Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 4 min 13 sec geleden

Aruba krijgt coalitie, Eman stapt uit de politiek

7 uur 30 min geleden

ORANJESTAD – Aruba zal na zestien jaar een coalitie krijgen. Generaties lang gingen de verkiezingen op het eiland voornamelijk tussen twee partijen, maar dit jaar kwam daar een derde partij bij, de POR. Een afsplitsing van regeringspartij AVP van premier Mike Eman, die vier zetels verloor en negen overhield. Ook hun grote tegenstander MEP haalde negen zetels, POR haalde twee zetels. MEP, POR en mogelijk RED die een zetel behaalde lijken nu de gewezen coalitiepartners.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/mikeconcessie.mp3 Mike Eman in gesprek met Sharina Henriquez en Ariën Rasmijn

Eman heeft vannacht bekendgemaakt dat hij het leiderschap van de AVP neerlegt. In 2013 haalde hij nog een ‘monsterzege’ met dertien zetels. AVP blijft met 23385 stemmen de grootste partij en formeel de eerste gegadigde om een coalitie te proberen te vormen. Maar het verlies van zo’n 10.000 stemmen is voor Eman genoeg aanleiding om niet alleen aan te kondigen dat zijn partij ervoor kiest om in de oppositie te gaan, maar dat hij zelf ook als leider van AVP opstapt. Volgens Eman heeft een groot deel van de partijaanhang door thuis te blijven een signaal afgegeven aan de partij over de controverses rond minister Paul Croes en terreinuitgifte.

Vrouwelijke premier
Aruba krijgt nu dus vrijwel zeker haar eerste vrouwelijke premier. Met nog een paar stemlokalen te gaan verklaart MEP-leider Evelyn Wever-Croes aan Caribisch Netwerk liever alleen de regering in te hebben willen gaan, maar tevreden te zijn met het resultaat. Hoewel zij nog met de partijraad van MEP, vannacht nog, in beraad moet verklaart Wever-Croes zelf open te staan voor een zo breed mogelijke coalitie, wat zij nu al voorziet als een zware opgave.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/evelyn17.mp3 Evelyn Wever-Croes in gesprek met Ariën Rasmijn

De partijleider zegt bij de onderhandelingen nadruk te willen leggen op good governance en het op orde stellen van de openbare financiën. Het afslanken van het kabinet van negen naar zeven ministers om de overheidskosten te drukken is voor haar een harde voorwaarde.

Sleutel
De nieuwe partij POR is met haar twee zetels de sleutel tot de nieuwe regering. Tijdens het tellen stond de partij lang nek aan nek met RED, die uiteindelijk met een zetel terug is in de Staten. RED-leider Ricardo Croes, die met een minimaal budget campagne heeft gevoerd, zegt bereid te zijn met alle partijen om de tafel te zitten.

Verkiezingen Aruba: AVP en MEP voorzien meerderheid, POR wil verrassen

21 uur 37 min geleden

ORANJESTAD – Aruba heeft vandaag voor haar nieuwe parlement gestemd. De stembureaus zijn om 19.00 uur gesloten en men maakt zich op om te gaan tellen. In de loop van de dag sprak Caribisch Netwerk met partijleiders van AVP, MEP, POR en RED om de verwachtingen te peilen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/verkiezingenaua17.mp3 Een reportage van Ariën Rasmijn

Otmar Oduber van de nieuwe partij POR was al vroeg met zijn gevolg naar Colegio San Hose in Sta. Cruz om te gaan stemmen. Hij zegt op zijn minst drie zetels te gaan halen, maar hoopt op maar liefst vijf.

‘Nieuwe adem’
Niet veel later was Ricardo Croes, samen met zijn collega-kandidaten op de kieslijst van de kleine partij RED – die volgens peilingen een mogelijke kanshebber is op een zetel – aangekomen bij het buurtcentrum van Tanki Leendert. Gehuld in een Arubaanse vlag verklaarde Croes dat het Arubaanse volk genoeg heeft gehad van zestien jaar AVP en MEP, en dat hij hoopt dat gestemd wordt voor nieuwe partijen: ‘een nieuwe adem’.

Evelyn Wever-Croes van MEP zegt een succesvolle campagne achter de rug te hebben gehad. Vandaag ging volgens haar vooral om het controleren van het stemproces op mogelijke fraude door de zogenaamde checkers, mensen die de partij naar elk stembureau stuurt om aan de hand van het kiesregister te controlleren wie allemaal komt stemmen.

Rekenen op de overwinning
Wever-Croes zegt dat de verwachtingen tussen de negen en dertien zetels liggen, maar dat de MEP sowieso de grootste partij wordt. Het liefst regeert ze alleen. Mike Eman van AVP zegt een overweldigende overwinning te verwachten, aangezien het volk naar zijn zeggen het beleid van de afgelopen acht jaar van de AVP massaal steunt en niet terug wil naar een regering onder MEP.

Stemwijzer: ‘Eigen mening belangrijker dan familietraditie’

21 september 2017 - 9:35pm

HILVERSUM – Steeds meer Arubanen stappen af van de familietraditie om op een vaste partij te stemmen en kijken vooral naar de inhoud van partijprogramma’s. ‘Een opmerkelijke trend’ volgens de makers van de allereerste Arubaanse stemwijzer VotaAruba.org.

“Wij merkten dat mensen behoefte hebben aan informatie, vooral zo vlak voor de verkiezingen”, legt Lorenzo Fränkel (27) uit. Hij is één van de groep jonge Arubanen uit Nederland die de stemwijzer ontwikkelde. “De insteek is informeren.”

Populair
Inmiddels hebben meer dan 11.000 mensen gebruik gemaakt van VotaAruba.org. “In de eerste week al kregen we heel veel reacties en er werden zelfs memes (spotprentjes) gemaakt.”

“Als de stemwijzer je een andere partij adviseert dan je eigen partij.” – Afbeelding: Facebook

Kritiek
Maar er is ook kritiek en dan vooral van mensen die worden geconfronteerd met een ander stemadvies dan waar ze jarenlang op hebben gestemd. “Een fervente AVP-aanhanger zei op Facebook dat de stemwijzer niet goed werkt omdat hij niet op zijn partij uitkwam”, vertelt Fränkel.

