereageerd’

Noch van de Arubaanse regering als de Nederlandse is op de brandbrief van het ziekenhuis gereageerd, zegt Korver. “Ik trek bijna dagelijks aan de bel bij VWS (Nederlandse ministerie voor gezondheid, red.). Zij maken zich ook zorgen over de continuïteit van de zorg op het eiland. Maar zij hebben natuurlijk ook te dealen met BZK (ministerie voor Koninkrijksrelaties, red.) die in het kader van de liquiditeitssteun ook andere afspraken wil maken.”

BZK is het ministerie in Nederland dat gaat over de eisen aan Aruba voor  de coronaleningen. Eén daarvan is dat Aruba maandelijks 5 miljoen florin (2,3 miljoen euro), totaal 35 miljoen dit jaar, moet korten op de uitgaven van nationale zorgverzekeraar AZV. Deze koopt voor de bevolking zorg in, onder meer dus bij het ziekenhuis.

Corona nog onder controle

Of het ziekenhuis de situatie nu in de tweede coronagolf die vele malen heftiger is voor Aruba, onder controle heeft? “We hebben nog voldoende capaciteit. Er komen extra mensen uit Amerika en daarmee kunnen we opschalen naar 20 ICU-bedden. Dus ja, als je dat onder controle noemt, dan zijn we onder controle. Maar het vergt wel heel veel van onze organisatie”, aldus Korver.

De patiënten zijn relatief nog jong, legt de ziekenhuisbestuurder verder uit, die sneller herstellen en dus sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden . “Maar als de aantallen te veel gaan toenemen en het ouder gaat worden; ja, we hebben ook onze grenzen.”