“Nooit kom ik uit op de partij waar ik eigenlijk op wil gaan stemmen. Het is altijd een andere. Please jongens gebruik je hersens en laat je niet misleiden.” – Afbeelding: Facebook

Tot in het stemhokje
De stemwijzer blijft tot na de Arubaanse verkiezingen op 22 september beschikbaar. “Dus ook in het stemhokje kun je vrijdag nog even snel de stemwijzer checken.”

Na de verkiezingen op 22 september willen de makers van VotaAruba.org zich storten op een zogenaamde ‘vote-tracker’. “Als de partijen eenmaal zitten op het pluche dan willen we checken of ze ook echt hun beloften nakomen”, vertelt Fränkel.

Nederland werkt aan een hulpfonds voor Sint-Maarten

21 september 2017 - 9:34pm

DEN HAAG – Het demissionaire kabinet in Nederland werkt aan een ‘hulpfonds’ voor Sint-Maarten om de wederopbouw te financieren en coördineren, dat maakte minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) donderdag bekend. Het idee is dat ook Aruba, Curaçao hieraan bijdragen.

Waar het geld vandaan moet komen voor het ‘wederopbouw-fonds’ is nog onduidelijk. Volgens Plasterk is dat een taak voor het vermoedelijk nieuwe kabinet in Nederland – dat nu wordt gevormd door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Op Europees niveau wordt er al op dit moment gekeken naar de financiering voor zowel het Nederlandse als het Franse deel van het eiland Sint-Maarten.

Rijksministerraad
Volgens Plasterk moet er nu eerst samen met de autonome landen besloten worden over de eindverantwoordelijkheid van zo’n fonds ‘voor het verlenen van kredieten, besluiten en wellicht het geven van opdrachten’.

Volgende week vrijdag wordt er in de ministerraad gesproken over de inrichting van het hulpprogramma. Daarna, ‘zo kort als het kan’, zal er in een Rijksministerraad met de regeringen van de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten daarover worden gesproken.

Plasterk: 25 evacuees uit Sint-Maarten dakloos in Nederland

21 september 2017 - 6:36pm

DEN HAAG – Bij verschillende gemeenten in Nederland hebben zich al 25 dakloze evacuees uit Sint-Maarten zich aangemeld. Zij zijn op zoek naar huisvesting, maakte demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) bekend.


Demissionair minister Ronald Plasterk

“25 Sint-Maartenaren hebben zich in verschillende gemeenten in Nederland gemeld: ik heb geen huis, wat gaat u doen?”, aldus Plasterk tijdens een overleg met Kamerleden donderdag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties buigt zich nu over de situatie.

Irma
Het oog van de orkaan Irma trok op 6 september over het eiland Sint-Maarten en richtte hier zeer grote schade aan. Een derde van het eiland is verwoest en 40.000 mensen zijn afhankelijk van noodhulp.

 

Tweede Kamer: Nederlandse regering wacht te lang met verbeteren kustwacht

21 september 2017 - 6:25pm

DEN HAAG – Na vijf jaar debatteren is de kustwacht voor de Caribische rijksdelen nog steeds niet op orde en de Tweede Kamer reageert vandaag geïrriteerd. Er zijn honderden miljoenen nodig voor onderhoud, maar dat heeft het inmiddels demissionair kabinet nog niet geregeld. 

De Caribische kustwacht heeft geld nodig voor investering en onderhoud van radars, helicopters en vaartuigen. Er is tussen de 500 en 560 miljoen euro nodig voor de komende tien jaar, maar ‘dat geld is er nog niet’, zegt demissionair minister Jeanine Hennis (Defensie). Ook een concreet plan is nog niet klaar.


Raymond Knops (CDA): Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft laks gehandeld


De onduidelijke situatie zorgt voor veel irritatie bij de partijen tijdens het overleg, want de druk op de kustwacht ligt nu hoog. Er worden in de wateren van Aruba, Curaçao en Bonaire naast drugssmokkelaars ook regelmatig boten met ‘illegale’ migranten uit Venezuela onderschept. Daarvoor zijn goede radars essentieel. Bovendien is personeel en materiaal van de ABC-eilanden naar de Bovenwindse eilanden gestuurd door de nasleep van orkaan Irma.

Geldkwestie
Onlangs heeft de Nederlandse regering 8 miljoen euro gereserveerd. “Het lijkt toch een beetje op een lapwerk”, stelt Raymond Knops (CDA). De Tweede Kamer heeft meerdere keren aan de bel getrokken, zegt hij. Volgens demissionair minister Plasterk is het aan een nieuw kabinet om de financiering voor de lange termijn te regelen. VVD-Kamerlid André Bosman wil dat Plasterk op papier inzichtelijker gaat maken hoe de kustwacht de afgelopen jaren is gefinancierd.

Integriteit
De zorgen van de Tweede Kamerleden gaan niet alléén over de financiering, maar ook over integriteit van het personeel in de Cariben. De Nederlandse regering deelt die zorgen, benadrukt Hennis (Defensie), op basis van onderzoeken die er zijn gedaan.

Curaçao
Defensieminister Hennis verwijt de eilanden ervan niet voldoende mee te werken om de kustwacht op orde te krijgen. Het aannemen van wetgeving verloopt traag en wordt door Nederland als ‘echt een doorn in het oog’ ervaren, zegt Hennis. “Met name Curaçao is koploper in de achterstand.”


Hennis (Defensie) over Curaçao


Beloftes
Het demissionaire kabinet heeft de Kamer beloofd om met cijfers en uitleg te komen over de werving van lokaal personeel op de eilanden en hoe vaak de vaartuigen en vliegtuigen van de kustwacht noodgedwongen extra zijn ingezet. En dat zal pas volgend jaar blijken in een jaarverslag over 2017. Dan zal ook moeten blijken hoe hoog de werk- en prestatiedruk bij de kustwacht ligt en óf er ook voldoende materiaal is.

Groot deel stemmers Aruba nog onbeslist naar verkiezingen

20 september 2017 - 3:28pm

ORANJESTAD – Aruba maakt zich op om vrijdag naar de stembus te gaan. Dit jaar lijkt anders te worden dan voorgaande verkiezingen. Een groot deel van de stemmers heeft nog geen besluit genomen.

Een door het lokale bedrijfsleven gehouden enquête, die overigens niet wordt gepubliceerd, concludeert dat ongeveer 18 procent van de stemmers nog niet weet op wie zij gaan stemmen. De keus is dit jaar ook een stuk gevarieerder, met een totaal van acht partijen die meedoen aan de verkiezingen.

Minder partijvlaggen in het Arubaanse straatbeeld en minder auto’s die beplakt zijn met partijstickers. De afgelopen campagneperiode bleek met de dagelijkse barrage aan persoonlijke aanvallen en kleine rellen, nog negatiever getint dan ooit in de toch al sterk gepolariseerde politieke cultuur op het eiland. Burgers lijken door hun huis of auto niet te versieren confrontaties en intimidatie te willen vermijden.

AVP
De regeringspartij AVP onder leiding van premier Mike Eman, heeft zich in haar campagne met name gericht op het voortborduren op het beleid van de afgelopen vier jaar. Dat is vooral gericht op economie, infrastructuur en duurzaamheid. Niet meer aan boord zijn Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar, die eerder haar vertrek uit de politiek had aangekondigd. AVP mist ook Otmar Oduber die uit de regering en AVP is gestapt en de nieuwe partij POR heeft opgericht.

De partij van Eman zag ook Marisol Lopez-Tromp vertrekken, die zich na een handgemeen met fractie-collega Chris Dammers zich bij POR had gevoegd. In augustus kreeg de AVP te maken met een schandaal: minister Paul Croes Arbeidszaken, Sociale Zaken en Jeugd werd aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie. Eman liet kort daarop weten dat Croes aanblijft als minister. Hij staat niet op de kieslijst voor de verkiezingen van vrijdag.

De partij werd in het afgelopen jaar bovendien geplaagd door een hardnekkige schandaal rond de uitgifte van erfpachtterreinen aan een aan de partijtop gelieerde familie. Desondanks wil de AVP de eerste partij worden die drie termijnen achter elkaar regeert op Aruba.

MEP
Het enige wat oppositie-partij MEP, inmiddels acht jaar onder leiding van Evelyn Wever-Croes, gemeen heeft met AVP is dat ook zij het liefst met minimaal elf van de 21 beschikbare zetels alleen in de volgende regering komt te zitten. MEP richt zich in haar campagne onder meer op de corruptieschandalen van de huidige regering en op haar belofte om de criminaliteit op het eiland te verlagen.

De derde grote speler in de verkiezingscampagne, en volgens enquêteurs ook de gedoodverfde coalitiepartner van zij het AVP of MEP, is het ‘politieke platform’ POR, van voormalig Toerisme-minister Otmar Oduber, samen met de PDR-leider Andin Bikker. De partij heeft zich proberen te onderscheiden door een programma samen te stellen op basis van gesprekken met sociale partners. Zo wil POR onder meer de zorg zoveel mogelijk privatiseren.

Kleine partijen
Resteren verder de kleine partijen RED, RAIZ, CURPA, MAS en de lijstcombinatie UPP/PPA. Daarvan lijken RED en RAIZ de meeste kans te maken op het bemachtigen van een zetel.

Utrechtse arts zegt alles op om in Sint-Maarten te helpen met de psychiatrie

20 september 2017 - 1:56pm

UTRECHT – Zijn vervolgstudie psychiatrie heeft hij ‘on hold’ gezet, zijn huur is opgezegd en zijn vriendin brengt hem over een paar weken naar Schiphol. Naeem (27) weet het zeker: hij gaat meehelpen aan de wederopbouw van Sint-Maarten en dan vooral de psychiatrische hulpverlening daar. 

De jonge arts uit Utrecht woonde tot zijn zeventiende op Sint-Maarten en werkte er in 2014 in de psychiatrische hulpverlening. Een ‘kwetsbare sector op het eiland’, nu helemaal, want door orkaan Irma zijn veel collega’s dakloos en lopen honderden psychiatrische patiënten zonder hulp en medicatie rond.

In de benefiet-uitzending ‘Nederland Helpt Sint-Maarten’ vertelt Naeem over zijn plan.

Psychische hulp verwoest
“Orkaan Irma heeft hevige schade en verwoestingen aangebracht aan het gebouw van de psychiatrische instelling van de Mental Health Foundation”, vertelt Naeem. “Er is zware lekkage, tekort aan water, ingestorte delen en een groot tekort aan medicatie. Ook de medewerkers zijn in hun persoonlijke situatie geraakt door verwoestingen van huizen en verlies van alle bezittingen.”

De psychiatrische instelling heeft overal wateroverlast door orkaan Irma. – Foto’s: MHF

Honderden patiënten hulpeloos
Onder normale omstandigheden biedt de psychiatrische instelling negen bedden voor acute opname en zes plekken voor begeleid wonen. Verder begeleidt en behandelt deze instelling ook honderden mensen met psychische stoornissen op het eiland. Dat is nu weggevallen.

“Honderden mensen met psychische stoornissen lopen niet alleen dakloos over het eiland, maar ook nog eens zonder medicatie en psychische hulp”, aldus Naeem. “Doordat de politie de handen vol heeft aan andere zaken kan die ook niet bijspringen.”

Hulpvraag in kaart brengen
Naeem wil vooral zijn collega’s helpen bij het opnieuw in kaart brengen van alle patiënten die op het eiland psychische hulp nodig hebben. “Van veel patiënten is niet duidelijk waar ze zijn en of ze wel hun mediatie innemen.”

“Het is een kwetsbare groep die het extra zwaar heeft door de traumatische ervaring van orkaan Irma. Je kunt je wel voorstellen dat hulp nu zeker nodig is.” Begin oktober vliegt Naeem al naar Sint-Maarten.

Volg Naeem 
Via NTR Caribisch Netwerk kun je Naeem en zijn werk op Sint-Maarten blijven volgen. Vertrek je zelf ook naar één van de getroffen eilanden en wil jij jouw verhaal ook delen? Mail dan naar: caribischnetwerk@ntr.nl.

Troonrede: orkaan Irma, armoede en criminaliteit in de Cariben

19 september 2017 - 9:23pm

DEN HAAG – De ogen mogen dan wel op politiek Den Haag gericht zijn, maar in ‘ons hart en onze gedachten’ zijn we in de eerste plaats bij de inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Daarmee opent koning Willem-Alexander het Nederlands parlementaire jaar bij het uitspreken van de troonrede. 


Koning Willem-Alexander opent de troonrede – beeld: Rijksoverheid

Elk jaar op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, opent de Nederlandse vorst het nieuwe werkjaar van het parlement in Den Haag met de troonrede. Willem-Alexander begon met aandacht en medeleven voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. “We leven intens mee met de eilanden”, zei koning Willem-Alexander.

Criminaliteit
De koning sprak namens de Nederlandse regering ook over de visie voor de Caribische rijksdelen voor de komende jaren. Er komt extra geld voor de kustwacht en grensoverschijdende criminaliteit krijgt de komende vier jaar meer aandacht.

Troonrede 2017: Caribisch deel van het Koninkrijk “Veiligheid en stabiliteit vormen ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk de basis voor groei en welvaart. Daarom komt er extra geld voor de kustwacht en worden de inspanningen om de grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, voor 4 jaar voortgezet.”

“Goed onderwijs en armoedebestrijding zijn essentieel bij het werken aan structurele verbetering van de situatie in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De regering biedt waar mogelijk praktische ondersteuning aan lokale initiatieven. De recente afspraken over armoedebestrijding met de nieuwe regering van Curaçao zijn hiervan een voorbeeld.”

Armoede
Wat opvalt is het woord ‘armoede’ in de troonrede: vaak gaat het over het buitenlandbeleid, maar dit keer gaat het specifiek om de Caribische rijksdelen. Het is voor het eerst sinds 1914 dat ‘armoede’ in deze combinatie voorkomt. In eerdere troonredes werd er wel gesproken over de economische crisis, zoals: ‘de zorgwekkende financieel-economische problemen’ (1988) en ‘de zorgelijke sociaal-economische situatie’ (2004).

Troonrede 1914: ‘armoede’ (Koningin Wilhelmina) “De toestand op Curaçao is onbevredigend; de handel ligt stil en er heerscht groote droogte. Op Aruba en Bonaire veroorzaakt de droogte veel armoede en ziekte onder de bevolking. De aanvoer van levensmiddelen ook naar de West-Indische eilanden is verzekerd.”

Meer aandacht
In de afgelopen jaren kwam er veel kritiek vanuit de  eilanden over de troonrede. Er werd jaarlijks amper een halve minuut gesproken over de Caribische delen van het Koninkrijk. Met als dieptepunt 2015, één zin: “Samen met de Caribische delen van het Koninkrijk blijft Nederland werken aan een goede toekomst.”

Vorig jaar schreef de Nederlandse regering een langere zin: “In nauwe samenwerking met de Caribische delen van het Koninkrijk heeft de regering succesvol campagne gevoerd voor het tijdelijke lidmaatschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.” In vergelijking met voorgaande jaren, is er dit jaar dus op Prinsjesdag meer aandacht voor de Caribische delen van het Koninkrijk.

De Ridderzaal in Den Haag op het moment dat de troonrede wordt uitgesproken. – Foto: Martijn Beekman / Ministerie van Financiën

‘Wat Sint-Maarten met Irma kreeg, lijken wij nu te krijgen’

19 september 2017 - 7:37pm

ORANJESTAD – Orkaan Maria trekt vandaag over de Bovenwindse eilanden. Het oog van Maria gaat niet rakelings over het gebied, maar op Sint-Eustatius dondert, waait en regent het sinds maandagavond hevig.

Orkaan Maria zit in de vijfde en zwaarste categorie en bereikte maandag met windsnelheden van 250 kilometer per uur het eiland Dominica. Daar richtte het een enorme ravage aan. Sybolt ten Hoopen zegt dat dinsdag de golven langs de kust van Sint-Eustatius, vijf uur voordat Maria haar intrede doet, al erg hoog zijn:

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/statiamaria.mp3 Sybolt ten Hoopen op Sint-Eustatius vertelt over het begin van orkaan Maria die later vandaag langs het eiland trekt

Hoge golven, Foto: Sybolt ten Hoopen

Sint-Eustatius werd twee weken geleden ook getroffen door orkaan Irma, maar de schade leek in vergelijking met Sint-Maarten beperkt. Walter Hellebrand van de Monuments Foundation Sint-Eustatius: “Het was net iets minder heftig hier, maar nu lijkt het andersom te zijn. Bovendien trekt Maria aan de Zuidwestkant langs en die is het kwetsbaarst. Onder andere de waterfabriek en onze elektriciteitsvoorziening is daar gevestigd.”

Veel mensen op Statia hebben nog een ‘cistern’ (regenbak) waarin water wordt opgeslagen. “Dat is nu een groot voordeel voor het geval dat de watervoorziening stopt. De pomp werkt helaas op elektriciteit dus ik heb al een emmer en touw klaargezet”, zegt Hellebrand.

Foto: Sybolt ten Hoopen

Dichtgetimmerd
Ten Hoopen heeft zijn huis en van collega’s opnieuw met houten planken dichtgetimmers. Veel gebouwen en huizen zijn beschadigd tijdens orkaan Irma en nu bedekt met dekzeil of golfplaten. Na Irma twee weken geleden, kwam José richting de eilanden: die orkaan nam flink in kracht af. Marie is nu de derde waarop de Statianen zich voorbereidde. “De meeste mensen laten alles gewoon zitten. Sommige ramen zitten al weken dichtgetimmerd”, aldus Hellebrand.

De regering heeft ook een ‘curfew’ of uitgaansverbod ingesteld, waardoor momenteel niemand op straat mag zijn totdat de storm is uitgeraasd.

Ondanks de angst voor een vergelijkbare situatie als op Sint-Maarten, denkt Hellebrand er niet aan om zijn eiland te verlaten. “Nee, dit is mijn eiland en ik ga nergens heen.”

Op Saba heeft de regering om 6 uur dinsdagochtend al preventief de elektriciteit afgesloten. Gezaghebber Jonathan Johnson meldt op twitter dat de wind en regen die Maria met zich meebrengt al goed te merken zijn op het eiland.

Outer bands of #Maria blowing through. A long 14 hours ahead before it's forecast to ease up.

— Jonathan GA Johnson (@JGAJ76) September 19, 2017

Extra mariniers zijn op Saba en Sint-Eustatius om steun te bieden tijdens en na orkaan Maria.

Ter voorbereiding op orkaan Maria: mariniers zijn naar Sint-Eustatius en Saba vertrokken.Naar verwachting passeert Maria dinsdag de eilanden pic.twitter.com/rgi5Ya9qb4

— Koninklijke Marine (@kon_marine) September 18, 2017

Sint-Maarten bereidt zich zo goed als het kan voor op orkaan Maria

19 september 2017 - 5:18pm

PHILIPSBURG- “Houdt het nou nooit eens op”, verzucht Melanie Choisyo p Sint-Maarten. Orkaan Maria, die naar de Bovenwindse eilanden koerst, is van een categorie 3 is uitgegroeid tot een categorie 5 in slechts een paar uur.

Het is twee weken nadat orkaan Irma Sint-Maarten verwoestte. Irma zorgde voor windstoten tot 360 kilometer per uur terwijl ze door de Bovenwindse eilanden en Barbuda en Anguilla raasden. Het was de krachtigste storm sinds mensenheugenis die ooit het gebied trof. Twee van dergelijke stormen binnen twee weken tart ieders verbeelding.

90 procent van de gebouwen is verwoest. Foto: Laura Bijnsdorp

De sfeer op het eiland is verdeeld terwijl iedereen voorbereidingen treft voor Maria. Sommigen zijn verwoed bezig om wat ze nog over hadden in veiligheid te brengen. Anderen lijken zich over te geven aan hun lot. “We moeten gewoon maar zien wat Moeder Natuur nu weer met ons eiland van plan is. Het ziet het naar uit dat ze ten zuiden van ons zal blijven, wat hopelijk alleen veel regen zal brengen”, zegt Sint-Maartenaar Falco Vliegen.

Dekzeilen in orde
Met schade aan meer dan 90 procent van de gebouwen op Sint-Maarten, en Maria in het verschiet, is de vraag naar dekzeilen en ander materiaal om huizen en bezittingen te beschermen hoog.

“Dekzeilen nu verkrijgbaar bij bouwmarkt Kooyman” schreven tientallen mensen op Social Media op maandagmorgen. Organisaties als Samaritans Purse deelden zondag een aantal dekzeilen uit aan het publiek en welzijnsinstellingen. “Mijn buren kunnen elk dekzeil dat ze kunnen krijgen gebruiken”, zegt Lionel Linturu, die bij Samaritans Purse een dekzeil ophaalt.

Foto: Laura Bijnsdorp

Meer actie
Niet alleen dekzeilen, maar ook water en voedsel zijn heel erg nodig op Sint-Maarten. Velen zijn diep teleurgesteld in de regering van Sint-Maarten door het gebrek aan een fatsoenlijk distributieplan. Getroffenen moesten zelf aan de slag en zochten hulp bij buren, vrienden familie en andere hulplijnen om aan de spullen te komen.

Eilandbewoner Peter Holmes: “Ik schaam me voor onze gekozen leiders, maar ik ben heel trots op de vele Sint-Maartenaren die onvermoeibaar werken om anderen te helpen en het eiland weer op te bouwen.”

K1 Britannia, een non-profit stichting, is één van de weinigen die op eigen initiatief constant voorraden uitdeelde sinds Irma aan land kwam. De laatste paar dagen hebben ze ervoor gezorgd dat de mensen voor wie ze zorgen ten minste voor 72 uur voorraden hebben om welke omstandigheden die Maria dan ook brengt, te overleven.

Dominica
“Aan mijn mede-eilandbewoners ten zuiden van ons die de volle kracht van Maria zullen ervaren, wees sterk! Deze orkanen slaan ons neer, maar houden ons er niet onder! #caribbeanstrong”- schrijft de Sint-Maartenaar Jovan Halley enkele uren voordat Maria dwars over Dominica raast.

Dominica’s premier Roosevelt Skerrit schreef op Facebook terwijl Maria het eiland teisterde: “Tot nu toe heeft de wind de daken van bijna elke persoon waar ik contact mee heb gehad weggevaagd, ook mijn eigen dak. Mijn grootste angst voor de ochtend is dat we bij het opstaan zullen horen over ernstig lichamelijk letsel en mogelijk doden door eventuele aardverschuivingen door de aanhoudende regen.”

Orkaan Maria: Modderstromen, hoge golven en harde windstoten

19 september 2017 - 2:10pm

HILVERSUM – “De eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten worden vanmiddag (lokale tijd) niet vol geraakt door orkaan Maria. Maar ze moeten wel rekening houden met gevaarlijke modderstromen, windstoten tot honderd kilometer per uur en golven van zes meter hoog”. Dat zegt klimaatonderzoeker, Rein Haarsma, van het KNMI.

“Onder normale omstandigheden zouden deze windsnelheden geen groot gevaar vormen, maar door de verwoestingen van Irma is er met name op Sint-Maarten gevaar van rondvliegend puin”, waarschuwt klimaatonderzoeker Haarsma.

Modderstromen
Ook de regenval door orkaan Maria, zal volgens de klimaatonderzoeker impact hebben op de eilanden. “Naar verwachting zal er zo’n 100 tot zelfs 250 millimeter regen vallen. Dat is behoorlijk veel voor de eilanden en mensen moeten beducht zijn voor modderstromen”, aldus Haarsma.

Zwaarste categorie
Orkaan Maria zit in de vijfde en zwaarste categorie en bereikte maandagmorgen met windsnelheden van 250 kilometer per uur het eiland Dominica. Daar richtte het een enorme ravage aan.

“De reden dat Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba er minder last van zullen hebben is dat het de eilanden zuidelijk passeert in het noordwesten, richting Puerto Rico”, legt Haarsma uit. “Ze worden niet vol geraakt. Puerto Rico zal wel zwaar getroffen worden zoals Dominica.”

De hele nacht
Voor de drie eilanden begint de storm rond vijf uur vanmiddag (lokale tijd) met windsnelheden tot honderd kilometer per uur op Saba en Sint-Eustatius en tachtig kilometer per uur op Sint-Maarten. Deze windsnelheden zullen pas aan het einde van de nacht afnemen.

Koenders vraagt VN-steun voor wederopbouw Sint-Maarten

19 september 2017 - 1:23pm

NEW YORK – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft bij de Verenigde Naties steun gevraagd voor de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma. Koenders riep namens het Koninkrijk de VN op om ‘ruimhartig’ te zijn.

Het is volgens Koenders ‘een enorme klus’ om alles te herstellen, ook als het gaat om geld. “Ik roep de VN daarom op ruimhartig te zijn bij het toekennen van financiële middelen uit de VN-fondsen en het beschikbaar stellen van expertise voor de wederopbouw van Sint-Maarten.”

Bureaucratie
“In deze tijden is er geen tijd voor bureaucratie”, aldus Koenders. Hij sprak namens de vier landen van het Koninkrijk de hoop uit dat de VN snel en flexibel zal inspelen op de behoeftes van de inwoners van de Caribische eilanden.

In het VN-hoofdkwartier in New York sprak Koenders met de Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers uit de getroffen Caribische eilanden.

Klimaatverandering
Minister Koenders pleit ervoor om een speciale VN-ambassadeur aan te stellen voor klimaat en veiligheid. Die zou zich dan moeten bezighouden met de veiligheidseffecten van klimaatverandering.

“Kleine eilandstaten in het Caribisch gebied zijn uitermate kwetsbaar en zijn binnen enkele uren volledig verwoest. De VN speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van plannen om op die risico’s te reageren en te anticiperen”, aldus de minister. “Het Koninkrijk der Nederlanden wil daarom een speciale gezant bij de VN die zich hierop richt.”

Tweede groep Rode Kruis Curaçao naar Sint-Maarten

18 september 2017 - 10:37pm

WILLEMSTAD – De tweede groep van het Rode Kruis Curaçao bestaande uit twaalf leden is zondagmiddag naar Sint Maarten vertrokken. De groep gaat ‘mass care’ verlenen aan de slachtoffers van orkaan Irma. “We gaan de eerste groep vervangen die vorige week naar Sint-Maarten is vertrokken”, zegt Soraida Luisa-Molina van het Rode Kruis Curaçao.

Samen met deze groep reizen ook vijf andere vrijwilligers mee. Dr. Caroline Saleh gaat in het ziekenhuis van Sint-Maarten assisteren bij de medische verzorging van de slachtoffers. “Indien nodig ga ik bij de mensen thuis medische zorg verlenen. Met name de psychologische hulp is heel erg nodig”, zegt dokter Saleh. Saleh zal samenwerken met dokter Izzy Gerstenbluth die al op Sint-Maarten is.

‘Mass care’ houdt in medische hulp, het verdelen van voedsel en spullen die onmiddellijk noodzakelijk zijn en het opruimen van de woningen van de slachtoffers van Sint-Maarten.


Door José Manuel Dias

Skaih lanceert volgend schooljaar Engels- en Papiamentstalige havo/vwo

18 september 2017 - 8:06pm

WILLEMSTAD – De Fundashon Skol Humanista na Papiamentu (Stichting Humanistische Papiamentstalige School, Skaih) lanceert het komende schooljaar 2018-2019 het pre-universitaire tweetalige traject Engels en Papiaments. Het traject is gelijkwaardig aan de havo en vwo.

50 procent van de vakken zullen in het Engels gegeven worden en 50 procent in het Papiaments. De examens worden in het Engels afgenomen.

Onlangs organiseerde de stichting een lezing met professor Rick de Graaff, speciaal voor docenten met belangstelling voor tweetalig onderwijs. Hier behandelde de Graaff, hoogleraar Didactiek van de Vreemde Talen en Tweetalig Onderwijs aan de Universiteit van Utrecht, de relatie tussen taal en vakonderwijs.

Profesor Rick de Graaff . Foto: Deya Mensche

Papiaments in het onderwijs
Volgens De Graaff heeft het Papiaments een belangrijke plaats in het lokale onderwijs, samen met het Nederlands en het Engels. Hij gelooft dat er grote voordelen zijn voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van een leerling om in zijn of haar moedertaal onderwijs te krijgen: “Dit is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de identiteit van het kind”, benadrukt De Graaff.

De directeur van de Skaih, Ronnie Lauffer, is tevreden dat de lezing goed bezocht was door docenten en de minister van Onderwijs Marilyn Alcalá Wallé ook aanwezig was. Al meer dan 10 jaar is de stichting bezig met de voorbereidingen om het traject van tweetalig pre-universitair onderwijs in te voeren op Curaçao. “In 2015 is de beslissing genomen om te beginnen met een havo en vwo in het Papiaments en in 2018 zijn we klaar zijn om dit in te voeren”, zegt Lauffer. Het nieuwe schoolgebouw in Emmastad is al sinds 2015 gereed.

Het introductietraject verliep de afgelopen jaren stroef, omdat alle havo- en vwo examens in het Nederlands afgenomen moeten worden, en het heel moeilijk was om geschikt materiaal in het Papiaments te vinden. Omdat het Nederlandse Bureau voor Examens vreest dat ze het niveau van de examens niet kunnen garanderen, worden examens niet in het Engels of een andere taal vertaald.

Ronnie Lauffer en Humphrey Senior. Foto: Deya Mensche

Papiaments en Engels
Humphrey Senior, coördinator van ‘Konstruyendo Futuro’ (‘Bouwen aan de Toekomst’), het pre-universitaire tweetalige introductieprogramma van Skaih, gelooft dat de leerlingen helemaal in het Papiaments voorbereid kunnen worden. “Maar het hoger vervolgonderwijs is vaak in het Engels. Daarom hebben we ervoor gekozen het Engels als instructietaal toe te voegen.”

Ook heeft Skaih ervoor gekozen om de examens toegekend door de ‘Caribean Examination Council’ te gebruiken, een instantie in Barbados die voor het hele Caribisch gebied examens maakt. De council is erkend door het NUFFIC, die voor de Nederlandse overheid het examen beoordeelt.

Internationale studenten
In Nederland is al 25 jaar geleden een deeltraject tweetalig onderwijs ingevoerd op middelbare scholen, waar 50 procent van de cursussen naast het Nederlands ook in het Engels worden gegeven. “Momenteel past één op de tien scholen het gedeeltelijk tweetalige traject toe”,zegt De Graaff. Het belangrijkste argument om Engels als instructietaal op universitair niveau in te voeren, is om meer internationale studenten aan te trekken. Volgen De Graaff is het doel om studenten te leveren die makkelijk kunnen integreren in de internationale gemeenschap.

Sint-Maartenaren praten op tv over de nasleep van orkaan Irma

15 september 2017 - 10:19pm

AMSTERDAM – Sint-Maarten is een getroffen door de verwoestende orkaan Irma, maar hoe nu verder? In het programma De Nieuwe Maan (NTR) spraken Sint-Maartenaar Donellis Browne en journalist Suzanne Koelega over de nasleep van orkaan Irma. 


Fragment uit De Nieuwe Maan op NPO 2

Donellis Browne is opgegroeid op Sint-Maarten en heeft er nog familie wonen. Zij zijn nu dakloos door orkaan Irma. Als kind werd Donellis door zijn ouders naar Canada gestuurd nadat orkaan Louis (1995) het eiland en zijn school had verwoest. De ouders wilden niet dat hij meer ellende moest verduren bij de wederopbouw van het eiland en vonden dat school onmisbaar was.

“Heel veel ouders hebben besloten dat hun kind naar het buitenland moet”, vertelt Donellis vrijdag bij De Nieuwe Maan (NPO 2). Hij denkt dat de wederopbouw van Sint-Maarten nu sneller zal verlopen. “Als het schoolgebouw heel is en je hebt de leerkrachten, maar stromend water is nog niet op orde, heeft het dan wel zin om jouw kind naar school te sturen?”

Ook Suzanne Koelega, politiek verslaggever voor The Daily Herald van Sint-Maarten, kent de zware klappen van orkaan Louis. Zij heeft veertien jaar op het eiland gewoond. “De wederopbouw is een hele grote uitdaging”, aldus Koelega. Ook zij vindt dat ‘de overgang van noodhulp naar wederopbouw sneller gaat dan vele mensen denken’. “Als een marinier naar jouw huis toekomt om jouw dak te helpen repareren, dan ben je al eigenlijk aan wederopbouw begonnen”, vertelde ze in het tv-programma.

Kunstwerk om slachtoffers Sint-Maarten te helpen

15 september 2017 - 6:52pm

DELFT – René Jacobs maakte een opvallend kunstwerk: een orkaan in Delft. De kunstenaar wil in Nederland ‘inlevingsvermogen’ vragen van alle Nederlanders voor de Sint-Maartenaren.    


Het kunstwerk ‘laat Sint-Maarten niet verzuipen’ – beelden: Frank Auperlé

De Rotterdamse kunstenaar voelde zich meteen geroepen om iets te doen voor alle slachtoffers op Sint-Maarten. “Een vriend van mij woont op Sint-Maarten. De beelden die ik zag, de verhalen die ik hoorde. Je kunt je amper voorstellen hoe het daar is gegaan en hoe mensen het hebben”, vertelt Jacobs. “Ik hoop dat mensen daar even bij stilstaan. We moeten ze helpen.”

De opbrengst van het kunstwerk gaat naar het Rode Kruis, dat noodhulp biedt aan de getroffenen. “Het hoogste bod is inmiddels 650 euro, dus dat gaat goed”, laat Jacobs weten. Fotograaf Frank Auperlé twijfelde ook geen moment om, naast zijn reguliere werk, vrijwillig een video te maken over het kunstwerk. Ook hij hoopt dat mensen stilstaan bij de gevolgen van orkaan Irma en op hun manier te hulp schieten.

Nationale hulpactie
Vrijdag zamelt Nederland geld in voor alle getroffenen op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius door orkaan Irma. Aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) is ruim 7 miljoen euro opgehaald.Via bankrekeningnummer giro 5125 kunnen mensen geld doneren.

Zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO), RTL en SBS besteden de hele dag aandacht aan ‘Nederland helpt Sint-Maarten’. Rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) wordt de eindopbrengst bekendgemaakt.

Ondernemers Sint-Maarten nemen omvang schade na orkaan Irma op

15 september 2017 - 3:01pm

WILLEMSTAD – Ondernemers op Sint-Maarten beseffen langzamerhand de omvang en de ernst van de schade aan gebouwen en aan de infrastructuur na orkaan Irma. Op het grootste deel van het eiland heerst nog de noodsituatie. Op veel plaatsen moet de water- en elektravoorziening nog op gang komen.

De overheid is begonnen met de schoonmaak- en wederopbouwteams op te richten. De zakenwereld betreurt vooral de extra schade door plunderaars. Ajay Rawtan, IT en Operation Manager van Divico Distributors in Cole Bay: “Tot op zekere hoogte kan ik de behoefte aan water en voedsel begrijpen, maar hoe rechtvaardig je het plunderen van elektronica- en andere winkels waar geen levensmiddelen verkocht worden, waar plunderaars muzieksystemen en flatscreen tv’s meenemen?”

Hij vervolgt: “De infrastructuur op het eiland is tientallen jaren achter geraakt. Wat valt er te zien op die meegenomen tv? Geen stroom, geen communicatie, geen dak boven hun hoofd, ik begrijp het niet.”

Antonio Gosilio middenin de ravage op Sint-Maarten.

Angst
Antonio Gosilio, eigenaar van Incredible Nutriton & More in Simpson Bay, is ook geschokt. “We moeten meer politie en militaire aanwezigheid hebben om de situatie te normaliseren. Er een avondklok maar toch zijn de mensen bang in hun huis in het donker. Na een week is de toestand dermate nijpend geworden dat sommige mensen ’s nachts de straat opgaan om te kijken of ze iets van hun spullen kunnen vinden.”

Neil Henderson, eigenaar van Henderson International, een grote verzekeringsmaatschappij, werkt onafgebroken om alle aanvragen te behandelen sinds orkaan Irma het eiland verwoestte. Hij schat de totale materiële schade voorzichtig op 2 à 3 miljard gulden.

Foto: Ajay Rawtan

Volgens Henderson is de eerste prioriteit het opruimen van de puinhopen en de wateren en lagunes in het bijzonder, om problemen met hygiëne te voorkomen. Hij raadt cliënten van verzekeringsmaatschappijen aan foto’s van hun eigendom te nemen vóór ze opruimen, om onenigheid over hun bezittingen te voorkomen.

Premies
Henderson zegt dat de economie van Sint-Maarten en de werkgelegenheid al een tijd onder druk stonden. Hij is bang dat veel mensen hun premie niet konden betalen en daarom niet verzekerd zijn “Het verlies van onverzekerde zaken zal een groot probleem worden, want de meeste huizen zijn onbewoonbaar geworden. Dit zal de sociale rust verergeren”, vreest hij.

Orkaan Irma ook een ramp voor huisdieren

14 september 2017 - 6:42pm

PHILIPSBURG – Veel huisdieren hebben orkaan Irma op Sint-Maarten niet overleefd, maar er zijn ook honden die geluk hebben en met hun baasjes – of met dierenvrienden – geëvacueerd worden van het eiland.

De vier dierenbeschermingsorganisaties die het eiland rijk is, zijn er ondertussen in geslaagd om nagenoeg alle op hol geslagen honden en katten te vangen, maar voor veel huisdieren is orkaan Irma fataal gebleken. De stank van rottende kadavers van dode huisdieren, meestal onbereikbaar verborgen onder het puin, is op sommige plekken goed te ruiken.

Huisdieren hebben stress
“Ik heb mijn honden losgelaten voor de storm,” zegt Terrance Rey, “ze zoeken direct hun eigen veilige plekje en zijn na de orkaan gewoon weer teruggekomen. Maar je ziet nu, zelfs een week na de orkaan, dat honden die de ramp hebben overleefd nog steeds gestresst gedrag vertonen.

Honden en katten achtergelaten
Er zijn ook hopeloze verhalen van mensen die hun huisdieren moesten achterlaten omdat ze in allerijl moesten geëvacueerd worden. Lisa Davis – Burnett vertelt over haar buurvrouw, die met haar hoogbejaarde vader naar veiliger oorden kon vertrekken. Wanhopig verzocht ze Lisa zorg te dragen voor haar vier honden en vier katten die achter moesten blijven.

“Hoe moet ik dat in vredesnaam doen”, vraagt Lisa zich af. “Ik woon voorlopig met mijn eigen hond en drie pleeghonden op mijn kantoor, ik heb amper vervoer en grote moeite om mezelf en mijn eigen hond eten en drinken te geven.” Ze zucht en slaat de armen in de lucht.


Door Jean Mentens

Een Sint-Maartense stel mocht hun teckels veilig en wel aan boord nemen op een evacuatievlucht van de Kustwacht. Foto: Jean Mentens

Hondenevacuatie uit dierenliefde
Andere honden hebben veel geluk. Een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht evacueert nu Spaanse onderdanen. Een jonge meid uit Madrid neemt twee vliegtuigbenchen mee met daarin vier honden. “Het zijn hondjes van hier die verloren zijn gelopen. Nou hoop ik maar dat ze aan boord mogen”, zegt ze, “we vliegen eerst naar Santo Domingo en daarna naar Spanje.” Ze doet deze hondenevacuatie uit dierenliefde, op eigen initiatief.

Europees Parlement: ‘maak geld vrij voor wederopbouw Sint-Maarten’

13 september 2017 - 5:58pm

BRUSSEL – De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat óók het Nederlandse deel van het eiland Sint-Maarten in aanmerking moet komen voor financiële steun vanuit de Europese Unie (EU). 

“Ik vind dat we deze burgers, die stemmen bij de Europese verkiezingen en die dezelfde verwoesting hebben ondergaan als hun Franse buren, moeten helpen”, zegt parlementsvoorzitter Antonio Tajani. Hij gaat namens het parlement een brief sturen naar de Europese president Jean-Claude Juncker, die volgens hem met een oplossing moet komen.

Wel geld voor Franse deel
Het Franse deel, Saint-Martin, is via Frankrijk deel van de EU en komt daarom direct in aanmerking voor geld uit het Europees Noodfonds. Voor het Nederlandse deel geldt een andere staatkundige situatie doordat het een autonoom land is in het Nederlands Koninkrijk. Maar het verschil in staatkundige verhouding is volgens Tajani nu niet belangrijk.

“Als gevolg van deze staatkundige status kan het Nederlandse deel van Sint-Maarten geen directe hulp van de Europese Unie ontvangen”, legt de parlementsvoorzitter uit. Dat is onterecht volgens Tajani, want er is volgens hem wel degelijk sprake van een indirecte verbinding met het Nederlands Koninkrijk.

Geld hard nodig
Het geld uit de EU kan op Sint-Maarten gebruikt worden voor onder andere infrastructuur. Negentig procent van alle huizen en gebouwen op Sint-Maarten is beschadigd, blijkt uit een inventarisatie van het Rode Kruis en TNO. Een derde van de huizen is compleet verwoest.

Debat
Vanavond debatteert het Europees Parlement over de nasleep van orkaan Irma. De gevolmachtigd minister van Aruba, Juan-David Yrausquin, is daar ook bij uit solidariteit.

Onderweg naar Straatsburg om het debat EU(-natuurrampen)fonds(en) tbv Sint Maarten te volgen en te ondersteunen. #irma

— Juan-David Yrausquin (@juanyrausquin) September 13, 2017

Nederland
EU-parlementariërs van het CDA, de VVD en PvdA hebben maandag de Europese Commissie ook opgeroepen om meer flexibiliteit te tonen in de geldkwestie voor Sint-Maarten. Ook de Nederlandse regering deelt die opvatting.

Voorzitter @EP_President stuurt brief naar @JunckerEU voor steun St. Maarten & St. Martin. Gaat Europa eindelijk om? #weblijvenknokken pic.twitter.com/hffXEMyxoY

— Agnes Jongerius (@a_jongerius) September 13, 2017